Abone Ol

Savaş Karşıtı Rus Kanalı Kuğu Gölü ile Veda Etti

Rusya'da savaşa karşı nedeniyle hakkında kapatılma kararı alınan TV Rain (Dozhd), son yayınında Sovyet dönemlerindeki sansüre atıfla Çaykovski'nin bale eseri Kuğu Gölü'nü yayınladı.

Savaş Karşıtı Rus Kanalı Kuğu Gölü ile Veda Etti

Rusya'nın son bağımsız televizyon kanallarından biri olarak bilinen ve Ukrayna'daki savaşa karşı eleştirel yayınları nedeniyle hakkında kapatılma kararı alınan TV Rain (Dozhd) ekrana veda etti. Kanalın son yayınında, Çaykovski'nin bale eseri Kuğu Gölü'nden görüntüler yayınlandı.

Kanal son yayınını dün yaparken, çalışanların stüdyoyu terk ettiği görüntüler de canlı olarak yayınlandı. Kanalın kurucularından Natalia Sindeyeva bu sırada "Savaşa hayır" dedi ve ardından Çaykovski'nin Kuğu Gölü balesi gösterildi.

Sovyet televizyonları Leonid Brejnev, Yuri Andropov ve Konstantin Çernenko’nun ölümlerinden sonra arka arkaya Kuğu Gölü’nü yayınlamıştı. Sovyet Televizyonu, 1991’de Mihail Gorbaçov’a yönelik başarısız darbe girişimi sırasında da Kuğu Gölü’nü göstermişti.

Rusya'nın medya düzenleme kurumu, kanalı hafta içinde 'aşırılıkçılık, Rusya vatandaşlarının suistimal edilmesi, protestoları kışkırtmak' gibi gerekçelerle kapatma kararı almıştı. Kanal, geçtiğimiz ağustos ayında da Rusya hükümeti tarafından 'yabancı ajan' ilan edilmiş, bu kararın ardından da "Finansmanımız internet sitemizde açık olarak yazmaktadır" açıklaması yapmıştı.