Abone Ol

RTÜK'ün Görkemli Hatıralar'a Verdiği Cemo Cezası Bu Hafta Sonu Uygulanacak

Halk TV'de Serhan Asker'in hazırlayıp sunduğu Görkemli Hatıralar programına daha önce verilen RTÜK cezasının yürütmeyi durdurulması kararı kaldırıldı.

RTÜK'ün Görkemli Hatıralar'a Verdiği Cemo Cezası Bu Hafta Sonu Uygulanacak

Halk TV ekranlarında Serhan Asker'in hazırlayıp sunduğu 'Görkemli Hatıralar' programına daha önce verilen RTÜK cezasının yürütmesinin durdurulması yönündeki mahkeme kararı kaldırıldı.

27 Haziran 2021'de yayınlanan programda Grup Yorum’un eski üyesi ve eski CHP Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Cemo Türküsü’nü seslendirdi.

RTÜK bu türkünün seslendirilmesini 'terör propagandası' olarak nitelendirdi ve Halk TV’ye 3 program durdurma cezası verdi.

Ancak, RTÜK'ün ceza verdiği Cemo türküsü 1989 yılında Grup Yorum üyelerince bestelendi, Hilmi Yarayıcı da albümde seslendirdi. 33 yıldır Cemo türküsü hakkında bir yasaklama kararı olmadığı gibi, albüm, Kültür Bakanlığı bandrollü olarak halen piyasada satılıyor. Söz konusu türkü, Youtube’da da milyonlarca kez tıklanmış ve dinlenmiş durumda.

RTÜK'ün, Halk TV’ye terör propagandasından ceza verdiği kararında ayrıca, bir Grup Yorum üyesinin terör örgütü üyeliğinden yargılandığı, o kişinin Cemo türküsünü seslendirdiğine dair iddianamede kanıt gösterildi. Söz konusu davanın ise halen sürdüğü öğrenildi. Dolayısıyla ortada Cemo türküsüyle terör propagandası yapıldığına dair kesinleşmiş bir mahkeme kararı da bulunmuyor.

Hal böyleyken, Halk TV'nin yürüttüğü itiraz süreçleri RTÜK’ün lehine sonuçlandığı için Görkemli Hatıralar programı bu hafta sonu yayınlanamayacak. 23-24 Nisan Cumartesi-Pazar günleri Halk TV ekranlarında ise RTÜK’ün gönderdiği belgeseller yayınlanacak.

Cezanın zamanlaması da manidar. Yıllardır rakiplerini izlenme oranlarında açık ara geride bırakan Serhan Asker'le Görkemli Hatıralar, son bir ayda yayıncılık çıtasını kolay kolay ulaşılmaz bir seviyeye taşımış, zirvedeki farkını daha da açmıştı. Süreç böyle devam ederken Görkemli Hatıralar son dönemde Türkiye'de aydınlanmanın temel taşlarından Köy Enstitüleri'ne odaklanmış ve bazı odakları rahatsız etmişti. Programın Hasanoğlan Köy Enstitüsü binasında çekim yapması geçen haftasonunda engellenmişti.

Serhan Asker: Halk TV susturulamaz

RTÜK'ün kararını ise Serhan Asker sosyal medya platformu Twitter üzerinden duyurdu. Asker paylaşımına ayrıca, "Halk TV susturulamaz" notunu düştü.