Abone Ol

Putin'den Flaş Açıklama: Bu Bir Felaket, Acilen Erdoğan ile Görüşeceğim

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Doğu Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin arabuluculuk faaliyetlerini üstlendiği tahıl koridoruna ilişkin açıklama yaptı. Türkiye arabulucu ülke olmasaydı, tahılın ihtiyacı olan ülkelere değil, Avrupa ülkelerine gideceğini söyleyen Putin, tahılın yoksul ülkelerden ziyade AB ülkelerine gitmesinden rahatsızlığını dile getirirken konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini ifade etti.

Putin'den Flaş Açıklama: Bu Bir Felaket, Acilen Erdoğan ile Görüşeceğim

Ukrayna-Rusya savaşıyla patlak veren gıda krizinin çözümü içini Türkiye'nin arabuluculuk rolünü üstlendiği tahıl koridoru anlaşmasında tahılların AB ülkelerine gitmesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i şikayet ettirdi. Putin, konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin arabulucu ülke olarak yer aldığı Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna arasında yapılan tahıl anlaşmasına değindi. Putin, söz konusu anlaşma ile tahılın ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını belirterek şöyle konuştu:

"Ukrayna tahılının ihraç edilmesini sağlamak için her şeyi yaptık. Afrika Birliği liderleriyle, Afrika devletlerinin liderleriyle görüştüm ve onlara çıkarlarını sağlamak için her şeyi yapacağımız sözünü verdim. Bunu Türkiye ile birlikte yaptık. Sonuç olarak size açıklıyorum değerli meslektaşlarım; Türkiye arabulucu ülke statüsünde olmasaydı, Ukrayna'dan ihraç edilen tahılın neredeyse tamamı gelişmekte olan ve en fakir ülkelere değil, AB ülkelerine gönderilecekti.”

Öte yandan Putin, Ukrayna ve AB'nin anlaşmanın koşullarına uymadığını, tahılın çoğunun yoksul ülkelere değil AB'ye gittiğini savunarak "görülmemiş insani felaket" yaşanmaması için bunun önüne geçeceğini söyledi.

AB'ye tahıl ve gıda ihracatını kısıtlamaktan söz eden Putin, konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini dile getirdi.

"Anlaşmalara saygı gösteriyoruz. Ama ortaya çıktı ki Batı'nın sadece bizi değil, en yoksul ülkeleri de resmen mahvetmişler" ifadelerini kullanan Putin aracı ülke olarak Türkiye'ye yapılan sevkiyatlar hariç tutulursa, 87 sevkiyattan sadece ikisinin BM Dünya Gıda Programı kapsamına girdiğini söyledi.

Rusya’nın uzakdoğu bölgesinde gerçekleşen 7. Doğu Ekonomik Forumu çerçevesinde düzenlenen "Çok Kutuplu Bir Dünya Yolunda" başlıklı panele Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanı sıra Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Li Çanşu, Moğolistan Başbakanı Luvsannamsrain Oyun-Erdene, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve geçtiğimiz yıl Myanmar’daki askeri darbeyi gerçekleştiren Myanmar Devlet İdare Konseyi Başkanı Min Aung Hlaing katıldı. Panele Hindistan Başbakanı Narenda Modi, Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub ve Vietnam Başbakanı Pham Minh Tinh ise videolu mesaj gönderdi.