Abone Ol

Son Dakika: Rusya Kiev'i Bombalıyor

Son dakika haberlere göre, Ukrayna'yı üç koldan işgal etmeyi deneyen Rusya lideri Putin, bu sabah Harkov'u cehenneme çevirdi.

Son Dakika: Rusya Kiev'i Bombalıyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmek için başlattığı saldırının yedinci gününde BM'de kritik bir oylama yapıldı, cephe hattında ise enkaza dönmüş veya terk edilmiş Rus tankları göze çarpıyor.

22.44: Çekya hükümeti, Ukrayna'dan gelen mülteci sayısının artması nedeniyle 4 Mart'tan itibaren ülke genelinde olağanüstü hal ilan (OHAL) etti.

KİEV'DE KRİTİK NOKTALAR BİR BİR VURULUYOR

22.39 Ukrayna Demiryolu Şirketi, Kiev Tren İstasyonu yakınlarındaki Rus saldırısı nedeniyle binlerce kişinin bölgeden tahliye edildiğini açıkladı.

22.38: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarındaki en önemli hedef olan başkent Kiev'e saldırılar artarak devam ediyor. Rusya, Kiev’e yönelik son saldırısında Kievliler için hayati öneme sahip olan ısıtma hatlarını vurdu. Kiev'in batısındaki tren istasyonu yakınında bulunan merkezi ısıtma merkezine atılan roket ile Kiev'in birçok mahallesine ısıtma sağlanamayacağı ifade edildi. Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Geraşçenko saldırıya tepki göstererek, "Kiev'i dondurmak istiyorlar. Tren istasyonu yakınındaki büyük bir ısıtma ana hattı saldırıyla tahrip edildi" dedi. Rusya, dün Kiev’deki televizyon kulesini hedef almış saldırıda 1’i gazeteci olmak üzere 5 kişi hayatını kaybetmişti.

22.31: Amerikan New York Times gazetesi, Çinli yetkililerin Rusya lideri Putin'in savaş planları hakkında bilgisi olduğunu yazdı. Bir Batı ülkesinin istihbarat raporuna göre; üst düzey Çinli yetkililer, Şubat başında Rus yetkililere Pekin Kış Olimpiyatları sona ermeden Ukrayna'yı işgal etmemelerini söyledi.

22.26: ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ukrayna gündemi ile Polonya, Baltık ve Moldova'yı ziyaret edecek. Blinken yaptığı açıklamada "Ukraynalıların cesareti dünyaya ilham veriyor” dedi.  Blinken, “Putin liderliğini ispat etmek istiyorsa Rus askerlerini evlerine göndermeli” dedi.

22.11: Fransız AFP haber ajansı, Rus savaş jetlerinin Baltık Denizi üzerinde İsveç hava sahasını ihlâl ettiğini duyurdu.

22.10: Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam eden Rusya’ya bir yaptırım da oyun dünyasından geldi. Oyun yapımcısı Electronic Arts (EA), dünyaca ünlü FIFA 22 oyunundan Rus takımları çıkardı.

MACRON: RUS GÜÇLERİ KİEV'İ BOMBALIYOR

22.05: Fransa Cumhurbaşkanı Macron yaptığı açıklamada, "Rus güçleri Kiev'i bombalıyor. Ukrayna'yı önümüzdeki günlerde daha zor günler bekliyor." ifadelerini kullandı. Macron, “Rusya ile savaşta değiliz” dedi. Macron, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları karşısında Avrupa’nın son haftalarda birleştiğini açıkladı.

22.04 Wall Street Journal gazetesi, ABD Başkanı Biden'ın Amerikan limanlarını Rus gemilerine yasaklayacağını bildirdi.

22.00: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sirenlerin çalmasının ardından büyük bir patlama sesi duyuldu. Patlamanın Kiev'de tren istasyonu yakınlarda olduğu bilgisi paylaşıldı.

21.42: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısının kabul edilmesi sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, tasarıya destek veren ülkeler teşekkür ederek, “Oylamanın sonucunda küresel bir Putin karşıtı koalisyon oluştu” dedi.

