Abone Ol

Rapçi Defkhan: Herkes Rapçiyim der ama olamaz

Medyafaresi.com özel röportaj- Almanya'nın en eskilerinden olan Rapçi Defkhan ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

Rapçi Defkhan: Herkes Rapçiyim der ama olamaz

Belemir Çelebi / Medyafaresi.com özel röportaj

Gerçek ismi Mustafa Hakan Dursun olan Rapçi 'Defkhan', Almanya'nın en eski Rapçilerinden. İlk Breakdance ile baş koyduğu yola, ileryen zamanlarda Rap ile devam etti. Hazır Rap müziği bu yıl müthiş bir çıkış yakalamışken, bizde Rapçi Defkhan ile bir yandan Rap müziğinin gidişatını, diğer yandan Almanya ve Türkiye arasında ki Rap konuları üzerine samimi bir röportaj gerçekleştirdik. 

Öncelikle Defkhan kimdir? 

1982 Hollanda doğumluyum 14 günlükken Almanya'ya geldim sonra Türkiye'ye gittim ilk okulu orda okudum sonra tekrar Almanya'ya döndüm. Çok erken yaşlarda Hiphop ile tanıştım ama önceliğim Breakdance ve Graffitydi sonra Rap yapmaya başladım 99 yıllının sonlarıydı. O zamanlar başladım ve hala devam ediyorum. 

Neden Rap? Nasıl başladın? 

Bizim yaşadığımız ortam itibari ile Rap'e başlama gibi bir durum yoktu çünkü zaten mevzunun içerisindeydik. Büyüklerimizden gördük, beğendik ve başka bir hobimiz olmadığı için Rap yapmaya başladık. Breakdance ile başlayınca daldan dala atlıyorsun genel mevzunun içerisinde olunca.

İlk Rap şarkını ne zaman çıkardın?

19 yaşındaydım yani 2001 yılında ama Rap'e başlayışım çok daha erken tabi.

Rapçi Defkhan: Herkes Rapçiyim der ama olamaz - Resim: 2

'Almanya ile Türkiye arasında büyük bir fark vardı'

Almanya'da Rapçi olmakla ile Türkiye'de Rapçi olmak arasında fark var mı ?

Bir statü meselesi var. Eskilerden olmanın verdiği avantajları var. Bunun sayesinde bazı meyvelerini yiyorum, yani oturmuş ve yerinden oynamayan bir kitlem var. Yeni olsam biraz ürkerim, çünkü Türkiye'nin genelinde bu işi yapan çocuklar var ve piyasaya girmek biraz daha zor olur. Bunun için çok iyi çıkışlar yapmamız gerekir. İyi yerlerde iyi tanidiğin adamlar olması gerekiyor ama benim eksinden kalma bir kitlem olduğu için biraz daha rahatım. Türkiye'ye gitsem rahat ederim diye düşünüyorum ama tabi gitmek diye bir şey var. 

Peki Türkiye'de ki Rapçiler ile Almanyada'ki Rapçiler arasında rekabet yada ayrım oluyor mu ? 

Arada ki fark dünyanın globallesmeşinden dolayı kapanıyor ve Hip Hop'da değişiyor. Audio tune ve robot sesler falan derken herkes aynı şeyi yapmaya başladı. Bence bu çok iyi bir şey değil ama eskiden büyük bir fark vardı. Bu dediğim yanlış anlaşılmasın ama bunun sebebide Rap'in Almanya'ya daha erken gelmiş olmasından kaynaklanıyordu. Rap Almanya'ya birinci ağızdan geldi Amerikalilar sayesinde ve kulaklarımız daha aşinaydi. Bir insanın yaptığı bir sanat diğerine geçiyorsa eğer, bu sefer o dalda insan kendini daha iyi geliştirebiliyor çünkü karşısında bunun alıcısı var. Mesela sen 1995 yılında Kırşehir'de Rap konseri veririsen insanlar bu ne yapiyor lan falan der ve anlamaz. Ama bu durumlar eskindendi. Artık Rap dalında da Globalleştik ve bu durum aradakı farkları kapattı.  

'Almanya'dan ahkam kesmek haddime değil'

Rap artık müzik dünyasının bir parçasi oldu. Eskiden Rap çok değisik gelirdi ama artık büyük bir dinleyici kitlesine ulaştı. Bunu neye bağlıyorsun?

Sanatsal anlamda belirli bir baskı oluştuğu zaman buna hiç bir sektör duyarsız kalamayacağını düşünüyorum. Türkiye'de mahalleden çıkma bir ürünüdür aslında Rap. 2007-2008 yıllarında ben bu işi icra etmek icin Türkiye'ye gittim ve büyük hayal kırıklıklarıyla karşılaştım, çünkü oturmamış bir sistem vardı ve zaten genelde Türkiye'de bir sistem oturtmak çok kolay bir şey değil. Ondan dolayı bu işi oturtmak daha zordu kültürümüzün dışında bir şey olduğu düşünülüyordu çünkü. İnsanları Rap ile tanıştırmak, dinletmek ama özellikle beğendirmek çok zordu. Zaten insanlara genel anlamda bir şey beğendirmek çok zor. Bu dönemden tam 10 sene sonra 2018 yılında dünya biraz daha globalleştiği ve sosyal medya hayatımıza girdiği için sosyal medyanın kralları biz olduk ve bizim borumuz ötmeye başladı. Meselenin aslında özeti bu. Diğer yandan tabi ki Müzik de gelişti ama bu durum tartışılır çünkü iyiye giden tarafı olduğu kadar, kötüye giden tarafı da var ama sound kalite olarak baya gelişti diyebiliriz.

