Abone Ol

Putin: G-20'de IŞİD'i destekleyenler var

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Antalya'daki G-20 Liderler Zirvesi sonrasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, "IŞİD 40 ülkeden finanse ediliyor.

Putin: G-20'de IŞİD'i destekleyenler var

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Antalya'daki G-20 Liderler Zirvesi sonrasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, "IŞİD 40 ülkeden finanse ediliyor. Bu ülkeler arasında G-20 üyeleri de var" dedi.
Antalya'nın turizm bölgesi Belek'te düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'ne katılan Rusya Devlet Başkanı Başkanı Vladimir Putin, saat 16.00'da sadece Rus ve Rusya'dan gelen gazetecilerin alındığı basın toplantısında konuştu.
Zirvede terörün finansman kanallarına ilişkin bilgileri paylaştığını kaydeden Putin, bununla mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. "Mevkidaşlarımla bu konuyu görüştük. Terörle mücadele için çok önemli olan bu çalışmaya devam etmeyi ümit ediyorum" diyen Putin, terör gruplarının petrol ve petrol ürünlerinden gelir elde etmelerini engellemek gerektiğini vurguladı. Putin, "Mevkidaşlarıma yasadışı petrol ticaretinin ne kadar geniş bir bölgeye yayıldığını gösteren uzaydan ve uçaklardan çekilen resimleri gösterdim. IŞİD 40 ülkeden finanse ediliyor. Bu ülkeler arasında G-20 üyeleri de var" dedi.

'İŞBİRLİĞİ İÇİN KAPILARIMIZI KAPATMADIK'
Rusya Devlet Başkanı, Eylül ayında BM Genel Toplantısı'nda yaptığı açıklamayı hatırlatarak, daha sonra yaşanan tüm trajik olayların haklı olduklarını kanıtladığını kaydetti. Putin, bu konudaki sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada zor hiçbir şey yok. Terörle mücadele ve terör olaylarını önlemek amacıyla küresel anlamda çalışmalıyız. Biz IŞİD'e karşı işbirliği teklif etmiştik. Maalesef, ABD buna karşı işbirliğini reddeden nota gönderdi. Hayat çok hızlı ilerliyor, bize dersler veriyor. Şu an herkesin birlikte mücadele etmemiz gerektiğini anladığını düşünüyorum. Bu işbirliği için hiçbir zaman kapılarımızı kapatmadık. İşbirliğini; siyasi düzeyde ve birlikte aktif bir şekilde çalışması, fikir alışverişi yapması, tehlikeler hakkında önceden haber vermesi gereken özel servisler düzeyinde kurabiliriz. Dışişleri Bakanları şu anda terör örgütlerinin listelerini oluşturuyorlar. Terörle mücadele ileride Suriye'de siyasi çözüme kavuşmak için sürdürülüyor."
Uluslararası terör karşıtı koalisyonun kurulmasının gerekliliğine dikkat çeken Putin, "Koalisyonun kurulması gerekiyor, daha doğrusu kurulmak zorunda olduğunu düşünüyorum" dedi.

'SEÇİM ENERJİ PROJELERİMİZİ ETKİLEMEDİ'
Türkiye'deki seçim sürecinin ortak iki ülkenin enerji projelerini etkilemediğini kaydeden Vladimir Putin, şunları söyledi:
"İkili projelere değinirsek, bu konuda hiçbir sorunumuz yok. Nasıl çalıştıysak öyle de çalışmaya devam edeceğiz. Hukuki formalitelere bağlı bazı sorunlar var. Fakat herhalükarda bize söylenene göre, Türkiye kendi pazarında bizim ürünlerimizin satış hacmini korumak ve artırmak istiyor. Doğalgazdan bahsediyoruz. Bu sorunun çözümü için her iki tarafa kar sağlayacak çeşitli seçenekleri değerlendiriyoruz."