Abone Ol

Ortadoğu'da hangi Türk dizileri izlenme rekoru kırıyor?

2006 yılından bu yana Ortadoğu ülkelerine dizi pazarlayan Türk televizyonları rekor kırıyor. Bakın hangi dizi Ortadoğu'da daha çok izleniyor?

Ortadoğu'da hangi Türk dizileri izlenme rekoru kırıyor?

Türk televizyon dizilerine Arap halkının büyük ilgisi, yerli yapımcıların ve TV kanallarının da yüzünü güldürdü. "Asmalı Konak" ve "Yabancı Damat"ın yurt dışında büyük ilgi görmesi üzerine 2006 yılında Arap TV kanalları da Türk dizilerine ilgi göstermeye başladı. Dubai merkezli MBC yayın kuruluşu ilk olarak Çemberimde Gül Oya, daha sonra Ihlamurlar Altında ve Gümüş dizilerinin yayın hakkını satın aldı. Tuba Büyüküstün, Kıvanç Tatlıtuğ, Bülent İnal ve Songül Öden'in başrolünde oynadığı bu diziler reyting rekorları kırınca diğer Arap kanalları da Türk dizi pazarına el attı.

Rekor 'Ihlamurlar Altında'nın

4 yıldır Arap ülkelerine tam 68 dizi, film, belgesel satıldı. Bunların 3 tanesini Abu Dabi TV, geri kalanını ise MBC satın alındı. Bu dizi ve filmler arasında MBC'ye en çok kazandıran dizi ise Bülent İnal ve Tuba Büyüküstün'ün oynadığı "Ihlamurlar Altında" oldu. 18 kez farklı kanalda yayınlanan Ihlamurlar Altında, MBC'ye 9 milyon 500 bin dolar kazandırdı. Bunun üzerine MBC çok güvendiği kanal ve yapımcıların dizi ve filmlerini Türk televizyonlarında yayınlanmadan satın almaya başladı.

Bölüm başına 2-10 bin $

Arap televizyonlarında Türk dizilerine bölüm başına minimum 2 bin maksimum 10 bin dolar arasında fiyat biçiliyor. MBC'ye göre, en pahalı aldıkları dizilerin başında "Asi" ve "Menekşe ile Halil" geliyor. Her şeye rağmen Türk dizileri hem Arap TV'lerinin hem de Türk TV kanal ve yapımcıların yüzünü güldürüyor. Cezayir'den Mısır'a Irak'tan Ürdün'e, İran'dan Lübnan'a, Katar'dan Suriye'ye kadar bir çok ülkede yayınlanan diziler sayesinde Türkiye şimdiye kadar büyük paralar kazandı. MBC'nin üst düzey bir yetkilisi, Türk TV ve yapımcılarının şimdiye kadar 29 milyon 700 bin dolar (yaklaşık 44 milyon TL) kazandığını açıkladı.

Ortadoğu ülkelerine satılan Türk dizileri

* Annem

* Arka Sokaklar

* Asi

* Aşk-ı Memnu

* Berivan

* Bıçak Sırtı

* Elveda Derken

* Genco

* Kavak Yelleri

* Kınalı Kar

* Menekşe ile Halil

* Yabancı Damat

* Yaprak Dökümü

* Yılan Hikayesi

* Kaybolan Yıllar

* Ihlamurlar altında

* Gümüş

Vatan