Abone Ol

Planlı Elektrik kesintileri iptal edildi

İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasından elektrik kesintisi haberleri gelmeye devam ediyor. Bakım ve onarım çalışmalarına kötü hava şartları da eklenince İstanbul'un pek çok ilçesinden gelen elektrik kesintisi haberleri arttı.

Planlı Elektrik kesintileri iptal edildi

BEDAŞ ise az önce bir açıklama yaptı. Şirketin açıklamasında, 30-31 Aralık ve 1 Ocak'taki planlı kesintilerin iptal edildiği duyuruldu.

İstanbul'da bugün elektrik kesintileri yaşanmaya devam ediyor. Vatandaşlar planlı kesintilerin dışında farklı ilçelerde de elektriklerin sık sık gidip gelmesinden rahatsız. BEDAŞ ve AYEDAŞ'ın resmi sayfasında yayınlayan duyuruya göre ise bugün Küçükçekmece, Halkalı, Bayrampaşa, Esenyurt, Kadıköy ve birçok İstanbul ilçesinde elektrik kesintileri olacak. BEDAŞ ise daha önceden duyurulan 30-31 Aralık ve 1 Ocak'taki planlı kesintilerin iptal edildiğini duyurdu.

HAMZAÇEBİ: ELEKTRİK KESİNTİSİNİN NEDENİ...

TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul milletvekili Akif Hamzaçebi de yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili açıklama yaptı. Hamzaçebi, kesintinin elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın ısınma amaçlı kullanılması nedeniyle yaşandığını belirtti. Hamzaçebi'nin açıklamaları şöyle: "İstanbul'da elektrik hala kesik. Nedeni arıza değil,elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın, kış  nedeniyle ısınma amaçlı kullanılması. Doğalgazla elektrik üretimi yapan santrallere verilen doğalgaz kış nedeniyle %90 oranında azaltılıp konutlara verilince elektrikler kesildi. Türkiye 14 yıldır gerekli enerji yatırımlarını yapamadı.Ekonomide %5'lik bir büyüme olsaydı,enerji talebi artacak ve kesintiler çoğalacaktı. Elektrik üretiminde düşüş sanayi üretiminde düşüş demektir. Daha büyük çaptaki elektrik kesintileri  ekonominin küçülmesi pahasına önleniyor."

VATANDAŞLAR SOSYAL MEDYADA MESAJ YAĞDIRDI

Yaşanan kesintiler nedeniyle esnaf ve vatandaşlar büyük sıkıntı yaşıyor. Twitter, facebook gibi sosyal mecralardan çok sayıda mesaj paylaşılıyor. Bazı vatandaşlar kısa süreli kesintiler nedeniyle ev eşyalarının bozulmasından şikayetçi. Esnaf ise çareyi jenaratörde arıyor.

İŞTE TWITTER'DAKİ MESAJLARDAN BAZILARI:

-Gün içinde sıklıkla yaşanan elektrik kesintilerinden bozulan elektronik eşyaları kime fatura edelim?

-İstanbul'da bu kadar sık elektrik kesilmesi huzursuz etti artık biz lütfen böylek kesintilerine bir çözüm buluruz.

-Sanırım İstanbul'da bir bölgeye elektrik verirken, diğerini kesiyorlar. Dönüşümlü kullanıyoruz.


'SULAR DA GİDİYOR'

-Bir elektrik bir su, bir elektrik sonra tekrar su şimdi yine elektrik ... Sen hayırdır İstanbul?

-21. yüzyılda 2 haftadır bitmek ve çözülmek bilmeyen elektrik arızaları hakkında ne düşünüyorsunuz


BEDAŞ 30-31 ARALIK VE 1 OCAK’TAKİ PLANLIELEKTRİK KESİNTİLERİNİ İPTAL ETTİ

İstanbul Avrupa Yakası’nın elektrik dağıtımını üstlenen Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) 30 - 31 Aralık ve 1 Ocak’ta yapacağı Planlı Yatırım, Bakım ve Onarım Çalışmalarını erteleme kararı aldı.

Kesintisiz enerji sağlamak için tüm imkanların seferber edildiği ifade edilen açıklamada yetkili kurum ve kuruluşlarla tam koordinasyon halinde çalışıldığına ve bundan sonra da aynı yöntemin izleneceğine yer verildi.