21.24: Kiev'den yeniden siren sesleri yükseliyor. Bağımsızlık Meydanı'nda barikatlar kuruldu.

21.20: Ukrayna Rus işgaliyle mücadele ederken, bölgede hava sıcaklıkları düşecek. CNN'in haberine göre; alçak basınç alanı Karadeniz'den kuzeye doğru, Ukrayna-Rusya sınırı boyunca ilerlerken, perşembe ve cuma günü yoğun kar yağışı bekleniyor. Kar yağışından Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhanks ile kuzeydoğusundaki Harkiv etkilenecek. Harkiv ve Donetsk'te kar kalınlığının 20 santimetreye ulaşması tahmin ediliyor.

21.03: ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, işgalin başından bu yana geçen yedi günde Rusya'nın 450'yi aşkın füze kullandığını ifade etti. Söz konusu yetkili, kısa menzil, orta menzil, karadan havaya ve seyir de dahil olmak üzere tüm tür ve boyutta füze kullanıldığını öne sürdü.

20.45: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, aralarında yüksek rütbeli subayların da bulunduğu yüzlerce Rus askerini esir aldıklarını duyurdu. Ukraynalı yetkili, Rus Savunma Bakanlığı'nın açıklamasının çok üzerinde, 7 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü de duyurdu.

20.03: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapılan oylamada Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınayan karar tasarısı 5’e karşı 141 oyla kabul edilirken, 34 ülke çekimser oy kullandı.


RUSYA AÇIKLADI: 498 RUS ASKER HAYATINI KAYBETTİ

19.49: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da 498 Rus askerinin hayatını kaybettiğini, 1597 askerin de yaralandığını açıkladı.

19.37: Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart'ta sabah Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi. Rus haber ajansının geçtiği bilgiye göre görüşmede ateşkes ele alınacak.

Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky yaptığı açıklamada, "Rusya heyeti olarak ilk toplantıda Rusya Federasyonu'nun bir dizi önerilerini sunduk. Görüşmelerimizi sürdürme kararı aldık. Ukrayna delegasyonu Belovezhskaya Pushcha'da görüşme kararını onayladılar. Bildiğim kadarıyla Ukrayna heyeti Kiev'den ayrıldı ve şu anda yolda. Yarın onları da bekliyoruz. Belarus topraklarındaki güvenliği Belarus özel kuvvetleri sağladı. Ayrıca ordumuz (Ukrayna'daki Rus ordusu) Ukrayna çevresinde hareket etmeleri için güvenlik koridoru sağlıyor" dedi.

19.34: Biden , Rus petrol ihracatına yaptırım uygulanmasının bir ihtimal olduğunu yineleyerek, "Her şey masada” dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin Ukrayna’dan ayrılıp ayrılmayacağını kendisinin karar vereceğini ifade eden Biden, "Bence bu onun kararı ve ona yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi.

RUSYA'DAN UMUTLANDIRAN AÇIKLAMA

19.05 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile müzakerelerde umut verecek bir açıklama yaptı. Lavrov, Moskova'nın Ukrayna lideri Zelenski'nin güvenlik garantileri isteğine ilişkin görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Ukrayna'ya asla konuşlandırılmaması gereken birtakım silahlar olduğunu ifade eden Lavrov, "Moskova'nın amacı, Ukrayna'nın silahsızlandırılması fakat Ukraynalılar kendi liderlerine kendileri karar vermeli" dedi

19.02: Ukrayna'da siviller, Rusya'nın saldırılarına karşı direnişini sürdürürken, Energodar kentinde halk, Rus askeri konvoyunun kente girişine karşı anayola barikat kurmuştu. Barikatta bulunan bir grup sivile bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 2 sivil yaralanırken, saldırı anı çevrede bulunanlar tarafından anbean kaydedildi.

18.50: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Birliği (AB) Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştü.

18.38: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini savaş suçu olarak nitelendirdi.

18.18: Avrupa Birliği, Belaruslu 28 askeri yetkiliye Rusya'nın Ukrayna işgalindeki sorumlulukları nedeniyle yaptırım kararı aldı.

