Abone Ol

Rapçi Yener Çevik: Dünya sevgisiz büyüyen çocukların derdini çekiyor

Medyafaresi.com özel röportaj- Rap dünyasının en eskilerinden olan ve Rap müziğini arabesk müziği ile birleştiren Rapçi Yener Çevik ile samimi bir sohbet gerçekleştirdik.

Rapçi Yener Çevik: Dünya sevgisiz büyüyen çocukların derdini çekiyor

Belemir Çelebi / Berlin / Medyafaresi.com özel röportaj-

Son zamanlarda Rap müziği yükselişe geçmeye başladı. Bir çok dizide sık sık Rap duyar olduk.

Hazır kulaklarımız Rap duymaya alışmışken, Rap dünyasının en eskilerinden olan ve yaptığı Rap'i arabesk müziği ile birleştiren Rapçi Yener Çevik ile Berlin - İstanbul arası bir köprü oluşturduk ve bol Rap, biraz da aşk konuştuk..

2012'de büyük bir kaza geçirdin, 2 sene yatalak yattın ve Psikoloğun senin Rapçi olduğunu öğrenince Rap yapmanı tavsiye etti ve sonra 'Bir siyah Bir beyaz' şarkın çıktı ortaya. 2 yıllık bir aradan sonra bu şarkı nasıl doğdu ? Hikayesini anlatırmısın ?

2 yıl yatalak yatınca tabi değişik psikolojik durumlardan geçiyor insanın evresi. O zamanlar ben yatalak yatağımda yatıyordum ve bir mahalle çocuğumuzun düğünü vardı 50 metre ötede. Şarkı sözleri öyle çıktı. Bir taraf siyah olur diğer taraf beyaz, bir tarafta düğün var diğer tarafta yas ve çocukken top oyandığımız tarlalar vardı, oralara hep apartman dikmişler. Şarkı sözündeki gibi 'tarlalar apartman kediler aslan'. Benim tarafım siyah, düğün olan taraf beyazdı benim için. Bu şarkı benim hayata dönüşüm ve kazadan sonra ilk kez kaleme sarılıp yazdığım şarkı oldu.

Peki Psikologun sana müzik yap demeseydi tekrar Rap yapmaya başlarmıydın? 

Doktorumun bana Rap yap demesi bana büyük bir gaz verdi ve tekrar yaparım dedim. Benim kendimi aktarmamın ve anlatmamın başka yolu yoktu. Yaşadığım psikolojik durumlardan dolayı beni sakinleştiren tek şey müziğimdi ama tekrar Rap'e başlayınca ilacı ve Doktoru bıraktım. Bir insanın tuttunduğu birşeyi olursa, hayata daha da sevgiyle bağlanıyor ama çocukların oyuncağı olmayınca çocuklar şiddete başvuruyor ve kendini hayatta bir sekilde gösterebilmek için sevgiyi sevgisiz bir hale getiriyor ama asıl sorun şu, bütün dünya sevgisiz büyüyen çocukların derdini çekiyor. 

Sence geçirdiğin kaza seni nasıl değiştirdi ? 

Bir kırılma yaşaması gerekiyormuş benim hayatım, bunu yaşadım ve aslında kötü birşey yok. Bu durum sadece kötü insanların varsayımı. Birşeyi kötü varsayarsan kötü olur, iyi varsayarsan iyi olur. Tabi ki insan bilinçleniyor ama ben bu kazayı kötü olarak görmedim.

Rapçi Yener Çevik: Dünya sevgisiz büyüyen çocukların derdini çekiyor - Resim: 2

'Rap müziği altın çağını yaşıyor'

Yaptığın Rap'de arabesk var ve bundan dolayı yaptığın müziğe arabesk Rap diyorlar ama sen bunu kabul etmiyorsun. Arabesk Rap ile senin yaptığın Rap arasındaki  fark ne ?

Dinlemeyi sevdiğim müzik ile yaptığım müziği birleştirdiğimde çıkan Sound bu. Herkes istediğini diyebilir ama ben yaptığım müzik halk müziği.

Ama yaptığın müzik Rap. Rap'ten halk müziği olur mu ? 

Rap ama sosyolojik gözle baktığında olan olayları yazıyorum ve yeni dönem arasında bu halk müziği. Yaptığımız işe bakarsak eğer, yeni neslin ozanıyız ve bu aşık edebiyatina kadar gider. Aslında bizim yaptığımız iş ozanlık. Bu sanata Rap diyorlar ve evet yaptığım müzik Rap ama soranlar olursa halk müziği yapıyorum diyorum.

Son zamanlarda her yerde Rap dinler olduk. Artık dizilerde de bol bol Rap duyuyoruz. Yılların Rapçisi olarak bu Rap akımını neye bağlıyorsun ?

Bu yıl Türkçe Rap'in altın çağı diyebilirim. 2017'yi 2018'e bağlayan zaman dilimi Rap'in altın çağına ulaştığı zaman ve bu durum 2018'de dahada ilerleyecek ve Rap çoğalacak.

