Abone Ol

Oruç tutarak kilo vermek mümkün! İşte formülü!

Prof. Dr. Fatih Beşışık, Ramazan'da kilo vermeyi hedefleyenlerin merak ettiği soruları yanıtladı.

Oruç tutarak kilo vermek mümkün! İşte formülü!

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Beşışık, Ramazan'da kilo vermeyi hedefleyenlerin merak ettiği soruları yanıtladı:

* Zayıflamak isteyenler için Ramazan bir fırsat mıdır?
Ramazan psikolojik, sosyal ve inanç boyutu ile kilo verme için iyi bir başlangıç olabilir. Fazla kilolu kişiler için Ramazan eşsiz bir fırsattır. Hafif fizik aktivite ile zenginleştirilmiş, doktor gözetiminde dengeli bir diyet, Ramazan'ın yaşam şeklini değiştirmesi için uygun ortamı hazırlar. Ramazan ayı genellikle kilo alınan bir dönem olarak bilinse de, uzman gözetiminde düşük kalorili ve dengeli besinlerden oluşan, araları iyi belirlenmiş, iftar ile sahur arasına sık öğünler yerleştirilmiş bir programla sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz. İftarda ve sahurda bol su tüketilmesi, iftarda bir tabak yemekten sonra 15 dakika ara verilmesi, genel önlemlerdendir.

SUSUZLUĞU SAHURDA YENİN

* Ramazan'da enerji açığını karşılamak için neler tüketilmeli?
Ramazan ayında kan kolesterol ve ürik asit düzeyleri yükselebilir. Günlük kalori ihtiyacının yüzde 30 veya daha azı yağlardan karşılanmalı. Kompleks karbonhidratlar, baklagiller, sebze ve meyveler tercih edilmeli. Hurma; lif, potasyum ve magnezyumdan zengin iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Yine fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler sağlıklı protein ve enerji kaynaklarıdır. Şeker, beyaz un gibi rafine karbonhidratlardan, yağlı gıdalardan, sigaradan kaçınılmalıdır. Kafeinli içecekler, hafif de olsa idrar söktürücü etkiye sahiptir; dolayısıyla oruçlu kaldığı dönemde vücudun susuz kalmasına da yol açabilir.

* Hangi gıdalardan kaçınmalı?
Mide yakınmalarının önemli bir sebebi reflü hastalığıdır. Hastaların iftar ve sahurda aşırı miktarlarda yemesi, yemek yedikten hemen sonra yatmaları, şikayetlerinin artmasına yol açacaktır. Yine yağlı gıdalar, kızartmalar, salçalı yemekler, turunçgiller, sigara, kafeinli içecekler yakınmaları arttırır.

* Ramazanda diyete başlayacak kişi öncelikle neler yapmalı?
Önce hekimine başvurmalı, gerekli tetkikler yapılmalı. Kan tahlillerinin ardından şeker, böbrek hastalığı gibi başka bir hastalığı olup olmadığı belirlenmeli. Daha sonra kişiye özel bir beslenme ve egzersiz programı hazırlanmalı. Egzersiz, yemekten 1-2 saat sonra yapılmalı.

SAHURA KALKAN, KİLO VERİR

* Ramazan ayında kilo artışına neden olan ve en sık yapılan beslenme yanlışları nelerdir?
Ramazan'da açlık süresinin uzunluğu, beslenme düzeninin değişmesi ve tüm gün aç kalan bireyin iftar sofrasında sınırsızca yemek isteği, Ramazan sonunda fazla kilo ve çeşitli sindirim sistemi hastalıklarını da beraberinde getirir. Ramazan'da en sık yapılan hata; sahura kalmamak. Zaten uzun olan açlık süresinin daha da uzaması kişinin sağlık ve sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkiler. Bunun neden olduğu iftarda aşırı yeme isteği, kişiyi gereksiz ve sağlıksız besinlere yönlendirir; süt, yoğurt sebze, meyve gibi sağlığı koruyucu besinleri göz ardı edebilir. Kişi, iftar ile sahur arasında alması gereken 2-2.5 litre suyu içmeden de günü geçirebiliyor.

* Hangi sorunlarla daha sık karşılaşıyorsunuz?
Özenle hazırlanan iftar sofraları miktar, çeşit ve hazırlanma yöntemi olarak sindirim sistemini yorabiliyor. Sağlıklı beslenme önerilerinin önemli parçası olan pişirme yöntemleri (ızgara, fırın veya haşlama) yerine önermediğimiz kızartmalar ve kavurmalar tercih edilebiliyor.