Abone Ol

Özgür Demirtaş: Faiz düşerse enflasyon düşer söylemi baştan sona yanlış, ekonomi bilimine ters!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün partisinin grup toplantısında söylediği "Faiz düşerse enflasyon da düşer" sözlerine Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Profesör Özgür Demirtaş'tan tepki geldi.

Özgür Demirtaş: Faiz düşerse enflasyon düşer söylemi baştan sona yanlış..

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün partisinin grup toplantısında söylediği "Faiz düşerse enflasyon da düşer" sözlerine Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Profesör Özgür Demirtaş'tan tepki geldi. Demirtaş, Erdoğan'ın söyleminin baştan sona yanlış olduğıunu söyledi.

Erdoğan'ın açıklamalarının ekonomi bilimine ters olduğunu söyleyen Prof. Demirtaş, "Faiz neden değil, sonuçtur" diye bir tweet attı.

Prof. Demirtaş attığı bu tweet'i daha sonra silerek, "Faiz neden değil sonuçtur. Kısaca basit formüller ile açıklayayım: Her hangi bir varlık üzerindeki getiri R (yani faiz) olsun. R* ise reel faiz oranı olsun. IP ise enflasyon primi olsun. O zaman: R= R*+IP+RP dir. Yani bir varlık (örneğin devletin borçlanma senedi, hisse senedi vs) risklidir. Riskli olduğu için getirisi (R),Reel faizden yüksek olmalıdır. Peki R, R* dan ne kadar yüksek olmalıdır? En az enflasyon primi kadar ve Riski kadar. O yüzden: Faiz=R*+Enflasyon Primi+Risk Primidir. Risk artarsa faiz oranları artar. Aksi halde o varlığa faiz artmamışsa getiri gelmez. Risk priminin ise 3 tane bileşeni vardır: Vade Primi (MP), Likidite Primi (LP), ve Batış primi (DP). O zaman son formül: R=R*+IP+MP+LP+DP olur. Yani faiz sonuçtur. Risk primleri artarsa faiz artar. Faizi düşürmenin yolu ülke riskini düşürmektir." şeklinde ifadelerin olduğu bilgileri paylaştı.

Erdoğan bugün AKP Grup Toplantısı'nda faize ilişkin olarak şu ifadeleri kullanmıştı:

"Biz hep birlikte Türkiyeyiz. İnşallah, öyle de kalmaya devam edeceğiz. Toplumsal birliğine sahip çıkamayanların başlarına geleni görüyoruz. Aynı oyunu ülkemizde oynamak isteyenlerin elini hep boş bıraktık. Her fırsatta ifade ettiğim gibi Türkiye bölgesindeki krizlerle mücadele ederken, diğer yandan hedeflerine ilerleme gücüne sahip bir ülkedir. Bunların en başında ekonomi geliyor. Türkiye böylesine iç ve dış dalgalanmalarla karşı karşıyayken dengede durmak zor değil. Yüzde 5.1 düzeyindeki büyüme rakamı, ekonomimizin doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Ayrıntılara baktığımızda yatırımın ve üretimin birlikte arttığını görüyoruz. Geldiğimiz noktada artık 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan düşüş ve bunların tetiklediği belirsizlik ortamını geride bıraktığımızı görüyoruz. Faizlerdeki düşüş, istediğimiz noktada değil. Faizlerdeki düşüşü sağlayamazsak, bunu başaramazsak birçok musibet bizleri beklemektedir.

"Faiz yüksek olursa enflasyon da yüksek olur"
Şu anda piyasa faizlerinin yüzde 20'yi yakaladığı bir dönemdeyiz. Ya böyle bir ülkede yatırımcı yapabilir mi? İstihdam artabilir mi? Artmaz. Ondan sonra da lanetle karşı karşıya kalırız. Sefil ailelerle karşı karşıya kalırız. Biz faizci akıllarla, faiz lobilerinin yaklaşımlarıyla adım atamayız. Atarsak sadece onları ihya ederiz. Merkez Bankası'nın tutarlı politikalarıyla Türk lirasındaki değer kaybı durdu. Bunun yanında bakın, enflasyonda düşüşü sağlayamıyoruz. Niye? Yüksek faiz sebebiyle. Bakın bu benim iddiam. Faiz yüksek olursa enflasyon da yüksek olur. Şu andaki anlayış ne? Ters orantılı olduğu. Ya değil işte, görüyoruz. Bunu anlatamıyoruz. Bunu halletmemiz lazım."

Prof. Özgür Demirtaş'ın Twitter'dan paylaştığı mesaj şöyle:

"Faiz düşerse enflasyon düşer' söylemi baştan sona kadar yanlıştır. Ekonomi bilimine terstir. Faiz neden değil, sonuçtur."