Abone Ol

Rize'de Atatürk Anıtı'nın kaldırılmasına tepki

15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’ndaki anma törenine Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Reşat Kasap ile protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Rize'de Atatürk Anıtı'nın kaldırılmasına tepki

Cumhuriyet’in kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 78’inci yılında Rize’de düzenlenen törenle anıldı. Tören sonrası anıta çelenk sunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyeleri, Rize Belediyesi’nin meydan projesi kapsamında Atatürk heykelini alandan kaldırmasına yönelik kararına tepki gösterdi.

Rize'de Atatürk Anıtı'nın kaldırılmasına tepki - Resim: 1

Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başlayan anma töreni saatler 09.05’i gösterdiğinde sirenler çalması ve 2 dakikalık saygı duruşu ile devam etti. Törenler İstiklal Marşı’nın okunması ile sona erdi.

CHP VE ADD ÇELENK BIRAKTI
Töreni izleyen CHP ve ADD Rize Şubesi’ne üye yaklaşık 50 kişilik grup, tören sonunda Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Açıklama yapan CHP Rize İl Başkanı Mesut Rakıcı, Atatürk anıtının meydandan kaldırılmasına şiddetle karşı olduklarını dile getirdi. ADD Rize Şube Başkanı Ömer Toprak da, Rize Belediyesi’nin meydan düzenleme projesi kapsamında Atatürk heykelinin kaldırılması yönündeki kararını eleştirdi ve şunları söyledi:

“Atatürk’e ve Cumhuriyete saygı, sevgi ve bağlılığını göstermek isteyenlere karşı engelleyici ve tedbir alıcı uygulamalar yapılırken saygısızlık yapanlara karşı bir tedbir alınmıyor. Bu saygısızlık örneklerinden biri de burada sergilenmek isteniyor. Atatürk’ü Cumhuriyet Meydanı’ndan kaldırıp Atatürksüz meydan projesini tepkilere rağmen uygulamak istiyorlar. Bunun uygulayıcılarını şiddetle kınıyoruz. Bu konuda mücadelemiz devam edecek. Atatürk heykeli kalacak, heykeli silmek isteyenler gidecek."

ANIT ÖNÜNDE GÖZYAŞI DÖKTÜ
Bu arada Atatürk anıtı önünde gözyaşı döken 75 yaşındaki Necla Şensoy, anıtın kaldırılacağını duyduğunu belirterek, “Her gün burada ağlıyorum. Anıt buradan kalkmaz. Burada bekleyeceğim, asla gitmeyeceğim” dedi ve anıtın kaldırılmaması için mücadele edeceğini söyledi.

BELEDİYE BAŞKANI: HEYKELİ YIKMAYACAĞIZ, TAŞIYACAĞIZ
Bir süre önce Atatürk Anıtı ile ilgili açıklama yapan Rize Belediye Başkanı Ak Partili Reşat Kasap, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın yıkılmayacağını, valilik önündeki yeni tören alanına taşınacağını söyledi.
Başkan Reşat Kasap, "2011 yılında Atatürk anıtının taşınması yönünde müracaat yapılmış. Bu taşıma işlemini sağlayacağız. Şehrimizin bütün paydaşları ile aynı görüşteyiz. Orta Cami'yi de başka bir yere taşıyarak orada alan açıyoruz. Şimdi camiyi yıkmış mı oluyoruz? Şehri yeniden yapılandırırken camiyi de taşırız, başka bir yapıyı da" dedi.

Rize'de Atatürk Anıtı'nın kaldırılmasına tepki - Resim: 2
dha