BEDAŞ’ın 30-31 Aralık ve 1 Ocak tarihlerine yönelik ertelediği yatırımlar süresince EPDK kurallarının yanı sıra İş Sağlığı ve Güvenliğini de gözeterek elektrik kesintisinin yapılması öngörülüyordu. Daha önce Çatalca, Sarıyer, Güngören, Bayrampaşa, Küçükçekmece, Esenyurt, Sarıyer ve Beylikdüzü ilçelerindeki bazı mahallelerde de kesinti planlanıyordu.

CHP'Lİ VEKİL MECLİS'E TAŞIDI

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ise konuyu Meclis gündemine taşıdı. Yarkadaş, “Kesinti yüzünden evlerde, iş yerlerinde, hastanelerde ve trafikte çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. 2017 Türkiye’sinde bu görüntüler büyük utançtır. Türkiye’nin en büyük metropolünde kış ayının göbeğinde insanlar soğuğa terkediliyor. Bu ayıbı ülkemize yaşatmaya kimsenin hakkı yok” dedi. Yarkadaş şu soruları yöneltti: 1- İstanbul ilinde yaşanan elektrik kesintilerinin gerekçesi nedir? 2- Elektrik alt yapısının yeterli olmadığı doğru mudur? 3- Kesintilerin İstanbul ve ülke ekonomisine zararı ne kadardır? 4- Kesintilerin toplumu nükleer santrale etmek için bilinçli şekilde yapıldığı iddiaları doğru mudur? 5- Ulusal şebeke sistemini etkileyen arıza nedir? 6- Yaz saati uygulamasından vazgeçilmesi düşünülmekte midir? 7- Elektrik üretim ve tüketiminde, doğalgaz alımı ve dağıtımında kamusal bir planlamayı sağlayacak çalışmalar yapılması planlanmakta mıdır?

AYEDAŞ'TAN AÇIKLAMA

Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kesintilerle ilgili açıklama ise İstanbul Anadolu Yakası Elektirik Dağıtım Şirketi'nden (AYEDAŞ) geldi. İstanbul Anadolu Yakası'ndaki elektrik kesintileriyle ilgili yayımlanan duyuruda; "İstanbul Anadolu Yakası genelinde Ulusal Şebeke Sistemi Kaynaklı elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Dağıtım şebekemizden kaynaklanmayan konunun çözümü için ilgili kurum ce kuruluşlarla koordinasyonu yakından takip ediyoruz. Kesintilerden etkilenen bölgelerin mağdur olmaması için ekiplerimiz aralıksız olarak çalışmalarını sürdürmektedir." ifadeleri kullanıldı.

BEDAŞ: ULUSAL ELEKTRİK ŞEBEKESİ'NDEN YETERLİ ELEKTRİK GELMİYOR

Kesintiler sonrasında dün BEDAŞ’ın internet sitesi ve çağrı merkezi kilitlenmişti. BEDAŞ’ın Twitter konuyla ilgili olarak hesabından “Ulusal Elektrik Şebekesi’nden yeteri kadar elektrik alınamamaktadır” açıklaması yapılmıştı. Açıklamada, “Ulusal Elektrik Şebekesi’nden enerji gelene kadar kesintiden etkilenen bölgelerin mağdur olmaması için BEDAŞ tüm kaynakları seferber ederek çeşitli bölgelerden aktarmak suretiyle kademeli olarak elektrik sağlanacaktır” denilmişti.

ZARARI MUTLAKA BELGELEYİN

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin; elektrik kesintileri nedeni ile uğradıkları zararı tazmin edebileceklerine vurgu yaptı. Başkan Ağaoğlu’nun verdiği bilgiye göre, kesintiler nedeni ile evde beyaz eşya, elektronik cihazlar bozulabildiği gibi insanların da hastalanabiliyor. Ağaoğlu, tüketicinin uğradığı zararın ilgili şirketten tahsil edilebilmesi için şu noktaya vurgu yaptı: “Tüketici zararı mutlaka belgelesin. Tutanak tutsun, fotoğraf çeksin video çeksin. Tüketicinin ilk yapacağı şey ilgili şirkete başvurmak. Olumsuz yanıt aldığında Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir. Oradan çıkacak sonuca göre konu tüketici mahkemesine gider” dedi.