Sence Rap bu gelişmeye rağmen hak ettiği yerde mi? 

Bunun kararını bir Rapçi olarak vermek zor, çünkü sen teknik ve sound açısından en kral şarkıyı yaparsın sonra bir Müslümcü gelir ve beğenmez ve sen istatistiğinle kalırsın.

Peki bir Rapçi olarak meslektaşın Ezhel'in yaşadıklarına ne diyorsun?

Konuyu çok takip ettmediğim için Almanya'dan ahkam kesmek haddime değil diye düşünüyorum ama üzüntü verici bir durum meslektaşımın içeri atılması. Olayın zemininde biraz politika olduğu ve yaptığımız işlerde politikaya karşı içerikler olduğu için, bir taraf tutmak çok tehlikeli. Biri çıkıp hak etti diyemez mesela, dediğin andan itibaren bir taraf tutmuş oluyorsun. Ben Almanya'da yaşadığım için taraf tutma gibi bir durumum yok. Çünkü ben orda yaşamıyorum. Bana çok başka şeylerde soruyorlar politikayla ilgili ama ben genel anlamda yaptığım işlerdede politikayı kullanmıyorum. Şimdi ben Anti Politik bir şarkı çıkarsam yada şu anki hükümete karşı bir parça yapsam, arkama çok adam alırım ama bu gerçekci olmaz, çünkü ben orda yaşananları bilmiyorum. O yüzden Almanya'dan orayı eleştirmek çok saçma olur ama Almanya'yı eleştirebilirim çünkü burda yaşıyorum ve biliyorum. 

Rapçi Defkhan: Herkes Rapçiyim der ama olamaz - Resim: 3

'Herkes Rapçiyim der ama olamaz' 

Rapçilerin bir çogu birlikte çalışıyor, birlikte şarkilar çıkarıyorlar. Rapçiler arasında rekabet durumu nasıl?

Eskiden pasta çok küçüktü ve ortada kavga edilecek bir durum yoktu ama sanatsal anlamda çok kavgalar edildi. Zaten bu işin mayasında var bu durum. Netice itibari ile kitleleri bir araya getirmek daha mantikli olduğu için en azından maddi yönden bakıldığında daha mantıklı birlikte bir şeyler yapmak. Bu nedenden dolayı, insanlar birbirleri ile feat yapıyorlar, birlikte çalışıyorlar ama son zamanlarda ortalık biraz karışıyor gibi.

Bu birden artan rekabet durumunu neye bağlıyorsun? 

Hip Hop değişti Almanya'da da Türkiye'de de. Eskilerden bugüne gelen ağır isimler var ve onlardan daha yeni isimlerle biraz fikir ayrılıkları oluyor ve birinden biri masaya vuruyor diğeri daha sesli vuruyor derken, ortaya tantana çıkabiliyor.

Sence herkes Rapçi olabilir mi?

Herkes Rapçiyim der ama olamaz.

Rap yapmanında kuralları var yani öyle mi?

Herkes uçağa biner ama pilot olamaz mevzu bu.

Rap karın doyurur mu ? 

Çok iyi.

Asıl mesleğin ne peki ?

Ben kimya okudum yani kimya mühendisiyim ve bu dalda çalışıyorum.

Rap karın doyuruyor dedin. Neden baska bir işte çalışma gereği duyuyorsun ?

Bir gün bir kız istemeye gidersek diye ne iş yapıyorsun dediklerinde söyleyebilmek için başka bir amacim yok (gülüyor).

Ama sen zaten evli değilmisin ? 

Allah bir avrad dört demişler (gülüyor).

'En büyük problemim dediklerimin anlaşılmamasıydı'

Seni Rap'e bağlayan en temel şey ne?

Hiçbir şey yokken Rap vardı ve 20 yıldan fazla zaman harcadığın bir şey olunca alışkanlık oluyor. Uzun süre kağıda kaleme dokunmadığın zaman, bir arkadaşının sorusuna kafiyle cevap verdiğinde, bu işi bırakamayacağını anlıyorsun zaten. Suyu, denizi ve havayı inkar etmek gibi bir şey. Rap hep var ve hep orda. 

Rap'e başladıktan sonra karşına çıkan en büyük sorun neydi?

En büyük problemim ilk yıllarda dediklerimin anlaşılmamasıydı. Sokak dili ile konustuğum ve  Almanca, Türkçe ve İngilizceyi karıştırdığım için insanlar ne diyor ulen bu falan diyorlardı ve beni anlamıyorlardı.

