Abone Ol

RTÜK'te Hesaplar Boşa Çıktı, Yeni Üye Hangi Partiden Olacak?

Milletvekillerinin parti değişiminden istifasına kadar Meclis çatısında yaşanan gelişmeler bir süredir gözleri Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) çevirdi.

RTÜK'te Hesaplar Boşa Çıktı, Yeni Üye Hangi Partiden Olacak?

AKP Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın partisinden ve milletvekilliğinden istifası RTÜK hesabını karıştırdı. RTÜK’teki boş üyelik koltuğu AKP ile İYİ Parti arasında gidip geliyor. Hukukçular, seçimin siyasi parti gruplarının Meclis’te “halihazırdaki oranının dikkate alınarak yapılması gerektiğine” işaret ediyor. Yasa maddesine göre üyelik hakkı İYİ Parti’de.

RTÜK, aylarca beklettiği üye seçimi yazısını İzmir Millitvekili Mehmet Ali Çelebi’nin AKP’ye geçtiği günün hemen ardından 12 Ekim’de TBMM’ye gönderdi. Böylece İYİ Parti’deki RTÜK üyeliği yeniden AKP’ye geçmiş oldu. Önceki gün ise Şanlıurfa Milletvekili Fakıbaba AKP’den ve milletvekilliğinden istifa etti. Fakıbaba’nın, TBMM’nin resmi sandalye dağılımına göre “bağımsız milletvekili” olmasıyla RTÜK üyeliği bu kez yeniden İYİ Parti’ye geçti. İktidar, “yazının Meclis’e yazıyı gönderildiği 12 Ekim’ın kıstas alınacağını ve üyelik hakkının AKP’de olduğunu” savunuyor. Muhalefet ise üyelik oyunlarının “boşuna” olduğunu hakkın İYİ Parti’ye geçtiğini vurguluyor.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, RTÜK’ün CHP kontenjanından üyesi Okan Konuralp, “Boştaki üyeliğe yönelik kontenjan hakkının, hukuken (21 Ekim itibarıyla) İYİ Parti’de olduğu görülüyor. Ancak TBMM Başkanlık makamının bu konuda alacağı kararın ne olacağı da önemli. Çeşitli gerekçelerle, kontenjan hakkının AK Parti’de olduğuna karar verebilir. Dolayısıyla İYİ Parti’nin ve CHP dahil diğer muhalefet partilerin bu yöndeki itirazları ve olası sonuçları önem kazanıyor” dedi.

RTÜK üyeliği için salı günü Meclis’te seçim yapılması beklenirken üyelik hakkının henüz hangi partide olacağı belirsizliğini koruyor. Geçmişte TBMM başkanının inisiyatif alarak RTÜK yazısı olmadan seçim kararı aldığı da biliniyor.