Abone Ol

Şap Enstitüsü’nde mobbing KDK'ya takıldı, sorumlular görevden alındı

Medyafaresi.com: Kamu Denetçiliği Kurumu’nun devreye girdiği mobbing olayı, kurumun çalışan lehine verdiği tavsiye kararlar sonucunda söz konusu yönetim görevden alınıyor. Kadın çalışan sağlıklı çalışma koşullarına kavuşturuluyor.

Şap Enstitüsü’nde mobbing KDK'ya takıldı, sorumlular görevden alındı

Hülya Karabağlı / Medyafaresi.com

Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) tavsiye kararlarına uyan ve uymayan kurumların temsilcilerinin dinlendiği TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Karma Alt Komisyonu’nda Şap Enstitüsü Müdürlüğü’nde laboratuvar teknikeri kadın personelin yönetici değişikliğiyle oluşan çeteleşme ve gruplaşmanın sözlü tacizinden, boş bir oda da çalışmaya zorlanmasına kadar mobbing uygulamalarına kadar verdiği iki yıllık mücadele gündeme getirildi.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun devreye girdiği mobbing olayı, kurumun çalışan lehine verdiği tavsiye kararlar sonucunda söz konusu yönetim görevden alınıyor. Kadın çalışan sağlıklı çalışma koşullarına kavuşturuluyor.

AKP Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü başkanlığında toplanan, TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Karma Alt Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) tavsiye kararlarına uyan ve uymayan kurumların temsilcilerini dinledi. Şap Enstitüsü’ne ilişkin görüşmeler şöyle:

KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN – Sayın Başkanım, Şap Enstitüsünde görev yapan laboratuvar teknikeri bir hanımefendi yaklaşık yirmi yıldır veteriner hekim ve AR-GE koordinatörü olarak orada görev yapıyor.

Son iki yıl içerisinde yönetimde meydana gelen birim amiri değişikliği, yönetim değişikliğinden sonra kendi biriminde, laboratuvarda bir çeteleşme, bir gruplaşma meydana geliyor ve o grubun uzun zaman, bir yıl, iki yıl süreyle tacizine, sözlü tacizine ve mobbing uygulamalarına maruz kalan bir hanımefendi.

Bunu zaman zaman dile getirmekle birlikte ileri seviyelere ulaştığında amirlerine ve müdürlüğe başvuru yaparak yapılan muamelelerin uygun olmadığını ve disiplin soruşturması yapılması gerektiğini, kendisine karşı yapılan mobbing uygulamalarına ilişkin inceleme ve araştırma yapılmasını istemesine rağmen beklenen soruşturma ve inceleme yapılmamakla birlikte kendisine tanık olacak insanların da baskı yapılarak bu tanıklıklarından vazgeçirilme si, ayrıca kamera görüntülerinin de silinmesi suretiyle sanki kendisi bu eylemleri uyduruyormuş, isnat ediyormuş veya iftira atıyormuş gibi bir sonuca, bir şeye düşüyor ve disiplin soruşturmaları bu kez kendisi lehine yapıyor ve disiplin cezası veriliyor, kendisi laboratuvardan uzak, boş bir odaya gönderiliyor ve o odada görevlendiriliyor.

O odada hiçbir memurun veya bir teknik insanın çalışabileceği ortam olmadığını görünce ne kadar başvuru yapsa da ortamını değiştiremiyor, ondan sonra da bize, Kamu Denetçiliğine başvuru yapıyor ve Kamu Denetçiliğine içinde bulunduğu ortamı anlatıyor.

Biz de anlatılanların doğru olup olmadığını mutlaka yerinde tespit etmemiz kanaatiyle 2 uzman arkadaşımı Koordinatör Didem Hanım’la birlikte bir uzman arkadaşımı habersiz bir şekilde belirtilen yere, birime gönderiyoruz ve arkadaşlarım gidiyorlar, tespitini yapıyorlar ve dilekçesinde bahsedildiği gibi bir ortamla karşılaşıyorlar, bunu zapturapt altına alıyorlar.

Fakat yine birim amirleri, yöneticiler kendilerinden izin alınmadan Kamu Denetçiliğine başvuru yapıldığı gerekçesiyle yeniden disiplin soruşturması, birtakım savunmalar isteniyor ve uygun olmayan muameleler yapılıyor kendisine karşı. Buna da itiraz ediyor ama hiçbir başvurusu gündeme alınmıyor.

Bize başvuru yaptığı ve bizim onlardan habersiz yerinde tespitler yaptırdığımız için daha fazla baskı uygulanmaya başlanıyor ve kendisi tarım il müdürlüğüne tayin ediliyor, ilçelerden birine gönderiliyor, Ankara’nın ilçelerinden bir tanesine ve lojmandan bir an önce çıkması için tebligat yapılıyor.

Bizim bu araştırmalarımız sonucunda bunun açık ve net bir mobbing olduğu gerekçesiyle verilen bütün disiplin cezalarının ve kendisine yapılan muamelelerin kaldırılması, eski görevine iade edilmesi, atamanın durdurulması ve Şap Enstitüsünde yeniden görevlendirilmesi için bir tavsiye kararı gönderdik.

Tavsiye kararımıza Tarım Bakanlığının üst yetkilileri benim tahminim -biraz önce bir yönetici arkadaşım bireylerin kendi kişisel davranışlarından kaynaklanan birtakım olumsuzluklarla ilgili konuştu, evet ben de katılıyorum bu görüşe- bundan, olup bitenlerden habersizdi ve bizim tavsiye kararımız üzerine haberdar olunca bu yöneticileri görevden aldılar ve bizim verdiğimiz tavsiye kararına, Kamu Denetçiliğinin tavsiye kararına uydular.

O kişi eski görev yerine geri döndü, disiplin cezaları kaldırıldı. Maalesef, o yönetici arkadaşlar ve diğer soruşturmayı yürütenler görevlerinden alınmak gibi olumsuz bir sonuçla karşılaşıldı. Tavsiye kararına Şap Enstitüsü ve Tarım Bakanlığı gayet iyi bir şekilde uymuştur. Ben de sizin huzurunuzda uyan yöneticilere teşekkür ediyoruz