18.17: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 7’inci gününe girerken, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki 2’inci tur görüşmelerin ilerleyen saatlerde başlaması bekleniyor. Belarus basınında yer alan haberlerde, Rus heyetinin 2’inci tur görüşmeler için Belarus'un Brest Bölgesi'ndeki Belovezhskaya Pushcha'ya hareket ettiğini ifade edildi.

17.55 :  Planet uydu görüntüsü, Belarus'taki Luninets Hava Üssü'ne park eden Rus uçaklarını görüntüledi.

17.45 : İngiltere Premier Lig kulübü Everton, Ukrayna'nın işgalinin ardından Rus şirketleri USM, Megafon ve Yota ile ticari sponsorluk anlaşmalarını askıya aldı.

Everton takımından yapılan yazılı açıklamada,Ukrayna'da yaşanan gelişmelerden üzüntü duyulduğu belirtilerek, kulübün, Ukraynalı oyuncusu Vitalii Mykolenko ve ailesine tam destek vermeye devam edeceği vurgulandı.

17.10 : Ukrayna, savaş alanında yakalanan Rus birliklerinin endişeli annelerini Kiev'e gelip oğullarını almaya davet etti.

Savunma bakanlığından yapılan açıklamada, "Yakalanan Rus askerlerinin, Kiev'e gelmeleri halinde annelerine teslim edilmesine karar verildi" denildi.

16.45: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Almanya'nın Kuzey Akım 2 gaz boru hattını askıya alma kararının kabul edilemez olduğunu ve ikili ilişkilerde geri dönülemez hasara yol açacağını söyledi.

16.40 : Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya'nın BM üyeliğini sorgulayarak "Neden daimi üye olduğunu bilmek istiyorum" dedi ve Moskova'nın statüsünün incelenmesini istedi.

16.20 : Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Veresçuk Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Papa'dan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile savaştan etkilenen sivillere yardım etmek için insani koridorlara izin verilmesi konusunda görüşmesini istediğini söyledi

16.00 : İşgalci Rus ordusuna karşı direnen Karadeniz kıyısındaki Mariupol'de sular kesildi. Karadeniz'in iç bölümündeki Azak Denizi kıyısında yer alan kentin belediye başkanı, Mariupol sakinlerinin Rus saldırıları nedeniyle susuz kaldığını söyledi.

Belediye başkanı ayrıca, Rus işgalcilerin 500 bine yakın nüfusa sahip şehirden ayrılmak isteyen sivillerin tahliyesini de engellediğini belirtiyor.

2 BİNDEN FAZLA SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ

15.40 : Ukrayna, Rus işgalcilerin 24 Şubat tarihinde başlayan saldırılarda bugüne kadar 2 binden fazla sivili öldürdüğünü açıkladı.

15.20 : Ukrayna'nın başkenti Kiev'de belediye başkanı, kent sakinlerini Rus güçlerinin kente doğru hareket ettiği uyarısında bulundu ve halkı evlerinde kalmaya ve şehri savunmaya hazırlanmaya çağırdı.

Belediye başkanı Vitaliy Klitschko, "Düşman güçleri daha da yaklaşıyor" dedi ve çatışmaların artık başkentin eteklerinde görüldüğünü söyledi.

Klitschko, "Kiev'i hazırlıyoruz ve savunacağız! Tüm Kievlileri metanetlerini kaybetmemeye çağırıyorum” dedi.

Kiev şimdiye kadar Rus işgal girişimlerine direndi.

65 km uzunluğunda bir Rus zırhlı araç konvoyu şehre kuzeyden yaklaşıyor. Yorumcular, konvoyun batıdan bir işgal girişimine destek sağlamak için orada olabileceğini belirtiyor.

HARKOV'A KRUZ FÜZESİ

14.50 : Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkov'a öğle saatlerinde Rusya tarafından füze saldırıları düzenlendi. Harkov vali yardımcısı, belediye meclisi binasının füzeyle vurulduğunu duyurdu.

Rus işgalcilerinin kruz füzesiyle şehri hedef aldığı bildiriliyor. Rusya sınırına hayli yakın konumda bulunan şehir, dün geceden bu yana Rus bombardımanı altında.

Ukraynalı yetkililer, son saldırı öncesinde 24 saat içinde en az 21 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'ü aşkın insanın ise yaralandığını duyurmuştu.