Ses yarışmalarında da Rapçileri görmeye başladık. Senin hiç böyle bir düşüncen oldu mu ?

Hayır olmadı. Katılanlar iyi birşey yapıyor, Rap'in daha çok duyulmasına yol açıyorlar ama benim katılma gibi bir niyetim yok.

Şarkılarınla kendini yeterince ifade edebildiğini düşünüyormusun ?

Evet kesinlikle. Rap olmasa psikopat olurudum ben.

Gerçekleştirmek istediğin bir hayalin var mı ?

Büyük bir arabesk orkestrasıyla şarkılarımı okumak istiyorum Hip Hop müziğinin üstüne ama bir gün kendim için hobi olarak bir arabesk şarkı yapacam.

'Rap ile daha bu yıl yeni yeni para kazanmaya başladım'

Rap yaparken büyük paralar kazanmayı hayal ettin mi ?

Hayır, ben kazandığım parayla Rap yapıyorum.

Peki para kazanıyormusun Rap ile ?

1995 yılında başladım Rap yapmaya ve 1995 ile 2017 arasındaki zaman dilimini düşünürsen daha bu yıl yeni yeni para kazanmaya başladım. Çok büyük paralar değil tabi. Sadece müziğe bağlı kalsam geçinemeyecek duruma gelebilirim o yüzden ek bir işim var ve IT Security olarak calışıyorum, benim hayatım sadece Rap değil.

Bir çok genç Rap yapmaya başladı. Sence herkes Rap yapabilir mi ? Rap yapmanında bir adabı var mı ? 

Rap yapmanında kesinlikle bir adabı var. Türkçe Rap yapacaksa bir insan, önce rahmetli Boe B'yu (Islamic Force) bilmesi gerekiyor çünkü Türkçe Rap'in temel taşıdır. Sonra Cartel'i bilecek ve Hip Hop kültürünü araştırması gerekiyor çünkü arastırmazsa temelsiz ev gibi olur ve o ev çürür. Hip Hop bir kültürdür heves değil. Hip hop bir kıza hava atabileceğin birşey değil, Hip Hop altın kolye değil, Hip Hop kalbinle kaleminin aynı anda attığı ve o an ki hissiyatını deftere yansıttığın cümlelerdir.

Rapçi Yener Çevik: Dünya sevgisiz büyüyen çocukların derdini çekiyor - Resim: 3

'Rap'de her zaman savaşa ve ırkçılığa karşı çıkılmıştır'

Rap müziğinde diğer müzik dallarındaki gibi rakip durumu yok gibi. Bütün Rapçiler birbirlerine destek oluyor. Bunu neye bağlıyorsun ?

Evet rakip olma durumu yok. Herkes kardeşce birlik beraberlik içinde. Rap'de her zaman savaşa ve irkçılığa karşı çıkılmıştır. Hip hop kültürünün temeline bakıldığında bu böyle ama bizim yaşadığımız Türk Hip Hop kültürü, bizi Amerikan Hip Hop kültürüyle karıştırmasınlar. Çünkü Hip Hop coğrafyasına göre şekil alır. Herkes kendi Hip Hop kültürünü yaşıyor ve herkes yaşadığı yere göre Hip Hop'u değerlendirebilir.

Yeni Albüm ne zaman çıktı ?

Bu yıl 19 Eylül'de 1'den 1'e albümüm çıktı. İlk klibim 'Senle zor' şarkıma çekildi. İkinci şarkim 'Donar' çıktı ve 1. Ocak'da üçüncü şarkım 'Biter' yayınlanacak.

Albüm de kimlerle çalıştın ?

Düet yok ama Prodüktörüm Umut Timur ve Aranjörüm Hollandalı Joost Jellema ile çalıştım. 1'den 1'e albümüm Hollanda'da yapıldı.

Rapçi Yener Çevik: Dünya sevgisiz büyüyen çocukların derdini çekiyor - Resim: 4

'Eve geldiğimde bir çay yapanım olsun isterim'

Birazda özel hayat konuşalım mı ? Hep Rap konuşmak olmaz. 

Yok özel hayatım benim (gülüyor)

Aşk var mi aşk ? Evlilik planı var mı ?

Yok. Şu an için evlilik durumu yok am eve geldiğimde bir çay yapanım olsun isterim tabi.

Çay yapan olsun diye mi evlenmek istiyorsun ? 

Yok ama ben yıllardir kendi çayımı kendim yapıyorum, çamaşırımı kendim yıkıyorum, temizliğimi kendim yapıyorum. Bu durumda bir değişiklik olmayacaksa niye evleneyim ? (gülüyor). Evlenmek için evlenilmez zaten.

Peki aşk acısı sonucu yazdığın bir şarkın var mı ?

Yok.

Bir çok Rapçi aşklarını Rap sözlerinde dile getirmiştir. Senin niye yok ?

Ben bu soruya Neşet Ertaş'ın bir sözüyle cevap vermek istiyorum, 'Sevda sırrınan olur'.

Eklemek istediğin birşey var mı ?

Selam sevgi Barış.

Belemir Çelebi / Medyafaresi.com / Berlin