Abone Ol

Piyasalarda Son Durum: Dolar ne Kadar Oldu?

Dolar/TL, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin başladığı ilk günlerde test ettiği seviyeleri de aşarak 15 seviyesine doğru yükselişini sürdürüyor.

Piyasalarda Son Durum: Dolar ne Kadar Oldu?

Antalya Diplomasi Forumu kapsamında dün yapılan Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü görüşmesi tüm dünyada takip edilirken ilk görüşmeden hızlı bir ateşkese yönelik bir açıklama çıkmadı.

Rusya'nın üçüncü haftasına giren işgali iki milyondan fazla Ukraynalının ülkelerini terk etmelerine yol açarken savaşın başlangıcından bu yana yapılan ilk üst düzey görüşmelerde kuşatma altındaki Ukrayna kentlerinde bulunan yüzbinlerce sivilin tahliyesine yönelik ilerleme de sağlanamadı.

Yılbaşından bu yana 13.5 etrafında istikrarlı işlem gören dolar/TL işgalin ilk günlerinde 14.62'ye kadar yükseldikten sonra kamu desteğiyle 14'ün altına gerilemiş olsa da tekrar yükselişe geçti.

Kur dün en yüksek 14.9280'e kadar yükseldikten sonra saat 08.26'da 14.8800/14.8900 seviyesindeydi.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri bu hafta yüzde 26.82'ye kadar çıkarak tarihi rekora yükseldikten sonra dün son işlemde yüzde 25.98 seviyesindeydi.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri bu hafta 700 baz puanı aşarak rekor seviyeye yükseldikten sonra dün günü 670/685 baz puandan tamamladı.

YOĞUN VERİ GÜNDEMİ TAKİP EDİLECEK
Önümüzdeki hafta gerçekleşecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesi bugün enflasyon başta olmak üzere TCMB'nin piyasa katılımcıları anketindeki beklenti değişimleri takip edilecek. Veri saat 10.00'da açıklanacak.

Bugün ayrıca aynı saatte ocak ayına ilişkin sanayi üretimi ve ödemeler dengesi verileri de izlenecek.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin, ocak ayında yıllık bazda yüzde 9.7 artarak büyümesini 9'uncu aya taşıması beklenirken, sanayi tesislerindeki elektrik ve doğalgaz kısıntılarından dolayı endeksin aylık olarak uzun bir aradan sonra ilk kez daralması bekleniyor.

Tarihi rekor seviyelere ulaşan enerji ithalatının ticaret açığında sert büyümeye yol açmasıyla, ocakta cari açığın 7.25 milyar dolar ile dört yılın zirvesine ulaşması beklenirken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan enerji ve emtia fiyatları cari dengede fazlaya dönme hedefini zorlaştırıyor.

Ukrayna'daki savaş ve keskin şekilde tırmanan enerji fiyatları, geçen yıl uygulamaya konulan ve yarattığı kur şoku ile sert enflasyon artışına rağmen vazgeçilmeyen Türkiye'nin yeni ekonomi politikasını çıkılması zor bir yola sokuyor.