Abone Ol

RTÜK Başkanı'ndan Lebaleb Kongre Görüntülerine Ceza Açıklaması

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "lebaleb görüntülerin kullanılmaması için TV kanallarına talimat verdiği" yönündeki iddialara açıklık getirdi.

RTÜK Başkanı'ndan Lebaleb Kongre Görüntülerine Ceza Açıklaması

Ebubekir Şahin, "lebaleb görüntülerin kullanılmaması için TV kanallarına talimat verdiği" yönündeki iddialara ilişkin olarak, "Böyle bir şey mümkün olabilir mi? RTÜK Başkanı olarak kanal yöneticilerini özel telefondan arayıp talimat verme gibi bir durum asla olamaz.

Yaptığımız incelemelerde tam kapanma öncesinde çekilmiş kalabalık sokakları, caddeleri sanki yeniymiş gibi gösteren televizyonların olduğunu gördük. Bunun halkımızda yanlış algıya yol açacağı malumdur. Eskiden çekilmiş bu görüntüleri 'arşiv' diye yazarak belirtin dedik. Bunun yasal yaptırımı da var. Ama biz ceza yerine uyarmayı tercih ettik" dedi.

Sabah gazetesinden Tuba Kalçık'ın sorularını yanıtlayan Şahin, "lebalep görüntülerinin kullanılmaması için TV kanallarına talimat verdiği" iddiasına ilişkin konuştu.

Şahin, şu yanıtı verdi:

"Böyle bir şey mümkün olabilir mi? RTÜK Başkanı olarak kanal yöneticilerini özel telefondan arayıp talimat verme gibi bir durum asla olamaz. RTÜK, sadece olağanüstü durumlarda, mesela terör unsuru içeren, şiddet içeren görüntülerin toplumsal psikolojiyi olumsuz etkileyeceğini göz önüne alarak kanallara uyarıda bulunabilir. Yaptığımız incelemelerde tam kapanma öncesinde çekilmiş kalabalık sokakları, caddeleri sanki yeniymiş gibi gösteren televizyonların olduğunu gördük.

Bunun halkımızda yanlış algıya yol açacağı malumdur. Eskiden çekilmiş bu görüntüleri 'arşiv' diye yazarak belirtin dedik. Mevzuatımız da bunu söylüyor. Uyulmaması durumunda bu yayıncılık ilkelerinin ihlal edilmesi demektir. Bunun yasal yaptırımı da var.

Ama biz ceza yerine uyarmayı tercih ettik. Ceza versek bildik eleştirileri almaz mıydık? Evlerinde kurallara uyarak oturan vatandaşlarda sanki herkes sokaklarda geziyor gibi bir algı oluşmasın istedik. Ama bizim tüm bu iyi niyetimize rağmen beni hedef alarak yıpratmak isteyenler var. Bu tarz karalama kampanyası beni asla yıldırmaz. Yolumda kararlılıkla yürümeye devam edeceğim."