Abone Ol

Sedat Peker Kibrit Kutusu Metaforunu Hangi Filmden esinlendi

Yazar Levent Evkuran Sedat Peker'in kızdığı kişiler için kullandığı onu kibrit kutusuna koyacağım sözünün bir filmden esinlendiğini ı yazdı. Evkuran o film hakkında bilgi verdi.

Sedat Peker Kibrit Kutusu Metaforunu Hangi Filmden esinlendi

Yazar Levent Evkuran Sedat Peker'in kızdığı kişiler için kullandığı onu kibrit kutusuna koyacağım sözünün bir filmden esinlendiğini sandığını yazdı. Evkuran o film hakkında bilgi verdi.

Evkuran'ın yazısında ilgili bölüm şöyle:

Sedat Peker videolarını biliyorsunuz, bilinen prime time saatlerini alt-üst ederek sabahın 07:30’unda kimini uykusuz bırakıyor, kimisinin uykusunu kaçırıyor. Bir ülke ve etrafında dönen rezil işlerin utancını duymak yerine milyonlar garip bir iştahla bunları izliyor.

Orada kullanılan ‘seni kibrit kutusuna koyacağım’ metaforu da burada ortaya çıkıyor.

Room 8 filmi bir Rus hapishanesinde geçiyor. Biraz hırpalanmış bir mahkum bir başka mahkumun konulduğu hücreye getiriliyor. Kısa bir tanışmanın ardından odadaki bir kırmızı kutu etrafında dönen diyaloglar başlıyor. Koğuştaki mahkum sonradan gelen meraklı mahkuma kutuyu açtırmak istemiyor. Yeni gelen mahkum kutuyu açmakta ısrarcı olunca başına öyle bir şey geliyor ki, sonu bir ‘kibrit kutusunda bitiyor’. Fazla detaya girmeden ve hiç uzatmadan kısa bir zamanda sonradan gelenin kaderi kibrit kutusunda mahkumiyete, belki de ölümü beklemeye dönüşüyor.

Sedat Peker eğer ki, kibrit kutusu metaforunu bu filmi bilmeden kullandıysa bu yazdıklarımın hepsini unutun, en yakın çöpe atın.

Eğer ki Sedat Peker bu filmden yola çıkarak ‘kibrit kutusu’ metaforunu kullandıysa işte bu filmin film eleştirisi bence şöyledir:

Sedat Peker kendini ‘Türkiye Koğuşundaki’ mahkum olarak görüyor. Bunu kabullenmiş görünüyor. Ancak orada tek başına olmayacağını ve videolarında bahsettiği her ismi sırasıyla kendisinin bulunduğu koğuşa çağıracağını söylüyor.

Bunun için de kendi videolarında bahsettiği isimleri tek tek kamuoyunun önüne atarak, kibrit kutusuna yerleştireceğinin mesajını veriyor. Zaten görüyoruz, onunla aynı ‘kutuda’ olan herkes oradan nasıl çıkacağının yolunu arıyor. Yanıtlar, tepkiler, tavırlar ve hatta evlerindeki çamaşır çekmecelerine kadar yapılan operasyonlar bunu gösteriyor.

Tele1