Abone Ol

Rusya’nın Ukrayna’ya Operasyonu Hakkında Siyasiler Ne Diyor?

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekatı dünya gündemine oturdu. Savaşın insanlık suçu olduğu vurguları yapılırken Türkiye’den de sesler yükseldi.

Rusya’nın Ukrayna’ya Operasyonu Hakkında Siyasiler Ne Diyor?

Rusya, Ukrayna’ya harekat başlattığını duyurdu. Ukrayna’nın bazı şehirlerinde patlama sesleri yükselirken; Ukrayna kaynakları Ruslara karşılık verildiğini aktardı. Ukraynalı kaynaklara göre 6 Rus uçağı düşürüldü, en az 50 Rus askeri de öldürüldü. Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçılar ise Luhansk ve Donetsk bölgelerinin tamamını ele geçirmek üzere operasyon yürüttüklerini söyledi.

Gelişmeler sürerken Türkiye’deki siyasi parti ve örgütlerden de harekat hakkında açıklamalar yapıyor.

Yapılan açıklamaların bazıları şöyle:

SOL PARTİ: EMPERYALİST MÜDAHALEYE VE SAVAŞA KARŞI DURACAĞIZ

SOL Parti, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyon başlatmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Dünya bir kez daha emperyalist emeller peşinde, ekonomik çıkarlar uğruna, büyük devlet iddialarını kanıtlamak hevesiyle korkunç bir savaşın eşiğinde" denildi. Açıklamada, "SOL Parti anti emperyalist, savaş karşıtı tutumuyla Ukrayna’da ve bölgede kan dökülmesini önlemek, savaş karşıtlarını seferber etmek için bütün gücüyle mücadele edecektir" ifadelerine yer verildi. Açıklamanın tamamı için tıklayın.

CHP: SAVAŞIN ACIMASIZLIĞINI EN İYİ BİZİM TARİHİMİZ ANLATIR

Muhalefet kanadından yapılan açıklamalarda barış vurgusu yapılıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Denizli’de düzenlediği basın toplantısında savaşa karşı olduğunu bildirerek, "Biz bölgemizde bir savaş istemiyoruz. Savaşın acımasızlığını en iyi bizim tarihimiz anlatır. Ulusal Bağımsızlık Savaşını hangi koşullarda verdiğimiz hepimizin belleklerinde kazılıdır” dedi. Açıklamanın tamamı için tıklayın.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Ukrayna’da vurulan bir bölgeye ait videoyu paylaşarak, “Savaş; acıdır, kandır, gözyaşıdır, katliamdır, sefalettir!” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcılarından Seyit Torun ise Mustafa Kemal Atatürk’ün savaş karşıtı sözlerini paylaşarak tepkisini şöyle dile getirdi: ‘Ancak, ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe, savaş bir cinayettir’ M. Kemal Atatürk #SavaşaHayır.

Veli Ağbaba da savaş karşıtı paylaşım yapan CHP’li vekiller arasında. Ağbaba, “Savaş yıkım, acı, gözyaşı ve insanlık suçudur. #SavaşaHayır” dedi.

HDP'Lİ GERGERLİOĞLU: ŞİDDETLE BU İŞGALE KARŞIYIZ

Savaş hakkında paylaşım yapanlar arasında HDP’li Hüda Kaya da yer aldı. Kaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Rusya’nın da NATO’nun da durdurulması gerektiğini belirterek, “Savaşa karşı sesimizi tüm taraflara yükseltmeliyiz. Şunu unutmayalım ki küresel sömürü düzeni var oldukça, devletler ve iktidarlar, sınırlar ve sınıflar oldukça barış hep tedirgin olacak. Binlerce yıldır hâlâ barışı öğrenemedik! Öğretemedik!” dedi.

Gergerlioğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesine tepki göstererek, dünya ülkelerinin, Türkiye'de iktidarın ve muhalefetin işgali kınadığını belirtti.

"Biz insan hakları savunucuları olarak şiddetle bu işgale karşıyız" ifadesini kullanan Gergerlioğlu, Rusya'nın tutumunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Gergerlioğlu, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin neden böyle bir işgal hareketine girişti? Çünkü bizim ülkemizde olduğu gibi baskıcı yöneticilerin bir metodu vardır, ülkesindeki sorunları, ekonomik krizleri unutturmak için hamasete sığınırlar, işgal politikalarına sığınırlar. Putin'in de yaptığı budur. Ülkesindeki sorunları sümen altı etmek için Ukrayna'ya yönelik bir işgal girişimi başlatmıştır." değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası anlaşmaların böyle bir işgale izin vermediğini dile getiren Gergerlioğlu, bu işgalin üçüncü dünya savaşının başlangıcı olabileceğini söyledi.

TİP: TEK YOL BARIŞ

Türkiye İşçi Partisi, yayımladığı geniş açıklamada barış çağrısı yaptı. “Rusya'nın saldırısına da NATO'nun genişlemesine de ‘dur’ diyoruz” denilen açıklamada müzakere vurgusu yapıldı. “Türkiye barışın tarafı olmalı, bunun için gerekli girişimleri başlatmalıdır” denilen açıklamanın tamamı şöyle:

KEMAL OKUYAN: BÜYÜK İNSANLIK NEREDE?

Türkiye Komünist Partisi Genel Sekrteri Kemal Okuyan, sOL’da yayımlanan yazısında, “Savaşları durduracak olan, savaştan çıkarı olmayanlardır. Dünyamız bu karabasandan büyük insanlığın ayağa kalkışı ile çıkacaktır” dedi.