Abone Ol

Özgür Özel Lütfü Savaş'ı korumak için kendi kendisini yalanladı

Özgür Özel, Lütfü Savaş'a sahip çıkmak için arka arkaya yaptığı açıklamalarla kendi sözlerini yalandı. Hatay'daki yıkımın AKP'li belediyelerin suçu olduğunu söyleyerek çark etti

Özgür Özel Lütfü Savaş'ı korumak için kendi kendisini yalanladı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihli depremlerden 11 il etkilenmiş, ölü sayısı 50 bini, yaralı sayısı ise 100 bini aşmıştı. Hatay'da ise bazı mahalleler neredeyse tamamen yok oldu, 23 bini aşkın yurttaş hayatını kaybetti. Kentte yıkım olmayan sokak bulunmazken, hasarsız bina sayısının da çok az olduğu görüldü.

Depremlerin üzerinden 11 ay geçmiş olmasına karşın depremzedelerin yaşadığı sorunlar devam ederken, CHP,  yıkımın sorumlularından olan CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ı 31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlerde yeniden aday gösterdi.

İstifa çağrılarıyla sıkça gündeme gelen Lütfü Savaş'ın CHP Parti Meclisi tarafından yeniden kesin aday olarak gösterilmesi kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Genel Başkan Özgür Özel'in daha önce sarf ettiği "Hatay'da vereceğimiz karar çok tarihi bir olacak. Çünkü depremden sonra Hatay başkan hakkında ne düşünüyorsa biz o karara uymak zorundayız. Bir şehirde yıkım yaşanıyorsa o şehirde herkesin sorumluluğu vardır. Kusur biçilecekse 'Yerel yönetimlerin hiç kusuru yoktur' demek mümkün değil. 10 belediyeden 1'i bizim, ben o kusuru alırım" sözleri hatırlatıldı.

Tepkilerin büyümesi üzerine CHP adına önce Sözcü Deniz Yücel açıklama yaptı. Yücel, "Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayımız; partimizin yetkili kurulları büyük bir titizlikle gerekli incelemeleri, değerlendirmeleri yaptıktan sonra adaylaşmıştır. Geri çekilmesi gibi bir durum sözkonusu değildir" dedi.

'Deprem meselesinde nasıl bir sorumluluğu var bilmiyorum' demişti

Ardından gazeteci İsmail Saymaz'ın Özgür Özel'e Lütfü Savaş'la ilgili tepkileri sorarak, daha önceki söylediklerini hatırlattı. Özel bunun üzerine şöyle konuşmuştu:

"Kırsaldan acayip oy alıyor ve başka isimleri koyduğumuzda kaybediyoruz. Alternatif bulamadık. Hatta il başkanı, ilçe başkanları bana yazı yolladılar, 'Geciktikçe seçim zora giriyor. Önümüzü açın, seçimi alacağız' diyorlar. Belediyecilikten anlamayan birisinin bu süreçte yapamayacağını söylüyorlar. Çok uğraştık, dört kez ölçtük. Ankette kaç kişilerle farklı farklı sorduk. Her seferinde CHP’nin gösterebileceği, en çok oy alan aday o oluyor.

Deprem meselesinde nasıl bir sorumluluğu var, onu bilmiyorum. Ben Hataylılara sordum. Sonuçta kaybetmek üzere bir şey yapamam ki. Beş birim oy çıkıyorsa, üç birim çıkanı koysan seçimi kesin kaybedeceksin. Burada Lütfü Savaş kesin kazanıyor gibi görünmüyor ama kazanabileceği görüşü çıkıyor."

'En büyük yıkım yaşanan yerlerde Adalet Kalkınma Partisi'nin yerel belediyeleri var'

Bu açıklamalar üzerine tepkiler devam etti. Özel'in iki konuşması arasındaki tutarsızlık bir yana, 23 bini aşkın yurttaşın yaşamını yitirmesinde Lütfü Savaş'ta "sorumluluk bulamaması" anlaşılamadı. Öte yandan ertesi gün Manisa programı kapsamında Turgutlu Belediyesi'nin toplu açılış ve temel atma törenine katılan CHP Genel Başkanı yeniden konuştu. 

Özel, "3 belediye CHP'de, geri kalan belediyeler AK Parti'de. İmarla ilgili meselelerde AK Parti sorumluluğunu örtmek için Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımıza birtakım eleştiriler yöneltildi. Yerel belediyelerin sorumluluğu var. En büyük yıkım yaşanan yerlerde Adalet Kalkınma Partisi'nin yerel belediyeleri var" dedi.

Özgür Özel şöyle konuştu:

"Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız 10 yıldır görev yapan, Hatay'ın teveccühünü kazanmış, diğer partilerden de destek alan bir büyüğümüz. 6 Şubat'ta büyük bir felaket yaşandı. Felaketten bir gün sonra Malatya'daydım. Bütün deprem bölgesini dolaştım. Depremin üçüncü gününde Hatay'daydım. 40 gün boyunca en çok gittiğim yerlerden biri Hatay'dı. Devlet günlerce yoktu. Ardından belediyelerin hizmetleri ile ilgili aksamalar tartışıldı. 3 belediye CHP'de, geri kalan belediyeler AK Parti'de. İmarla ilgili meselelerde AK Parti sorumluluğunu örtmek için Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımıza birtakım eleştiriler yöneltildi. Yerel belediyelerin sorumluluğu var. En büyük yıkım yaşanan yerlerde Adalet Kalkınma Partisi'nin yerel belediyeleri var.

O günden bugüne Hatay'a halen devletin yapmadığını yapıyorlar. Ancak depremden sonra devlete olan ve yerel yönetimlere olan büyük öfke, kırgınlığın ne boyutta olacağı noktasında biz o konuda ölçme ve değerlendirme yapmadan adım atmayacağımızı söylemiştik. Biz çoğu yerde tek bir anket yaptık, Hatay'la ilgili 4 anket yaptık. Bütün anketlerin sonucunda Sayın Lütfü Savaş'ın ismi bir kez daha şekillendi. Biz Savaş'ın ismini açıklamadıkça Hataylılar, 'Bir an önce adayımız belli olsun istiyoruz' dedi. Bununla ilgili en son il ve ilçe yönetimlerinin ıslak imzaları genel merkezimize geldi.

Biz de 4 anket sonucunda adaylar arasında en iyi neticeyi alabileceğine inandığımız Lütfü Savaş'ı aday gösterdik. Benim taahhüdüm halkla inatlaşmamak. Anket de zaten CHP'lilere değil, bütün Hataylılara yapıldı. Onun ismi anketten çıktı. Kendisine eleştiriler var. Karar veriliyor, ümit ediyorum ki bu karar CHP'de en güzel karardır."

Özgür Özel'in Lütfü Savaş için "Deprem meselesinde nasıl bir sorumluluğu var bilmiyorum" dedikten 1 gün sonra "en büyük yıkımın AKP'li belediyelerde olduğunu" nasıl tespit ettiği, hangi çalışmaları yaptığı merak konusu.