Abone Ol

Pandemide Turizme Cansuyu Olan Yerli Turist Bu Yıl tatil Yapamayacak

Türkiye bu yıl yabancıya ucuz yerliye pahalı olacak. Kur, yabancıya ucuzluk, enflasyon yerliye pahalılık getirdi.

Pandemide Turizme Cansuyu Olan Yerli Turist Bu Yıl tatil Yapamayacak

Türkiye turizmde bu yıl yurt dışından gelenlere TL’deki değer kaybı nedeniyle ucuz, yüzde 36 olarak açıklanan tatil döneminde yüzde 50’yi geçmesi beklenen enflasyon nedeniyle yerli turiste pahalı, iç pazar için de zor olacak.

TL düşüp, enflasyon yükselince...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı verilere göre otel fiyatlarındaki artış ortalamanın da üzerinde yüzde 50 olarak gerçekleşti. Fiyatlara yansıyan, yaz mevsiminde daha da yükselecek fiyatlardaki artış yerli turisti iç pazarı zorlayacak.

Oteller ve seyahat acenteleri erken rezervasyonla banka kredileri yerine buradan sağladıkları finansman karşılığında tüketicilere fiyat avantajı sağlıyor. Ancak enflasyonun erken rezervasyonlarla sağlanan indirimden daha yüksek olması nedeniyle etkili olmuyor.

Kapadokya’dan Yakup Dinler “Pandemide iç pazar ve gurbetçiler bizi ayakta tutmuştu. 2022'de de uçuyoruz gibi olmayacak” diyor.

İç pazarın yarısından fazlasına sahip olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un şirketi başta olmak üzere televizyonlarda yerli müşteriye yönelik erken rezervasyon kampanyalarını duyuran reklamlardan beklenen sonuç alınmıyor.

Yurt dışından rezervasyonlar iyi, yurt içi değil

TL’deki değer kaybının da etkisiyle İngiltere ve Rusya’dan bu günlerde gelen Türkiye rezervasyonları artıyor haberlerinden hareketle bu yıl işlerin iyi gideceği yönündeki beklentiler nedeniyle de iç pazar ve yerli müşteri gündemde değil.

Turizma Gazetesi