Abone Ol

RTÜK ahlak bekçiliğine mi soyundu? Saba olayının anlamı ne?

RTÜK'ün Saba Tümer haberiyle ilgili olarak Bizden Kaçmaz programına vermeyi düşündüğü cezaya izleyicilerden tepki geldi

RTÜK ahlak bekçiliğine mi soyundu? Saba olayının anlamı ne?

Hürriyet'in internet sitesinde Gazeteport kaynaklı bir haber var. Hem de sürmanşette!..

Haberde "Bizden Kaçmaz"da ekrana gelen Saba Tümer'le Yağmur Ünal'ın frikik görüntülerine RTÜK tarafından ceza verileceği iddia ediliyor. Habere yapılan okuyucu yorumları çarpıcı. İzleyiciler, RTÜK'ün ahlak zabıtalığına soyunduğunu düşünüyor ve "İki göğüsle ahlakımız bozuluyorsa vah bize!.." diyor..

Bu arada "Bizden Kaçmaz"ın söz konusu görüntüleri gece geç saatte üstelik de sansürleyerek yayınladığını hatırlatmakta fayda var..

İşte Hürriyet'in haberi ve o haberin altındaki halk yorumları..

Saba Tümer RTÜK'ü ikiye böldü

RTÜK, sunucu Saba Tümer'in sütyensiz göğüsleri ile Türkan Şoray'ın kızı Yağmur Ünal'ın, bacaklarına zoom yapan, Fox TV'ye ceza veriyor.

RTÜK bu amaçla kuruluştan savunma istedi. Savunma yeterli bulunmazsa Fox TV'deki ''Bizden Kaçmaz'' programına ''Yayın durdurma'' cezası verilecek. Ancak Başkan ve üyeler, ceza konusunda ikiye bölündü.

Gazeteport'un edindiği bilgiye göre RTÜK'ün son toplantısında Fox TV'de 28 Ekim 2009'da yayınlanan "Bizden Kaçmaz" programı ele alındı. Programda, Saba Tümer'in göğüsleri ile Yağmur Ünal'ın bacaklarına zoom yapılıp, ok işareti konulduğu, bunun da yasanın hem ''Genel ahlâk'' hem de ''İnsan onuruna ve temel insan haklarına aykırılık'' maddesine aykırı olduğu vurgulandı.

BAŞKAN KARŞI ÇIKTI...

Ancak RTÜK Başkanı Davut Dursun ile üyelerden Tahsin Fendoğlu ve Vahap Darendeli bu karara ''İnsan onuru açısından ceza'' nedeniyle çıktı. Üç üye, genel ahlak maddesinden cezayı yeterli buldu. Hülya Alp ve Mehmet Dadak ise genel ahlaktan değil, insan onurundan ceza verilmesini savundu. Başkan Dursun yazdığı muhalefet şerhinde şöyle dedi:

''Saba Tümer ile bir akşam yemeği çıkışı yapılan söyleşide, sunucunun çamaşır kullanmaması nedeniyle vücudunun belli olması öne çıkarılmış, göğüs bölümü oklar, kalp ve oval şekiller içine alınarak, özel olarak dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Yağmur Ünal'ın ise taksiye binerken isteği dışında açılan bacakları sergilenmiş ve kaza ile açılan bölge daire içine alınmıştır. Görüntüler genel ahlaka aykırıdır ancak, insan onuruna ve temel insan haklarına saygı ilkesi ile ilgisi yoktur''

''GENEL AHLAK BOZULMAZ''

Üyelerden Hülya Alp ise ''Gece 22.58'de ve korumalı saatte yer alan yayında, genel ahlak değil, insan haklarına saygılı olunması ilkesi ihlal edilmiştir. Kadının çıplaklığının sergilenmesi ile, toplumun genel ahlakının bozulacağı iddiası, genel ahlak sorunu değil; insan onuru perspektifinde ahlaki bir sorundur. Kaza ile ortaya çıkan ve bir kadının özeli sayılan pozisyon, onun nezdinde tüm kadınların onuru yok sayılarak, özel vurgularla görüntülenmiştir.'' dedi.

Üyelerden Tahsin Fendoğlu da genel ahlak cezasına katılırken, insan onuruna aykırılıktan cezaya karşı çıktı. Mehmet Dadak ise, cezanın genel ahlaktan değil, ''İnsan onuru ve insan haklarına aykırı, kasti, reyting amaçlı yayın'' nedeniyle verilmesini istedi. Vahap Darendeli de genel ahlaktan ceza verilmesini onaylarken, yayının insan onuru ve saygınlığını zedeleyecek bir nitelik taşımadığını vurguladı.

Okuyucu yorumları:

ahmet şahin (Tüm Yorumları)  22.02.2010 12:21:55

kadının bacakları gorunuyor diye turk toplumunun genel ahlakı bozulacaksa yakında sacı gorunuyor diye de ceza vermeye baslarlar. insanların onuru kırılmıstır evet ama genel ahlakımıza rtuk bıraksın da biz karar verelim boyle sacmalayacaklarsa...

erol börtlüce (Tüm Yorumları)  22.02.2010 11:58:35

İkiye bölünür tabii... her şey iki tane. Biri oraya bakmış, diğeri öbür tarafa. Hemen de ahlakları akıllarına gelmiş.

Kaan Cin (Tüm Yorumları)  22.02.2010 12:01:25

2 bacak 2 meme ile genel ahlak mı bozuluyor? bizim halkımız bu kadar basit mi? genel ahlakı bozan onca şey varken bunumu gördüler...

Omer Faruk (Tüm Yorumları)  22.02.2010 11:56:40

iki göğüs gördü diye milletin ahlakı bozulmaz ama kurtlar vadisi gibi canilik dizilerinin etkisiyle polat alemdara özenen gençlik başımıza bela olacak. Eli silahlı trafik magandalarının çoğalmasında bu tip garip dizilerin etkisi yok mu? Ahlak cinsellik midir?

fatoş sezer ulusoy (Tüm Yorumları)  22.02.2010 11:55:32

Saba Tümer'in kahkaha atarken küçük dilini va bademciklerini ve kocaman ağızını izlemekten, başka bir tarafına bakan olduğunu sanmıyorum.


Habershow