Abone Ol

Putin Esad ile böyle kucaklaştı: Rus Ordusuna emir verdim

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'nin Lazkiye kentindeki Hmeymim hava üssüne beklenmedik bir ziyaret gerçekleştirdi.

Putin Esad ile böyle kucaklaştı: Rus Ordusuna emir verdim

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır ve Türkiye ziyaretlerinin öncesinde Suriye'nin Lazkiye kentindeki Hmeymim hava üssüne beklenmedik bir ziyaret gerçekleştirdi.

Putin, Rus hava güçlerinin konuşlandığı Hmeymim'e bu ilk ziyaretinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la bir araya geldi.

Ankara'da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yapacağı görüşme öncesinde Suriye'deki terörist gruplara 2015'ten beri operasyon düzenleyen Rus hava güçlerinin konuşlanma noktası olan Hmeymim üssünü ziyaret eden Putin, buradaki Rus güçlerinin geri çekilmeye başlaması için emir verdi.

'RUS GÜÇLERİNİN, DAİMİ KONUŞLANMA NOKTALARINA GERİ ÇEKİLME EMRİ VERİYORUM'

Putin Hmeymim'de yaptığı açıklamada, "Savunma Bakanı (Sergey Şoygu) ve Genelkurmay Başkanı'na (Valeriy Gerasimov) Rus güçlerinin, daimi konuşlanma noktalarına geri çekilmeye başlanması emrini veriyorum" dedi.

Bu arada Putin'e bu ilk Hmeymim ziyaretinde Şoygu da eşlik etti.

'TERÖRİSTLER KAFALARINI YENİDEN KALDIRIRSA DAHA ÖNCE HİÇ GÖRMEDİKLERİ SALDIRILARLA VURURUZ'

Rus askerlerin evlerine zaferle döneceğini söyleyen Putin, 'Rusya ve Suriye ordularının uluslararası terörizmin en güçlü gruplarından birini (IŞİD) sadece 2 yıl gibi kısa bir sürede yok ettiğini' kaydetti.

Putin ayrıca, 'teröristlerin Suriye'de kafalarını yeniden kaldırmaları halinde Rusya'nın onları daha önce hiç görmedikleri kadar güçlü saldırılarla vuracağını' belirtti. Putin, Suriye'de ve Rusya'da terörle mücadele için verilen kayıpları unutmayacaklarını da söyledi.


'GERİ ÇEKİLMEK, RUS HALKININ KARAKTER ÖZELLİKLERİNDEN BİRİ DEĞİL'

Suriye'de verilen kayıplar nedeniyle durmayacaklarını ya da geri çekilmeyeceklerini belirten Putin, şöyle devam etti: "Durup geri çekilmek halkımızın karakter özelliklerinden biri değil.

Tam tersine, kaybettiklerimizin hatırası, hangi kılık içinde gizlenirse gizlensin, katıksız bir kötülük olan uluslararası terörizmin kökünü kazımamız için bize daha fazla güç verecek."

'RUSYA'NIN SURİYE'DE 2 DAİMİ KONUŞLANMA NOKTASI OLACAK'

Ayrıca Putin, Rus güçlerinin önemli ölçüde geri çekilmesine karar vermesine rağmen, Rusya'nın Suriye'de, biri Hmeymim biri de Tartus'ta olmak üzere 2 daimi konuşlanma noktası olacağını, yani buralardan tamamen geri çekilmeyeceklerini söyledi.


PUTİN'DEN ESAD'A: MISIR VE TÜRKİYE LİDERLERİYLE GÖRÜŞECEĞİM

Putin, Esad'la yaptığı görüşmedeyse, İran ve Türkiye ile beraber, Suriye'ye 'barışçıl hayatın' geri dönmesini ve siyasal sürecin işlemeye başlamasını sağlamayı umduğunu belirtti.

Putin ayrıca, Suriye'deki çeşitli etnik grupların, Rusya'nın girişimi ile bir araya gelip yeni anayasa üzerinde çalışacağı kongrenin toplanmasını umduğunu kaydedip bunu Mısır ve Türkiye liderleriyle de görüşeceğini belirtti.

Esad ise Hmeymim'deki görüşmede, terörle mücadelede verdiği destek nedeniyle tüm Suriye halkı adına Rusya'ya yeniden teşekkür ettiğini söyledi.


​Putin'in, Suriye'ye bu sabah gerçekleştirdiği kısa ziyaretin ardından Mısır'a geçti.