Abone Ol

RTÜK CNBC-e'ye neden yayın yasağı getirdi?

CNBC-e 12 Temmuz'da Gişe Filmleri kuşağı yerine RTÜK'ün yayın yasağı nedeniyle hangi programı yayınlayacak?

RTÜK CNBC-e'ye neden yayın yasağı getirdi?

CNBC-e daha önce 5 Temmuz Pazartesi akşamı ekrana getireceğini duyurduğu ve daha önce de yayınladığı 'Mystery Alaska' filmini, RTÜK'ün verdiği yayın durdurma cezası nedeniyle akıştan çıkardı. Yerine 'Dick Tracy' adlı filmi yayınladı. 'Mystery Alaska' filminin hikayesi ilginç.

'Mystery Alaska' filmini,  CNBC-E'de, 8 Şubat 2010 saat 22.15'deki yayınını izlemeye alan RTÜK, filmin bazı sahnelerinin gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden olduğunu ileri sürerek 27 Nisan 2010'daki toplantısında yayın durdurma cezası verilmesine karar verdi. Yayın durdurma cezası 12 Temmuz Pazartesi gecesi uygulanacak ve 'Gişe Filmleri' kuşağında, 'Mevlana ve Sema' ve 'Türkiye'nin Kuşları' adlı iki RTÜK belgeseli yayınlanacak.

İLİŞKİ ESNASINDA NESNELER SALLANIYORDU!

RTÜK'ün filmle ilgili epey ince bir çalışması olmuş; "Kasabanın belediye başkanının eşi olan Mary Jane kocasını, kasabanın öğretmenlerinden Skank Marden ile aldatmaktadır. Filmin bu sahnesinde üzerinde sadece sutyen bulunan Mary Jane ile yatakta çıplak bir şekilde sırt üstü uzanmakta olan Skank televizyonda yayınlanan hokey maçı eşliğinde sevişmektedirler. İlişki esnasında etrafta yer alan nesnelerin sallanması, kadının ve erkeğin inleme sesleri gibi cinsel birliktelikten alınan hazzın boyutunu gösteren görsel ve işitsel kodlarla izleyici üzerindeki etki artırılmaya çalışılmıştır.

Filmin bir diğer sahnesinde ise Marla, kasabanın hokey takımına yeni katılan sevgilisi Stevie'i kaybetme korkusu yaşadığı için onunla sevişip elinde tutmak istemektedir. Stevie başlarda buna gerek olmadığını söylemesine rağmen sevgilisinin isteğine karşı koyamamış ve üstlerini çıkarmaya başlayan ikili önce öpüşmeye başlamıştır. Marla, Stevie'nin üstünü çıkarmaya yardım ettikten sonra kendi elini Stevie'nin bacak arasına götürdüğünde Stevie'nin boşaldığı anlaşılmaktadır."

KARDEŞİM 23.00'TE YAYINLA!

"Tür ve içerik gereği cinsellik ve olumsuz örnek alınabilecek davranışlar (Alkol, uyuşturucu, kötü dil) çocukların zihinsel, duygusal, sosyal ve ahlaki gelişimini korumak amacıyla sesli/yazılı uyarılar yapılarak gençlerin ve çocukların seyredebileceği zaman ve saatler dışında kalan saatlerde, saat 23.00 ile 05.00 arasında yayınlanması gerekir. Buna rağmen söz konusu yayın 23.00'dan önce yapılmıştır.

Henüz fiziksel ve zihinsel açıdan gelişimlerini tamamlamamış olan çocuk ve gençlerin televizyonda yayınlanan görüntülerden erişkinlere göre daha çok etkilendikleri bilinmektedir. Bu nedenle yayınlarda verilen görüntülerin ve imaların; çocukların ve gençlerin cinselliği gereğinden erken yaşta algılamalarına yol açacak şekilde yansıtılmaması, sorumlu yayıncılığın bir gereği olarak değerlendirilmelidir.

Oysa yayıncı kuruluş tarafından yetişkinler için bir sorun teşkil etmeyebilecek, ancak çocukların izlenmesinin uygun olmadığı görüntüleri, onların TV karşısında olabilecekleri bir saatte yayınlandığı görülmüştür. Bu nedenlerle 3984 sayılı Kanunun 4756 sayılı Kanunla Değişik 4'üncü maddesinin (z) bendinde yer alan 'Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleceyecek türden programların, bunların seyredebileceğiz zaman ve saatlerde yayınlanmaması' ilkesine aykırılık teşkil ettiği Üst Kurulca tespit edilmiştir."
Valla CNBC-E, saat 22.15'te yayınlamış, bence saat normal. RTÜK'ün, bu tarz filmler için uygun gördüğü zaman dilimine çok da aykırı değil. Filmde, gençlerin ya da çocuklar açısından cinsel konularla ilgili bir takım sakıncalar içeren sahnelerin yer aldığı iddiası belli ölçüde doğru olabilir. Ama bu yorumlar, söz konusu filmin bütünüyle ve 'sanat değeri taşıyan' bir yapım olması nedeniyle ters düşmektedir. Bir yerde RTÜK üyelerinin çoğunluğunun 'muhafazakar' kimliğiyle örtüşmektedir.

Sina Koloğlu - Milliyet