Abone Ol

Reyting savaşları reklam savaşına döndü!

MEDYAFARESİ ÖZEL- Yurddaş Partners'ın sahibi medya danışmanı Murat Yurddaş, reklam savaşlarıyla ilgili Reklamverenler Derneği'ne şok suçlamalarda bulundu.

Reyting savaşları reklam savaşına döndü!

Türkiye geçtiğimiz aylarda bir reyting operasyonu süreci geçirdi . Bilindiği üzere ülkemizde tv reklamcılığı sektörü milyar dolarlık bir pastaya sahip. Bu sürecin sonunda herkesin konsensüsle kabul ettiği yeni ve saibesiz dönem beklentileri henüz karşılanamadı. İşte bu bağlamda ortaya sürekli yeni iddialar ve cevaplanması gereken sorular atılıyor.

Bağımsız medya danışmanlığı yapan Yurddaş+Partners’in sahibi  Murat Yurddaş’dan Reklamverenler Derneği’ne ağır suçlamalar!

Yurddaş, Marketing Türkiye derisine yaptığı açıklamalarda Türkiye’de reyting gerçeğini irdeleyerek TİAK  ve reklamverenler derneğine kamuoyu önünde bazı sorular yöneltiyor.

İşte Murat Yurddaş’ın Reklamverenler Derneği Başkanı Murat Puro’ya yönelttiği yakıcı sorular:

Reklamveren bu haberleri medyadan öğrendi,peki Reklamverenler Derneği bu haberi 3 aydır  bilmiyor muydu?
Cevap evetse ; neden müşterisini bilgilendirmedi?
Cevap hayırsa ; derneğin TİAK’la ilişkisi nasıl şu anda nasıl yürüyor ?
Reklamverenler Derneği şu anda müşterisine medya planlama yapmak için neyi öneriyor ve bu konuda neden bir arayışı yok ?

Yurddaş, Tiak’a da reklamveren’in dahil olmadığı bu süreç ne kadar sağlıklı diye sorarken reklamverenin ve özellikle reklamveren derneklerinin bir özeleştiri yaparak varoluşlarını sorgulamaları için bu sürecin çok önemli olduğunun altını çiziyor.

Bağımsız medya danışmanlığı yapan Yurddas+Partners’in kurucusu Murat Yurtdaş süreci bir iletişim sorunu olarak değerlendiriyor. Yurtdaş MarketingTürkiye Dergisine konuştu. ’Burada bir yol kazası oldu. Tamamen teknik bir şeydir. Bunun içinde bir oyun olduğunu da düşünüyorum’. Murat Yurtdaş reklam veren büyük şirketlere danışmanlık yapıyor. Ve diyor ki: "Reklam ajansları sizi kandırıyor, reklam verenler derneği de sizin haklarınızı temsil edemiyor. Reklam ajansları ile reklam verenler birlikte çalışıyorlar. Raytinglerle iligli rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Bu nedenle olması gereken rakamlar budur diyerek danışmanlık yapıyor. Bunun karşılığında ciddi danışmanlık ücretleri alıyor."

Bir türlü ortadan kalkmayan reyting ölçümlerindeki belirsizlik reklamverenleri de zor durumda bıraktı.  Reytingde şike operasyonunun ardından AGB ile yollarını ayıran TİAK (Televizyon İzleme Araştırmaları AŞ:) TNS ile anlaştı. Ama TNS’nin en erken veri akışı Eylül 2012’de olacak. Kanallar bu boşlukta SBT’nin ölçümlerini kullanacak. Ama reklam verenler rahatsız. Bağımsız medya danışmanlığı yapan Murat Yurddaş, reklamveren ve ya medya ajanslarının SBT’nin örneklem seçimine dahil olmadığını vurguladı. Ve eleştiri oklarını Reklamverenler Derneği’ne çevirdi. “Reklamveren bu haberi medyadan öğrendi. Peki Reklamverenler Derneği üç aydır bunu biliyor muydu? Cevap evetse, neden söylemedi herkese? Hayırsa, derneğin TİAK’la ilişkisi nasıl yürüyor? Bu temel sorulara yanıt aranmalı.” dedi.

“…Sen şu anda müşterine medya planlamayı iyi yapması için nasıl bir plan öneriyorsun? Çünkü yanlış plan, anlamı olmayan bir satın almadır.” diyen Yurddaş, yine de iyimser.. Bu sürecin bir aydınlanma ve kendini sorgulama sürecine dönüşmesini umuyor. Yurddaş’a göre bu dönem TİAK gibi kurumları lağvetmek ve yeni bir başlangıç yapmak için ideal…