Abone Ol

Seçimden sonra Doların neden aniden düştüğü belli oldu

31 Mart Seçimlerinden sonra doların 40 Liraya çıkacağı dedikoduları ortalığı karıştırmıştı. Bu söylentilerin aksine dolarda yaşanan düşüşte ne etkili oldu?

Seçimden sonra Doların neden aniden düştüğü belli oldu

Seçimlerden önce kamuoyunda seçim sonra kurlarda yükseliş olacağı söylentileri yayılmıştı. Bu söylentilere inanan çok sayıda vatandaş döviz bürolarına ve bankalara gitmiş ve 8 milyar dolar civarında bir döviz alımı gerçekleştirmişti. Ancak bu vatandaşların beklediği olmadı. Kurlar seçimin ardından haftanın ilk işlem günü hızla geri çekildi.

PatronlarDünyası'nın haberine göre sosyal medyada doların neden düştüğüne yönelik yapılan spekülasyonların aksine başka bir durum yaşanmış.

ŞİRKETLERDEN GELEN SATIŞLAR ETKİLİ 

Yaptığımız araştırmaya göre kurlarda yaşanan düşüşte özellikle şirketlerden gelen satışlar etkili oldu. Çalışanlarına Türk Lirası cinsinden maaş ödeyecek olan firmalar, TL ihtiyaçlarını karşılamak için ellerindeki dövizlerin bir kısmını satmış.

Öte yandan Merkez Bankası’nın da bir miktar satış yaptığı piyasa oyuncuları tarafından söylenenler arasında. Seçim öncesinde kurlar seçim sonrası yükselecek söylentilere inanan bireysel bazı yatırımcıların da kurlarda bekledikleri yukarı yönlü hareket olmayınca satışa geçtikleri belirtiliyor. Bu arada seçim sonrası için çeklerin ödemeleri için de yine firmaların döviz sattığı söylenenler arasında.