Ailen nasıl bakıyor bu duruma? Anne ben Rapçi oldum dediğinde nasıl tepki verdi ? 

Ben Annemi değil de Babamı anlatayım sana. Babalar evlattir ne yaparsa okeydir kafasında oluyorlar oğullarına karşı. Bu işi babaya anlatmak daha zor çünkü biraz acır gözlerle bakıyorlar mevzuya. Almanya'da olmanın bu konuyla ilgili bazı avantajları vardı. Havasında suyunda var Almanya'nın bu tarz müziklerin. Bir gün yemekte otururken 'Rapmi yapıyorsun sen hadi oku bakayım' demişti Babam. Tabi orda kalıyorsun. Çok zordu aslında sorduğun sorunun cevabi bu, gerçekten zordu. Hala zorlanırım. Mesela ailem konsere gelse okuyamam.

Neden okuyamıyorsun ki? Yılların Rapçi'sisin sonuçta. 

Sanat yapan insanlar biraz paranoid olur. Her şeyin yedi sekiz köşesini düşünürsün. Ben sahnedeyken kendimi babamın yerine koyuyorum ve babamın aklıyla şuna bak büyüttük besledik şunun yaptığı işlere bak falan diyorum (gülüyor). Oysa babam çok destekcidir hep arkamda durdu. 

Hayatının bir dönüm noktası var mı? Şu olaydan sonra hayatım değişti dediğin bir yaşanmışlığın var mı mesela?

Ben çok arkadaşımı kaybettim ve bu yaşadıklarım çok sarstı beni. Çok sevdiğin arkadaşların öldüğünde tabi ki insan değişiyor ve hayata daha farklı bakmaya başlıyorsun.

Rapçi Defkhan: Herkes Rapçiyim der ama olamaz - Resim: 4

'Rap yapmak isteyen gençler bu işi cool olmak için yapmasınlar'

Sevenlerinin dört gözle beklediği ama bir türlü çıkamayan bir albümün var. Neden gecikti ve ne zaman çıkacak?

Ben bazı işler yaptım, uzun bir dönem kendi işim vardı ve bu iş çok vaktimi çaldığı için bu kadar uzadı ama bu ay 12 şarkıdan oluşan bir Albümü çıkaracağım.

Albümün adi belli mi ?

Evet Beşdokuz. Sen sormadan ben söyliyim. Beşdokuz yaşadığım bölgenin posta kodu ve bu bizim zamanında başlayan çete muhabbetinden çıkan ve benim icat ettiğim bir üründür. Hammcity 59 ismi ile 20 seneden fazla faliyettedir ama böyle çete derken yanlış anlaşılmasın, sağa solda sorun çıkaran insanlar değiliz. Biz kendi aramızda bir yola baş koymuş büyük bir ekibiz sadece.

Konserler olacak mi peki?

Albüm çıktıktan sonra konserler olacak. Özellikle Istanbul'da, Ankara'da, Bursa'da ve İzmir'de kesin konselerimiz olacak.

Rap yapmak isteyen genclere tavsiyelerin neler?

Tok satıcı şeklinde çalışmalarını tavsiye ediyorum. Yani bütün hayatını buna yükleyip ondan sonra handikap yaşamalarını istemem. Evi tarlayı satıp her şeyi bu işe yatırmasınlar. Kendilerinde bu işi yapabileceklerini görüyorlarsa yapsınlar ama mahellede cool olmak için yada manitaya kendini beğendirmek için yaparlarsa, bu işin çok kısa süreceğini anlarlar. Orta yollu bir iş yaptiklarında onun ömrüde orta yollu oluyor.

En sevdiğim konuya geldik. Biraz özel hayatını karıştıralım mı?

Ne soracağına bağlı.

Mesela eşinin Rap mevzularına nasıl baktığını merak ediyorum.

Hiç bir problem yok çünkü kimle evlendiğinin farkındaydı ama eşim Hip Hop dinlemiyor zaten, o yüzden bir sorun yok ama tabi ki beğendirmeye çalışıyoruz.

Beğeniyor mu peki?

Beğeniyor, beğenmez mi hiç. 

Peki eşinin senin sabahlara kadar Rap yapmalarına sürekli bir yerlerde olmalarına bir şey demiyor mu ?

Sen çok uyuz olurdun değil mi ? (gülüyor).

Evet tabi ki de. 

Her kadın aynı, sen ne düşünüyorsan oda aynısını düşünüyor. Benim bir assolist eşim olsa ve ayda üç defa görsem bende uyuz olurum ama ben tabi assolist değilim o yüzden sorun çıkmıyor. Sonucta her gün eve gidiyorum.

Albüm dışında projelerin var mı ?

Sido ile bir parça yaptık ama daha çıkarmadık. Summer Cem ile çalışmalarımız olacak ve kısa bir süre sonra bir Albüm daha çıkacak ve bu Albüm bir Feat albümü olacak.

Eklemek istediğin bir şey var mı ? 

Ailenizin sanatçısı en sevdiğiniz MC. Sevgi ve saygılar.