Abone Ol

Sahte altyazılı Netanyahu videosuyla algı kampanyası ifşa oldu

Netanyahu’nun Türkiye’ye ilettiği teşekkür mesajını gösterdiği iddia edilen videoya eklenen Türkçe altyazının 'uydurma' olduğu belirlendi.

Sahte altyazılı Netanyahu videosuyla algı kampanyası ifşa oldu

Sosyal medyada, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin dezenformasyon barındıran içerikler yayılmaya devam ediyor. Sosyal medyada paylaşılan bir videonun İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Türkiye’ye ilettiği teşekkür mesajını gösterdiği öne sürüldü.

Sosyal medyadaki bazı troll hesapların paylaştığı sahte videoya akıl almaz yorumlar geldi.

Videoya eklenen alt yazıda şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye’nin kıymetli Kemalistleri işgal ettiğimiz Filistin topraklarını savunurken yıllardır mümkün olan minimum acıyla, hızlıca öldürerek evlerinden kovduğumuz vahşi ve kaba Araplara karşı verdiğiniz destekten dolayı İsrail halkı adına teşekkür ederim. Zaten onlar geçmişte Osmanlı'yı da arkadan vurmuşlardı. Gerçi Osmanlı’yı asıl yıkan bizim dedelerimiz. Bilemiyorum, belki de bu yüzden bu kadar seviyorsunuz bizi. Ne olursa olsun, verdiğiniz koşulsuz destekten dolayı teşekkür ederiz. Ayrıca özellikle teşekkür etmek istediğim bir kişi daha var. Ümit, seni seviyoruz.”

Teyit.org'un aktardığına göre, Google Translate ile elde edilen çeviride ise "Türkiye, teşekkür, Kemalist, destek" gibi anahtar kelimelerin yer almadığı belirtildi. 

Netanyahu'nun "Teşekkür” değil, “Savaştayız” açıklamasıyla paylaştığı videoda yaptığı açıklamanın aslı şöyle: “İsrail vatandaşları, savaştayız. Bir operasyonda değil, bir çatışma aşamasında değil, savaştayız! Bu sabah Hamas, İsrail devletine ve vatandaşlarına karşı kanlı bir ani saldırı başlattı. Sabahın erken saatlerinden beri bu işin içerisindeyiz. Savunma teşkilatının başkanlarını toplantıya çağırdım. Her şeyden önce, [etkilenen] kentsel alanların, oraya sızan teröristlerden temizlenmesi yönünde talimat verdim. Bu şu anda oluyor. Buna paralel olarak, düşmanın şimdiye kadar karşılaşmadığı bir ölçekte ve yoğunlukta karşılık vermek için yedek askeri kuvvetleri kapsamlı bir şekilde seferber etmeye başlıyorum. Düşman, eşi benzeri görülmemiş bir bedel ödeyecek. Halkı, ordunun ve İç Cephe Komutanlığının direktiflerine harfiyen uymaya çağırıyorum. Savaştayız ve kazanacağız."

Öte yandan, iddiayı ortaya atan kişi, daha sonra kendi sayfasından videonun mizah amaçlı paylaşıldığını açıklamış.