Abone Ol

Rus Basınından Turkiye'ye Hasta Adam Yakıştırması

Rus basınında, Dmitri Migunov imzalı analizde, “finansal çöküş tehlikesi” değerlendirildi ve ekonomik durum nedeniyle Türkiye için “hasta adam” benzetmesi yapıldı.

Rus Basınından Turkiye'ye Hasta Adam Yakıştırması

Türk Lirası'ndaki aşırı değer kaybı, Rusya basınının önde gelen gazetelerinden İzvestiya’da “Türk ekonomisinde fırtına beklentisi” yorumuyla karşılandı. Dmitri Migunov imzalı analizde, “finansal çöküş tehlikesi” değerlendirildi ve ekonomik durum nedeniyle Türkiye için “hasta adam” benzetmesi yapıldı.

Türk Lirası'nın “dünyanın en fazla değer kaybeden parası haline geldiği” belirtilen yorumda, Merkez Bankası yönetiminin sürekli değişmesinin yabancı yatırımcılarda güvensizliği uyandırdığı, hükümetin ekonomik beklentilerinin gittikçe gerçeklerden uzaklaştığı vurgulandı.

Yorumda, yaşanan tüm çalkantılara rağmen Türkiye’nin hala dış borç ödemelerinde temerrüte düşmediği, ancak bunun sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri olduğu belirtildi.

Yazar, Türkiye’nin uzun süre GSYH büyüme oranında yıllık yüzde 5’i aşarak “ekonomik mucize” sinyali verdiği ama son dönemde o günlerden eser kalmadığı görüşünü dile getirdi.

Yazıda, Türkiye’nin güçlü yönleri arasında "gelişmiş, dinamik ve oldukça farklı sektörler yayılmış bir reel sektöre sahip olması" gösterildi.

Türkrus sitesinin aktardığına göre, yorumun sonunda, Türkiye’nin içinden çıkılması zor bir enflasyon döngüsüne yol aldığı, 1990’ların başında Rusya’nın bu açmazı yaşadığı belirtildi.

Odatv.com