Abone Ol

Rusya'nın en genç balerini Lilia da düşen uçaktaydı!

Ankara’da geçen pazartesi Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un suikasta kurban gitmesinin ardından dün de Rus Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu’nun 64 üyesini de taşıyan Tu-154 modeli yolcu uçağı Soçi’den kalkışından kısa süre sonra Karadeniz’e düştü.

Rusya'nın en genç balerini Lilia da düşen uçaktaydı!

RUSYA, geçen pazartesi akşamı Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un suikasta kurban gitmesinin ardından dün ikinci şoku yaşadı. Aleksandrov Rus Kızıl Ordu Korosu’nun 64 üyesini taşıyan Tupolev Tu-154 modeli askeri yolcu uçağı Rusya’nın güneyindeki Soçi kentindeki ‘Adler’ havalimanından dün yerel saatle 05.25’te havalandıktan iki dakika sonra radardan kayboldu ve Karadeniz üzerinde düştü. Uçakta sekizi mürettebat 92 kişi bulunuyordu. Rusya’nın başkenti Moskova’dan havalanan Tu-154 tipi uçağın Soçi’de yakıt ikmali yaptıktan sonra Suriye’ye gitmesi planlanıyordu. Uçak, Suriye’nin Lazkiye vilayetindeki Rus askerlerinin konuşlandığı Himeymim Üssü’nde yeni yıl konseri vermek için giden koro üyelerini taşıyordu.

Kızıl Ordu Korosu'nun dansçılarından Lilia Pyryeva'nın (19) da uçakta olduğu belirtiliyor.

Rusya'nın en genç balerini Lilia da düşen uçaktaydı! - Resim: 1

KURTULAN YOK

Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan listeye göre, uçakta 92 kişi bulunuyordu. Listede sekiz mürettebat dışında Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu’ndan 64 sanatçı, 9 gazeteci, 8 asker, bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile iki bakanlık yetkilisinin ismi yer aldı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, sağ kurtulan olmadığını duyurdu. Bakanlık, hayatını kaybedenler arasında Rusya’da insani yardım faaliyetlerinden ötürü büyük saygı gören ve ülkede ‘Doktor Liza’ olarak tanınan Elizabeth Glinka’nın da bulunduğunu açıkladı. Glinka, ‘Adil Yardım’ adlı bir vakıf kurmuştu. Vakıftan yapılan açıklamada Glinka’nın Suriye’ye götürülen tıbbi yardıma eşlik ettiği bilgisi paylaşıldı.  

100 METRE DERİNDE

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, kıyıya yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yağ izlerine, 1.5 kilometre mesafede ise uçağa ait parçaların tespit edildiğini açıkladı. Arama kurtarma çalışmalarına dört gemi, dört helikopter, bir uçak ile bir insansız hava aracının katıldığını ifade eden Konaşenkov, Tu-154’ün ana gövdesinin Soçi kıyılarında Karadeniz’in 100 metre derinliklerinde tespit edildiğini belirtti. İlk aşamada 5 kişinin cesedine ulaşıldı. Rusya Savunma Bakanlığı dalgıç ekiplerini bölgeye gönderdi.

OLAYA NE YOL AÇTI

Uçağın düşüşüne neyin yol açtığı ise şimdilik belli değil. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümete bir devlet komisyonu kurarak olayı soruşturma talimatı verdi. Kurbanların aileleri ve yakınlarına taziyelerini ileten Putin bugün için bir günlük yas ilan edildiğini de duyurdu. Öte yandan İngiliz Reuters’ın haberine göre Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Putin’e son derece üzgün olduğunu uçağın düşmesinin militanlara karşı ortak mücadeleyi engellemeyeceğini söyledi. Terörizm ve sabotaj ihtimali üzerinde de durulurken, Rusya parlamentosunun üst kanadı Federal Konsey Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, uçağın ordu tarafından kullanıldığı için terörizm seçeneğini tamamen dışladığını, teknik arıza ya da pilotaj hatası üzerinde durduğunu ifade etti.

KIZIL ORDU KOROSU’NU TAŞIYORDU

Ankara’da geçen pazartesi Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un suikasta kurban gitmesinin ardından dün de Rus Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu’nun 64 üyesini de taşıyan Tu-154 modeli yolcu uçağı Soçi’den kalkışından kısa süre sonra Karadeniz’e düştü.

KAZA MI, SABOTAJ MI

Suriye’deki Rus üssüne giden uçaktaki 92 kişiden  kurtulan yok. Koro, Rus askerine moral konseri vermeye gidiyordu. Terörizm dahil her olasılık araştırılıyor.

