Abone Ol

Rusya en gelişmiş istihbarat gözlem uçağını Suriye'ye gönderdi

TSK'nın 3 savaş uçağını düşürdüğü Esed Rejimi'ne Rusya'dan istihbarat desteği geldi. Rusya, en gelişmiş kamufle birlikleri görebilen Tu-214R tipi istihbarat gözlem uçağını Suriye'ye gönderdi.

Rusya en gelişmiş istihbarat gözlem uçağını Suriye'ye gönderdi

Esed rejimi İdlib'de yoğun saldırılar gerçekleştirirken, Türkiye'nin Bahar Kalkanı Operasyonu'na başlaması rejimin yanı sıra rejime destek veren Rusya'yı da zor durumda bıraktı. Esad rejimi ordusunun yanı sıra İdlib'e ek kuvvetler gönderen Rusya tarafından önemli bir bilgi paylaşıldı.

İDLİB'DE UÇUŞLARA BAŞLADI

Rus basını ve Rusya'nın sivil askeri istihbarat ağları tarafından teyit edilerek yapılan haberlere göre Tu-214R tipi istihbarat gözlem uçağı Rusya'nın Hmeymim Hava Üssü'ne gönderildi ve İdlib'de uçuşlarına başladı.

BAHAR KALKANI HAREKATI SONRASI SURİYE'YE GÖNDERİLDİ

Tu-214R yeraltında gömülü, kar, kum, ahşap ile kamufle edilmiş her şeyi tespit edebiliyor. Radarları ile "görüntü" elde ettikten sonra bilgiyi komuta merkezine geçiyor. Rus gazeteci Viktor Sokirko, uçağın İdlib semalarında görüntülenmesinden sonra konuya ilişkin istihbarat bilgilerini paylaşarak, uçağın 2016 yılında Rusya tarafından Suriye'ye gönderildiğini fakat Devlet Başkanı Vladimir Putin'in o dönem Suriye'den kısmi çekilme emrinden sonra uçağın Rusya'ya döndüğünü, Türkiye'nin Bahar Kalkanı Hareketı'na başlanılmasıyla uçağa tekrar ihtiyaç duyulduğundan Suriye'ye gönderildiğini yazdı.

RUSYA'DA 2 ADET BULUNUYOR

Sovyetler Birliği'nin eski askeri istihbarat birimi GRU tarafından geçmişte kullanılan ve tüm dünyada hala merak edilen uçaklardan olan RA-64514 kuyruk numaralı Tu-214R, Rusya'da 2 adet bulunuyor. Suriye'ye gönderilen uçak elektronik istihbarat sistemini taşıyor. Tu-214R'de bulunan antenler, yayılan sinyalleri (radar, uçuş, radyo, savaş araçları, cep telefonu sinyalleri gibi) de bozabiliyor. İstihbarat uçağı, birliklerin nerede çalıştığı, ne tür ekipman kullandıkları, ne yaptıkları ve ne yapmayı planladıklarına dair bilgiler radyo/telefon sinyalleri dinlenerek tespit edilebiliyor.

TSK, RUS YAPIMI 3 SAVAŞ UÇAĞI DAHA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Barış Pınarı Harekatı doğrultusunda Esed rejimine ait 3 adet Rus yapımı savaş uçağı düşürülmüştü. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Uçaklarımıza taarruz eden Rejime ait 2 SU-24 ve L-39 tipi uçak düşürülmüştür." ifadelerine yer verilmişti.