Abone Ol

Reza Zarrab davasında flaş gelişme

New York'ta tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın avukatları, mahkemeye verdikleri dilekçede, savcının görevini kötüye kullandığını belirterek, Zarrab hakkındaki davanın düşürülmesini istedi.

Reza Zarrab davasında flaş gelişme

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, Bancroft ve Quinn Emanuel hukuk firmasına bağlı avukatlar Viet Dinh ve Christine Chung , Manhattan Federal Bölge Mahkemesi'ne  yaptıkları başvuruda, Zarrab'ın gözaltı sürecindeki "usulsüzlükler" gerekçesiyle savcılığın kanıtlarının "geçersiz" sayılması ve davanın düşürülmesi talebinde bulundu.         

Avukatlar mahkemeye verdikleri dilekçede, Zarrab'ın İran'la ilgili ABD yaptırımlar kanununa ters düşmeden İran'la ticaret yapmakta serbest olduğunu belirtti. Dilekçede, Zarrab'ın Amerikan vatandaşı olmadığı ve Amerikan kanunlarına ters düşmediği, kendisinin Türkiye ve İran vatandaşı bir iş adamı olduğu kaydedildi.         

Zarrab'ın yurtdışı işlemlerinin, Amerikan vatandaşı olmayanlar için yabancı kanunlara tamamen uygun olduğu bilgisine yer verilen dilekçede, savcıların "eşi görülmemiş, kuşku uyandıran" bir şekilde Zarrab'ı yaptırımları ihlal ettiği şeklinde haksız yere suçladığı ve bu şekilde görevini kötüye kullandıklarını belirtti.

Zarrab'ın havaalanında üzerindeki 104 bin doları tam ve doğru biçimde bildirmesine rağmen görevliler tarafından iPhone'u ve şifresinin istendiği ve gözaltına alındığı belirtildi. Şifrenin alınması sırasında, sorgulamadan önce tüm haklarının ayrıntılı olarak hatırlatılmadığı ve bu nedenle ifadesinin ve telefondan elde edilen kanıtların tümünün geçersiz sayılması gerektiği belirtildi.        

Haziran ayı ortasında görülen davada, Hakim Richard M. Berman, Savcı Sarraf'ın kefaletle serbest bırakılma talebini, Preet Baharara'nın, kaçabileceğini ileri sürerek yaptığı itiraz üzerine reddetmişti.       

Savcılığın 5 Ağustos'a kadar bu dilekçeye karşı görüşünü bildirmesi, 19 Ağustos'ta da savunmanın karşı bildirimde bulunması bekleniyor.

hürriyet