Abone Ol

Pelikancı isim deprem vergisini soranlara hakaret etti

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, deprem vergilerinin akıbetini soran CHP'li vekilleri hedef alarak, “Beş para etmez adamlar ‘35 milyar doların hesabını ver’ diyebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Pelikancı isim deprem vergisini soranlara hakaret etti

İzmir depreminin ardından yurttaşlar tarafından yeniden gündeme getirilen “Deprem vergileri nerede?” sorusu iktidar sözcüleri tarafından cevaplanmıyor.

Konuyla ilgili olarak CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tahran, 1999 yılından bu yana deprem vergilerinin 35 milyar dolara ulaştığını belirterek, bu vergilerin nereye harcandığını Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a sordu.

Albayrak bu soruya tatmin edici bir yanıt vermezken, Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur’dan deprem vergileri konusunda ilginç bir çıkış geldi. Twitter’da iktidar lehine paylaşımlar yapan ‘Ekonomi Gerçekleri’ adlı anonim bir hesabı kaynak gösteren Uğur, toplanan deprem vergilerinin 6 katından fazlasının, çeşitli afetlere harcandığını savundu. Uğur ayrıca, CHP’li Tarhan ve vergilerin akıbetini soranları hedef alarak, “Beş para etmez adamlar “35 milyar doların hesabını ver’ diyebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur’un “Beş para etmez adamların 35 milyar dolar hesabı” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

Sosyal medyada çok ilginç çalışmalar yapıp paylaşan hesaplar var. Türkiye’deki savunma sanayiinin, ekonominin gelişimini anlatan bu tür hesapları sizlere tanıtıyorum yeri geldikçe. İşte onlardan biri de EKONOMİ GERÇEKLERİ adlı (@gercekekonomi) bir Twitter kullanıcısı. Aşağıdaki rakamları da onun tweet zincirinden aldım.

Birgün

Önce şu bilgiyi verelim. Deprem vergileriyle devletin kasasına giren para 147 milyar 200 milyon lira.

Özel İletişim Vergisi ile elde edilen para da 65 milyar lira.

Toplam 212 milyar 200 milyon lira.

Ne kadar harcama yapılmış 2003-2020 arasında?

Marmara depreminin yaralarını sarmak için 201 milyar 900 milyon lira.

Düzce depremi için 3 milyar 750 milyon lira, Bingöl depremi için 4 milyar 210 milyon lira, Elâzığ depremi için 3 milyar 920 milyon lira, Kütahya depremi için 5 milyar 70 milyon lira, Van depremi için 13 milyar 800 milyon lira harcandı.

Depreme yönelik sağlık yatırımları için 2003-2019 arasında 105 milyar 500 milyon lira harcandı. Kentsel dönüşüm için de 112 milyar 400 milyar lira.

Depreme yönelik ulaştırma harcamalarının tutarı 488 milyar 400 milyon lira oldu. Acil yardım yatırımlarının miktarı ise 11 milyar 500 milyon liraydı.

Kısaca devlet toplamda Deprem Vergisi ve Özel İletişim Vergisi adı altında 17 yılda 212 milyar 200 milyon lira topladı ama deprem bölgelerine yine bu 17 yılda 1 trilyon 210 milyar lira harcadı. Yani toplanan paranın yaklaşık 6 katı harcanmış oldu böylece.

Özetle Gölcük depremi yaşandıktan bir gün sonra kameraların karşısına geçip “Henüz deprem bölgesine ulaşabilmiş değiliz, telefon ve telsiz bağlantısı kurulamıyor” diyen CHP geleneğinin temsilcisi, dönemin Başbakan’ı Bülent Ecevit’in ardından iktidara gelen AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, o vakitten beri, Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde peş peşe devrim yapıyor, vatandaşa devletin sıcak elini uzatıyor ve tüm Türkiye’ye “Devlet budur” dedirtiyor... Ardından devletin bir kez daha AKUT’a mahkûm olmaması için AFAD'ı kuruyor, Kızılay'ı güçlendiriyor ama “Muhalefet yapıp hesap soruyoruz” diyebilen beş para etmez adamlar “35 milyar doların hesabını ver” diyebiliyorlar hâlâ!..