Abone Ol

Sabah yazarından kritik soru: Borsanın fişini kim çekti?

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, bugün Borsa İstanbul'da yaşanan bilgi sistemindeki kesintiye dair çarpıcı iddialarda bulundu. Nasdaq'ın Borsa'dan çıkmasıyla kesintiler arasında ilişki var mı?

Sabah yazarından kritik soru: Borsanın fişini kim çekti?

İŞTE O TWEETLER

Dilek Güngör‏ @dilekgunn
Borsadaki hadiseye bir de böyle bakın.

1- 2012'de Borsa Başkanı İbrahim Turan döneminde altyapı eksikliği denilerek ortak arayışına başlandı. Nasdaq seçildi. Borsa altyapısı bir ABD şirketine yaptırıldı. Yani borsanın kablosunu ABD'ye bağladık.

2- Nasdaq ile 1400 sayfalık anlaşma yapıldı. İçinde ne olduğunu hiçbirimiz tam olarak bilmiyoruz. O dönemden sonra bu anlaşmayı yapan IT bölümündeki bazı kişiler FETÖ soruşturmalarıyla gorevden alındı. BİSTECH teknolojisi adı verilen sistem 2015'te başladı.

3- O dönemden sonra borsayı bir nevi robotlar ele geçirdi. Hisse senetlerinde küçük yatırımcılar 'keriz' pozisyonuna düştü. Sistemi kuran ve borsaya ortak olan Nasdaq yarın yapılacak genel kurulda gidiyor. Hisseleri Varlık Fonu'na geçiyor.

4- Bugün yaşananlara bakınca Nasdaq sisteminin ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır. Nasdaq'in ortaklıktan ayrıldığı dönemde veri akışında böyle bir problem olması ve hala sorunu anlayamamak da kafa kurcalıyor. Borsa yönetiminin İT elemanlarını sıkı bir sorguya alması gerekir.

Sabah yazarından kritik soru: Borsanın fişini kim çekti? - Resim: 1