Abone Ol

Saldırganla ilgili kafa karıştıran gelişme

Reina'da katliam yaptığı iddia edilen kişinin fotoğrafı servis edildi. Ancak kafa karıştıran açıklamalar geliyor.

Saldırganla ilgili kafa karıştıran gelişme

Reina katliamını yaptığı iddia edilen Iakhe Mashrapov isimli kişi Kırgızistan’dan eşi ve 2 çocuğuyla 20 Kasım’da uçakla İstanbul’a geldi.

Buradan karayolu ile önce Ankara’ya gitti ve ailesi yine karayolunu kullanarak 22 Kasım’da Konya’ya geldi.

KONYA'DA EV KİRALADI

Ajansların geçtiği bilgiye göre Konya’da emlakçı aracılığıyla aylık 1.100 TL kira ödeyerek stüdyo daire kiralayan terörist, 3 aylık kira parasını peşin verdi.

İddia edilen kişinin iş bulmak amacıyla Konya’ya geldiğini söylediği öğrenildi.

29 ARALIK'TA İSTANBUL'A GİTTİ

İddiaya göre; saldırgan olduğu belirtilen kişi 29 Aralık’ta saldırı için karayolunu kullanarak İstanbul’a gittiği bilgisine ulaşıldı.

EŞİ TELEVZİYONDA ÖĞRENDİ

Gözaltına alınan eşinin saldırıyı televizyondan öğrendiğini, eşinin DEAŞ'a sempati duyduğunu bile bilmediğini öne sürdü.

Dün akşam televizyon kanallarında saldırganın görüntüsünün yayınlanmasının ardından kiraladığı evin bölgesinde oturanların 155 Polis İmdat Hattını arayarak teröristi gördüklerini ihbar ettiği belirtildi.

TRT WORLD POLİSTEN ÖNCE AÇIKLADI

Reina saldırganına ait olduğu iddia edilen bir pasaportun fotoğrafı TRT World tarafından takipçilerine servis edildi.

TRT World, Reina saldırısını düzenleyen kişinin Kırgızistan vatandaşı ‘Iakhe Mashrapov’ olduğun öne sürdü.

Emniyet kaynaklarının henüz doğrulamadığı bu bilgi TRT tarafından geri çekildi.

SİNAN OĞAN'DAN AÇIKLAMA: İSMİ YAHYA MAŞRAPOV!

Ortaköy saldırganıyla ilgili MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan, Twitter adresinden çeşitli bilgiler paylaştı.

Sinan Oğan adı geçen kişinin Kırgızistan'da yakalandığı öne sürerek "Reina katliamcısının ismini netleştirdik. Lake, Ake, Aka gibi bilgiler geliyordu. Bunların hiçbirisi değil tam adı Yahya Maşrapov." ifadelerini paylaştı.

Sinan Oğan'ın paylaştığı habere göre Uygur Kökenli Kırgızistan vatandaşı Yahya Maşrapov, bu sabah (3 Ocak) 07.00 uçağıyla İstanbul’dan Kırgızistan’ın Manas Havalimanı’na indi ve oradan da saat 09.00’da Bişkek Manas Havalimanı’nda Oç Havalimanı’na uçmuş oradan da doğum yeri olan Karasu’ya geçti.

Kırgızistan, Türk basınında çıkan haberler üzerine bahsi geçen terörist Yahya Maşrapov’u evinde yakaladı. Yapılan sorgusunda Maşrapov, Reina’daki katliamla hiçbir alakası olmadığını iddia etti.

O KİŞİ BEN DEĞİİLİM

Kırgızistan güvenlik güçlerinden elde edilen bilgilere göre Yahya Maşrapov'un ifadesi şu şekilde:

“Ben 1 Ocak’ta Bişkek’ten İstanbul’a uçtum, işlerimi hallettim ve bugün sabah geri dönerken İstanbul’da uçakta beni Türk güvenlik güçleri beni yakaladılar, bir saat sorguladılar. Teröristin fotoğrafı bana biraz benziyor; ama ben o değilim. Benim pasaportumun kopyasının Türk basınına nasıl yayıldığını bilmiyorum. Terör eyleminin olduğu 31 Aralık’ta ben Kırgızistan’daydım. 2011 yılından beri sürekli olarak Kırgızistan – İstanbul arasında ticari gerekçelerle uçuyorum. En son 28 Aralık’ta yine İstanbul’a uçmuş, 30 Aralık’ta geri dönmüştüm. Bugün de yine 1 Ocak’ta İstanbul’dan geri dönerken bu kez de Kırgız polisi beni sorguladı. Terör saldırılarıyla bir ilgim yok .”

KIRGIZ İSTİHBARATI: ARAŞTIRIYORUZ

Kırgızistan Ulusal Güvenlik Komitesi Basın Sözcüsü Rahat Süleymanov, Rus basınına yaptığı açıklamada Reina saldırısının faili olduğu ileri sürülen şahsın Kırgızistan vatandaşı olup olmadığına ilişkin Türkiye'deki ilgili kurumlara yazılı başvuruda bulunduklarını ve yanıt beklediklerini söyledi.

Süleymanov, Kırgız istihbarat servisinin, başta sosyal medya olmak üzere basında yer alan haberlerin yanı sıra failin pasaportunun fotoğraf ve bilgilerinin incelenmesi ve gerekli çalışmaların gerçekleştirilmesi için Türk güvenlik güçleri ile sürekli irtibat halinde olduklarını da vurguladı.

Süleymanov, sosyal medyada yer alan pasaport fotokopisinin incelemeye aldıklarını da belirtti. Kırgızistan güvenlik güçlerinin olayla ilgili gereken çalışmalara başladığı da gelen bilgiler arasında.

Saldırganla ilgili kafa karıştıran gelişme - Resim: 1