BBC'den Myroslava Petsa, Rusların öğle saatlerindeki füze saldırısıyla Harkov'daki TV kulesini hedef aldığını ancak başarısız olduğunu aktardı. Petsa'ya göre, televizyon kulelerinin vurulmaya çalışılmasındaki asıl neden ise, Ukraynalıların gerçek bilgiye erişiminin kesilmesi.

14.40 : Ukrayna lideri Zelenskiy'nin danışmanı, Rusya'nın Herson kentini ele geçirmediğini ve sokak çatışmalarının sürdüğünü belirtti.

14.32 : Tass haber ajansının Ukrayna Başkanlık ofisinden bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Ukrayna ve Rusya arasındaki ikinci tur görüşmeler bugün yapılacak.

Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başdanışmanı Arestoviç, "Rusya ile müzakerelerin 2. turu bu akşam aynı heyetlerin katılımıyla yapılacak" dedi.

14.05 : Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya ile görüşmelerin ne zaman yapılacağının belli olmadığını söyledi. Kuleba ayrıca güçlerini Ukrayna'ya sokması halinde Belarus'a da Moskova'ya yaptırımların uygulanacağı konusunda uyardı.

13.55 : Ukrayna Lideri Zelenskiy, eylemlerini koordine etmek için İngiltere Başbakanı Johnson ile görüştüğünü açıkladı ve verdikleri büyük destek için kendilerine teşekkür ettiğini aktardı.

13.46 : Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, yaklaşık 836 bin mülteci güvenlik arayışı içinde Ukrayna'daki çatışmadan komşu ülkelere kaçtı.

13.25 : Harkov Belediye Başkanı kentin düzenli olarak füze ve hava saldırılarıyla vurulduğunu, Rusların sivil yerleşim alanlarını hedef aldığını açıkladı.

13.00 : Rusya'nın Herson'u ele geçirdiği iddiaları konusunda çelişkili açıklamalar geliyor. İşgalci birlikler, Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Herson'u ele geçirdiğini açıklamıştı.

Moskova, şehrin 'tam kontrolü' altında olduğunu duyurmuştu. Doğrulanması halinde Herson, işgalin başlangıcından bu yana Rusya'nın ele geçirdiği en büyük şehir olacak.

Bölge valisi ise Herson'un Rus güçleri tarafından kuşatılmış olduğu bilgisini paylaştı. Şehrin belediye başkanı da Facebook'ta "Biz hala Ukrayna'yız. Hala kararlıyız" ifadesini kullandı.

Herson'un ele geçirilmesi Rusya için neden önemli?

Ukrayna'nın güneyindeki 300 bin nüfuslu liman kenti Herson'un Rusya tarafından ele geçirildiği doğrulanırsa Rus ordusu açısından büyük bir zafer olacak.

Karadeniz kıyısında önemli bir liman ve sanayi kenti olan Herson, Rusya'nın eline geçen en büyük şehir olacak.

Ayrıca Rusya açısından batıdaki Odessa limanına geçişte stratejik olarak da önemli bir askeri üs işlevi göreceği değerlendiriliyor.

Herson'un kontrolü, büyük bir su kaynağını da kontrol etmek anlamına geliyor. Rusya'nın Kırım yarımadasını ele geçirmesinin ardından Ukrayna'nın Kuzey Kırım kanalına baraj kurması üzerine, Kırım'a giden tatlı su kaynağının çoğu kesildi ve ilhak edilen bölgede su kıtlığı baş gösterdi.

Rusya'nın askeri işgalinin ilk hedeflerinden biri, bu su yolunun önündeki engeli kaldırmak ve Kırım'a su tedarikini yeniden sağlamaktı.

Rus araçlarının bir gecede Herson şehir merkezine girdi. Belediye Başkanı İgor Kolyikhayev bu sabah şehrin bir mucizeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

12.55 : Ria haber ajansı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "Üçüncü Dünya Savaşı nükleer ve yıkıcı olacak" dediğini bildiriyor. Lavrov ayrıca 'Ukrayna'nın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceklerini' kaydetti.