64 KORO ÜYESİ HAYATINI KAYBETTİ

UÇAK kazasında Türkiye’de Kızıl Ordu Korosu adıyla bilinen Aleksandrov Topluluğu’nun 64 üyesi hayatını kaybetti. Rus ordusunun resmi korosu olarak görev yapan Kızıl Ordu Korosu, Sovyetler Birliği döneminde 1928 yılında kuruldu. Adını Sovyetler Birliği’nin milli marşının müziğini besteleyen Aleksander Vasilyeviç Aleksandrov’dan alıyor. Onun ölümünden sonra oğlu Boris Aleksandroviç Aleksandrov topluluğun başına geçti. Onun ardından da Valery Halilov orkestra şefi oldu. Halilov da kazada ölenler arasında. Dansçıların da bulunduğu Aleksandrov Topluluğu Türkiye’de de konserler verdi. Koro son olarak 2015 Mart’ında İstanbul’da konser vermişti. Rusya Başbakanı Medvedev, “Suriye’ye çok iyi bir görev, bir barış görevi için gidiyorlardı. Bu kaybı kabullenmek imkânsız” dedi. Ölenler arasında koro üyeleri Ralina Gilmanova (22) ve nişanlısı Mikhail de bulunuyor. Çift yakında evlenme planı yapıyordu.

TÜRKİYE’YE BAŞVURU YAPILMADI

Suriye’ye giderken düşen Rus uçağının hangi hava sahasını kullanacağı netlik kazanmadı. Hürriyet’e bilgi veren yetkililer, uçağın Türk hava sahasını kullanacağına dair bir bilginin bulunmadığını, Türkiye hava sahasını kullanmadan önce izin alınması gerektiğini belirtti. Yetkililer, “Bizde böyle bir izin başvurusu yok” dedi.

KALKIŞTAN 2 DAKİKA SONRA RADARDAN ÇIKTI

- Tu-154 yolcu uçağının pilotunun kuleyle yaptığı son telsiz görüşmesi yayınlandı. Buna göre kalkıştan hemen sonra Soçi’deki “Adler” Havalimanı kulesi pilot ile telsiz bağlantısı kurarak son hava durumu raporlarını vermeye başlamış.

- Görüşmenin ilk iki dakikasında pilot, herhangi bir olumsuzluk işareti vermiyor. Kule ile sakin ses tonuyla yürütülen hava raporu görüşmesi aniden kesiliyor. Kule görevlisi olan kadın kontrolör telsizde bir arıza olduğunu düşünerek tekrar bağlantı kurmaya çalışıyor. Ancak uçak artık radarlardan da kayboluyor.

- Yayınlanan bu görüşme uçakta ne olduysa bir anda cereyan ettiğine işaret ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı uçağın çok iyi bir pilot tarafından yönetildiğini belirterek, insan hatası faktörünün sebep olamayacağını iddia etti. Uçağın bir anda neden parçalandığı araştırılıyor.

UÇAK 33 YAŞINDAYDI

- Karadeniz’e düşen Tupolev-154, 1983 yılında üretildi. Uçağın son tamiratı aralık 2014’te, son bakımı ise bu yılın eylül ayında yapıldı. Uçağın toplam uçuş süresinin yaklaşık 7 bin saat olduğu ifade ediliyor.

- Bu uçaklar, 1972’de hizmete girdi. 1986’da modernize edildi. Uçakla ilgili 39 ölümcül olay kaydı var. Bu nedenle ‘uçan tabut’ olarak da nitelendiriliyor.

- 1026 adet üretilen Tu-154’lerin üretimi 2013 yılında sona erdi. Rus Aeroflot havayolu şirketi Tu-154 filosunu 2009 sonunda emekli etti. Dünya genelinde yaklaşık 50 Tu-154’ün faal olduğu sanılıyor.

- Sibirya Havayolları’na ait bir başka Tu-154 tipi uçak ekim 2001’de Karadeniz üzerinde vurularak düşürülmüş, 78 kişi ölmüştü. İsrail’den Rusya’nın Novosibirsk kentine gitmekte olan uçağın yolcularının önemli bir kısmını İsrailliler oluşturuyordu. Ukrayna başta olayla ilgisi olmadığını açıklamış ancak daha sonra yetkililer, uçağın bir tatbikat sırasında kazara vurulmuş olabileceğini söylemişti.

- Rusya’nın batısındaki Smolenks kentinde 10 Nisan 2010’da Tu-154 tipi bir uçak düşmüş ve aralarında Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’nin de olduğu 96 yolcu yaşamını yitirmişti.

ANKARA’DAN TAZİYE

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, dün akşam Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefon görüşmesi yaparak, Karadeniz’de düşen Rus uçağıyla ilgili olarak başsağlığı dileklerini iletti. İki lider ayrıca, Suriye’de ateşkesin ülke geneline yaygınlaştırılması hakkında görüş alışverişinde bulundu. Başbakan Binali Yıldırım, Rus mevkidaşı Medvedev’e, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya kazadan dolayı taziyelerini iletti.