Abone Ol

Pelikan kavgası Türk Telekom'a mı sıçradı?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Bakan Berat Albayrak ile eski Başbakan Binali Yıldırım arasında bir çekişmenin yaşandığı gündeme gelmişti.

Pelikan kavgası Türk Telekom'a mı sıçradı?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Bakan Berat Albayrak ile eski Başbakan Binali Yıldırım arasında bir çekişmenin yaşandığı, mart ayındaki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ilk seçim gecesi, AKP koridorlarından aktarılan olayla gündeme gelmişti.

Ama Türk Telekom’da çekişme yeni değil. Uzun zamandır var. Hatta günümüzün CEO’su Ümit Önal’ın, 2016 yılında şirkete atanırken CEO olacağı konuşuluyordu. O dönem diğer bir CEO adayı olarak Bilal Erdoğan’ın sınıf arkadaşı İbrahim Eren’den bahsediliyordu. Binali Yıldırım’ın ise 2016 nisan ayından itibaren o zamanki yönetim kurulu başkanı Muhammed Hariri ile Şükrü Kutlu’nun genel müdürlüğü üzerine pazarlık yaptığı ama AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kutlu’ya bazı nedenlerle karşı çıktığı konuşuluyordu.

Turk-internet.com’dan Füsun Nebil'in haberine göre; sonuçta ne o, ne bu olmadı. OTAŞ’ın ilk Genel Müdürü olan Paul Doany’yi CEO olarak gördük. Doany piyasada “deal man” yani anlaşmaları yapabilen adam olarak tanımlanıyordu. Dolayısıyla bu yıl temmuz sonuna kadar da görevde kaldı.

Bu dönemde bankaların OTAŞ’a ait 4,75 milyar dolarlık borçla ilgili görüşmeleri ve sonunda hisseleri devir alması olayları meydana geldi.

Ama İBB seçiminden hemen sonra Berat Albayrak’ın Türk Telekom içindeki durumunu güçlendirdiği görüldü. 31 Temmuz’da reklam sektöründen gelen isim, Ümit Önal CEO olarak atandı. Bu arada not edelim; Yönetim Kurulu Başkanı olan Ömer Fatih Sayan’ın da Berat Albayrak tarafını seçtiği spekülasyonları var.

Hemen arkasından da 10 yıldan uzun bir süre Ulaştırma Bakanlığı yapan dolayısıyla telekom sektörünü neredeyse son 17 yıldır yakından takip eden Binali Yıldırım’ın Türk Telekom’a koyduğu üst yöneticiler görevden alınmaya başlandı. Görevden alınmak ya da kaydırılmak istenen isimlerin, Yavuz Yıldırım (aynı zamanda Binali Yıldırım’ın akrabası), Yavuz Türkmen, Yakub Öztunç ve Şükrü Kutlu (Binali Yıldırım’ın akrabası) olduğuna dair spekülasyonları var.

Bu kişiler sırasıyla toptan satış, iç denetim, hukuk ve idari işlerin başındaydılar. Bu kişilere ait duyuruların yazıldığı ama Binali Yıldırım’ın diretmesi nedeniyle henüz yayınlanmadığı ya da ikisinin engellenebildiği bilgisi de ulaşıyor. Bu isimlerden Şükrü Kutlu zaten 24 Temmuz’da yapılan açıklama ile başka bölüme kaydırıldı.

ONLARIN ALTINDAKİ YÖNETİCİLERDEN DE GÖREVDEN ALINMALAR VAR

Diğer yandan görevden alınacaklar ya da alınanlar sadece bu yöneticiler değil. Onların altındaki yöneticilerden de görevden alınmalar var. Mesela geçen hafta Şükrü Kutlu’nun atadığı direktörlerden görevden alınanlar olduğu ve Kutlu’nun CC’de yer aldığı maillerle duyurulduğu kaydediliyor.

DEPREM SONRASI TEKNOLOJİDE DEĞİŞİM OLMASI BEKLENİYORDU

Bu arada CTO Yusuf Kıraç’ın şu anda yerinde kaldığına da dikkat çekiliyor. Üstelik deprem sonrası Türk Telekom’a yönelik eleştiriler de artmışken, hatırlanacağı üzere, depremden sonra Türk Telekom diğer operatörlerden çok daha uzun süre susmuş ve operasyon bir süre ayağa kalkamamıştı. Bu da halkın arasında epeyce eleştirilere neden oldu. Sektörde ise görevden almalar olabilir denilmişti.

TÜRK TELEKOM SİYASİ ATAMALARLA DAHA NE KADAR GİDER?

Türk Telekom’daki siyasi atamalar, siyasetle beraber belli ekipler arası yaşanan adamcılık ve kadro oluşturma girişimleri, her 2 yılda bir üst yönetimin değişmesi ve alt ekiplerin de değişmesi ile uzman, tecrübeli ve liyakat sahibi ekinin görevlerinden ayrılmasına neden oldu. Bu da tarihsel bilgi birikiminin ve kurum kültürününün yerle bir olmasını getirdi. Bundan olsa gerek ki, Türk Telekom son dönemde ciddi kan kaybediyor. Ülkenin her yerinden “internet çalışmıyor” ya da “telefonlar kesik” bilgileri geliyor.

Sonunda “koskoca Türk Telekom’un geldiği nokta, yapılan ve ısrarla sürdürülen hatalar ortadayken hala kayıkçı kavgası ile şirketin bu hale gelmesine devam edilmesi içimizi burkuyor ama izliyoruz.