12.40 : Kiev Belediye Başkanı, Rus birliklerinin Kiev yakınlarında toplandığını açıkladı.

12:30 : Kremlin, Ukrayna'da çok fazla 'milliyetçi birlik' olduğunu ve bunlardan 'kurtulunması gerektiğini' söyledi.

Ukrayna ile yapılacak görüşmelere ilişkin şu ifadeler kullanıldı: "Bizim heyetimiz müzakere için orada olacak. Ukraynalı yetkililerin müzakere için gelip gelmeyecekleri belirsiz, gelmelerini umuyoruz. Rus heyeti müzakereler için bugün beklemeye devam edecek, görüşmelere devam etmeye hazırız. Ukrayna ile görüşmeler konusunda çelişkili bilgiler geliyor.

BARİKAT RUS İŞGALCİLERİ DURDURDU

12.15 : Ukraynalılar barikat kurup, Rus askeri konvoyunun ilerleyişini durdurdu. Direnişçilerin görüntüleri, Ukrayna'nın güneyindeki Zaporozhye bölgesinde yer alan Energodar'da kaydedildi. Rus işgalcilerin geri çekildiği ancak yeniden saldırıya hazırlandığı bildiriliyor.

12.05 : Avrupa Komisyonu, Ukrayna'daki savaştan kaçan kişilere oturma izni, istihdam ve sosyal yardıma erişim de dahil olmak üzere geçici koruma sağlamayı teklif etti.

Göç etmek zorunda kalan kişilerin toplu varışlarıyla AB'de başa çıkmak için tasarlanan yeni mevzuat, tüm üye ülkelerde aynı düzeyde koruma sağlayacak.

Daha önce duyurulan öneri, Perşembe günü AB üyesi ülkelerin içişleri bakanları tarafından tartışılacak.

12.00 : Bir İngiliz istihbarat şirketi, Ukrayna'ya saldıran Rus işgalci askerlerin tam bir düzensizlik içerisinde olduğunu belirtiyor. Telsiz konuşmaları, askerlerin komutanların verdiği Ukrayna şehirlerine top atışı yapılması yönündeki emirlere uymayı reddettiklerini ortaya koyuyor.

İlerleyişi hayli yavaş olan Rus işgalci güçlerin yakıt ve gıda gibi sevkiyatları da bitiyor. Telsiz konuşmalarında bir Rus askerin ağladığı duyuluyor. Bir diğer mesajda, bir askerin yiyecek veya yakıtın ne zaman geleceğini sorarken sabrını kaybettiği duyuluyor. Asker, "Üç gündür buradayız! Ne zaman hazır olacak?" diye bağırıyor.

Üçüncü bir mesaj, aynı askerin bir komuta merkezinden konuşan bir meslektaşına, siviller ayrılana kadar topçu atışı yapamayacaklarını hatırlatmak zorunda kaldığı gergin bir tartışmayı ortaya koyuyor.

The Telegraph'a konuşan istihbarat şirketi ShadowBreak'in kurucusu 26 yaşındaki Samuel Cardillo, mesajların frekansı antenlerle dinleyen amatör kişiler tarafından gönderildiğini söyledi:

"Bulduğumuz şey, Rus ajanlarının tam bir kargaşa içinde faaliyet gösterdiği olduğu. Nereye gittikleri ve birbirleriyle nasıl düzgün bir şekilde iletişim kuracakları hakkında hiçbir fikirleri yok.

Rus askerlerinin savaşta ağladıklarını, birbirlerine hakaret ve küfür ettiklerini duyduğumuz konuşmalar oldu. Tabii ki bu morallerinin düşük olduğu anlamına geliyor."

Cardillo, bazı mesajların aynı zamanda 'savaş suçlarının kanıtı' olduğunu söyledi çünkü bu konuşmalar, füzelerin kentsel alanlara ateşlenmesi emrini ortaya koyuyor.

Diğer video kayıtlarının Rus askerlerinin bozguna uğradıktan sonra Rusya'ya geri çekildiklerini gösterdiği söylenirken, bir askerin annesine gönderdiği bir metin mesajında "Şu anda istediğim tek şey kendimi öldürmek" dediği iddia ediliyor.