Abone Ol

Politika Yöneylem Direktörü: Gençlerin Muharrem İnce tercihinin arkasındaki mantığı bulamıyoruz

Yöneylem Araştırma Direktörü Derya Kömürcü, ilk defa oy kullanacak seçmen grubunda Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’ye oy verecek kişilerin motivasyonlarını bulamadıklarını söyledi.

Politika Yöneylem Direktörü: Gençlerin Muharrem İnce tercihinin arkasındaki mantığı bulamıyoruz

Yöneylem Araştırma’nın 27-29 Mart tarihlerinde düzenlediği anketlerde kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında Memleket Partisi’nin yüzde 4,5, İnce’ninse yüzde 9,1 seviyesine ulaştığı görülüyor. Bu sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalıyor.

Yöneylem Direktörü Derya Kömürcü, son anket sonuçlarıyla ilgili Evrensel’den Serpil İlgün’e konuştu.

Kömürcü, İnce’ye oy veren bir grubun bunu protesto amaçlı yaptığını, ilk kez oy kullanacak seçmenlerden İnce’ye oy vereceklerin motivasyonlarınıysa bulamadıklarını dile getirdi.

"Yükseliş İnce’nin yükselişi değil"
Kömürcü, şunları söyledi:

"Muharrem İnce’nin oy oranının son bir iki ayda inanılmaz bir yükseliş içinde olduğunu görüyoruz ama bu yükseliş İnce’nin yükselişi değil, üçüncü seçeneğin yükselişi. Seçmenlerin bir kısmı açısından üçüncü bir seçeneğe ihtiyaç var. Onu da şöyle anlayabiliyoruz; üç ay önce seçmenlerin bir kısmı en iyi adayın Mansur Yavaş olduğunu düşünüyordu. Yavaş’ın oylarını Kılıçdaroğlu ile kıyaslandığında çok yüksek oranlarda görüyorduk. Başka bir seçmen kümesi de İmamoğlu’nu tercih ediyordu. Aday belli olduktan sonra yaptığım yorumlarda seçmenlerin ağırlığının ortak adaya yöneleceğini ama bir kısmının da bunu protesto edeceğini söylemiştim.

"Gördüğümüz şey protesto"
 Şimdi gördüğümüz şey protesto. 6 Mart’ta Kemal bey ortak cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandıktan sonra bir grup seçmen bunu protesto ediyor. Protesto edenlerin içinde de ideolojik olarak kendilerini daha ulusalcı olarak tanımlayanlar var. Bir dönem Zafer Partisi’nin yükselişinde pay sahibi olmuş olanlar (Zafer Partisi şimdi iyice sönmeye başladı) Memleket Partisi’ne yöneliyorlar diyebiliriz. Bunu sosyal medya kampanyalarında da görüyoruz.

"Bir mantık bulamıyoruz"
İlk kez oy kullanacak seçmenlerin içinde “İnce’ye oy vereceğim” diyenler çok ciddi oranlara, yüzde 10’un üzerine çıkıyor. Türkiye ortalaması sekiz oluyorsa, bu gençlerde 12 oluyor. Böyle bir şey var ama bunun arkasında bir motivasyon, bir mantık bulamıyoruz. Tamamen kendilerine dayatılan iki yoldan başka bir yere gitme hali. Bir çıkıntılık yapmak hoşlarına gidiyor. 

Bugün İnce ‘adaylıktan çekiliyorum’ dese, bu seçmenlerin bir kısmı yine başka yere gitmek için seçenek arayacaklar ama genel olarak siyasi tutumlarını, tercihlerini incelediğimde seçmenin bir kısmının sandığa gitmeyeceğini, birinci turda bir kısmının Kılıçdaroğlu’nun kazanacağına ikna olacağını düşünüyorum. O yüzden de kaçınılmaz olarak bu iş birinci turda bitmez demiyorum. Şu an Kılıçdaroğlu ile Erdoğan arasında ölçtüğümüz yaklaşık 5 puanlık Kılıçdaroğlu lehine olan fark bu seviyelerde devam ederse ve İnce’ye destek verenlerin yarısı sandığa gitmeseler, ilk turda bitme ihtimali olabilir diyorum."