Abone Ol

RTÜK sansürü varken CNBC-e ne yapmalı?

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, Discovery grubu tarafından satın alınan CNBC - e kanalının Türkiye'deki akıbetini kaleme aldı.

RTÜK sansürü varken CNBC-e ne yapmalı?

İşte o yazı;

CNBC - e kanalını Discovery grubu satın aldı. 2000’li yılların ülkemizde televizyon sektöründe ilklerini gerçekleştirdiği kanaldı.
Kitlesi, daha sonra platformlardaki dizi ve film kanallarına abone olunca internet ortamında seçilerek izlenmeye başladı ve CNBC - e sıradan bir duruma düştü. Belirteyim, anlaşma sadece CNBC - e ile yapıldı. e2 kanalı Doğuş Grubu’nda kaldı. Yeniden ayağa kalkabilir ve ben de bunu çok isterim. Peki yeni patron neler yapmalı?

Abartılı Reklam kuşakları
Kanaldaki yabancı diziler bizimkilere benzemiyor! Makul süreleri var. Yönetim, yabancı dizileri yerli sanarak ve daha çok reklam diyerek, reklam arası dizi izlenir hale getirdi kanalı.

Platformlarda dizi kanalları
Hem Digiturk, hem de D - Smart’ta dizi kanalları var.
Yani rekabet arttı. CNBC - e seyircisi bu platformlara üye. En önemlisi, CNBC - e dizilerini internet ortamında kesintisiz izleyebiliyor!

Alt yazı sansürleri
CNBC - e yayın hayatına başladığında Türkiye’nin bu kadar hızlı değişeceği düşünülmemişti sanırım!
Giderek filmlere sansür artmaya başladı. Kanalın ayrıcalıklı ve orijinal alt yazılı filmlerinin havası kaçmaya başladı! CNBC - e’nin diğer film yayınlayan kanallardan bir farkı kalmamaya başladı.
Digiturk ve D - Smart platformlarındaki ‘festival’ kuşakları bir anlamda CNBC - e’nin pabucunu dama attı.
Yöneticilerin ceza almayalım kaygısı, filmlere yansıdı. Alt yazılarda da orijinal den uzaklaşan (bu kanalı izleyen seyircinin büyük bölümü İngilizce’yi iyi bilir!) durumlar artmaya başladı.
Kenarda kıyıda sessiz durmaya çalışırken RTÜK “Yemezler” dedi! Yeni patronların bu konuya çare bulmaları şart.

HD sorunu
CNBC - e bir 16:9 ekran sorunu yaşamıştı geçmişte. Şimdi artık film ve dizi kanalları kaliteli görsel hizmeti vermek için HD ve daha fazlasının peşinde.
CNBC - e yeni patronuyla mutlaka HD yayına geçmeli.
e2 müzik ve sanat kanalı olsun Gelelim doğuş grubu’nun elinde kalan e2 kanalına...
CNBC - e ilk yayına başladığı zaman diliminde, gece yarısı güzel konserler yayınlardı. e2 ara sıra Glastonbury festivalinden konserler veriyor.
Hani tadımlık. Önce bir HD’ye geçin. CNBC - e dizilerinin tekrarı yayınlanacakmış bildiğim kadarıyla ama, bir kişilik kazandırmak istiyorsanız hali hazırdaki kitlenin de hoşuna gideceği bir müzik, alternatif film ve dizi kanalı olabilirsiniz.

SİNA KOLOĞLU - MİLLİYET

Sansa'ya tecavüz, Game of Thrones hayranlarını kızdırdı

Game of Thrones için seks dersleri aldım

Birlikte olduğumuz sahnelerde rol yapmayı unutuyorum

Game of Thrones'da şok tecavüz sahnesi