Abone Ol

Özel Eğitim Öğretmeni: Öğretmen Muamelesi Görmüyoruz

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon öğretmenleri dertli. Birçok meslektaşlarına göre ders saatleri fazla, tatilleri az olan öğretmenler, kamudaki meslektaşları ile denk olmak istiyor.

Özel Eğitim Öğretmeni: Öğretmen Muamelesi Görmüyoruz

2021-2022 Eğitim-Öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala özel sektör öğretmenleri şikayetlerini anlatmaya devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel kurumlarda görev alan bu özel eğitim öğretmenleri, görme, işitme, zihinsel, bedensel yetersizliği olan bireyler ile dil ve konuşma, özel öğrenme güçlüğü, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara destek eğitimi veriyorlar. Özel eğitim öğretmenlerinin yanı sıra bu kurumlarda sınıf öğretmenleri ve okul öncesi öğretmenleri de görev yapıyor.

Ankara'da bir rehabilitasyon merkezinde çalışan özel eğitim öğretmeni sıkıntılarını halktv.comtr'ye anlattı. Öğretmen, "Öğretmen muamelesi görmüyoruz" diye konuştu.

Öğretmenlerin yaz aylarında kullandığı tatilden ziyade yalnızca iş kanuna göre olan 15 günlük izni kullandıklarını söyleyen Özel Eğitim Öğretmeni, "Diğer özel okullarda devletteki gibi uzun yaz tatilleri oluyor" dedi.

'Yasak olmasına rağmen elden maaş veriliyor'

Mobbinge çok fazla uğradıklarını ifade eden öğretmen, "Özel Eğitim Kurumları'nda çalışıp iyi ayrılan bir öğretmen hiç görmedim. 'Şu kadar gün geleceksin yoksa maaşını vermeyiz' deniliyor. Ayrıca Rehabilitasyon Merkezlerinde özel eğitim öğretmenlerine daha yüksek maaş verilirken, sınıf öğretmenliği ya da okul öncesi mezunlarına daha düşük maaşlar hatta neredeyse özel eğitimcilerin yarısı kadar maaş veriliyor. Arada büyük bir uçurum oluyor. Yasak olmasına rağmen elden maaş veriliyor, sigorta düşük olsun diye"  ifadesini kullandı. ,

İşten çıkartılmak istenen öğretmenlere kendi istifa etsin diye çok büyük mobbing uygulandığını ifade eden öğretmen, "Rehabilitasyon Merkezleri eğitim yuvası gibi değil de aile şirketi gibi. Patron-işçi, müdür-öğretmen ilişkisi yok, değişik bir ilişki var" dedi.

Öte yandan bir başka kurumdan da bahseden Özel Eğitim Öğretmeni, rapor alındığı zaman maaşlarından yüksek miktarda ücret kesintisi olduğunu belirterek, "Bir gün rapor alındı diye 500 lira kestiler. Kağıt üzerinde asgari ücret olarak gösterdiği için, elden verilen ücretten 500 lira kesildi" diye konuştu.

NAZLICAN ERMİŞ