Abone Ol

Orman Yangınlarında 5'li Çete İzi Var İddiası

Orman yangınları AKP döneminde artış gösterdi. Uzmanlar, enerji nakil hatlarından kaynaklı yangınlara dikkat çekiyor.

Orman Yangınlarında 5'li Çete İzi Var İddiası

Cumhuriyet'ten Tuncay Mollaveisoğlu'nun haberine göre Geçen yıl yaklaşık 200 bin hektar ormanımız yandı. Son 10 yılki ortalamanın 16 katı büyüklüğünde! Ormanlarımızın her yaz cayır cayır yanması iktidarın yetersiz, yeteneksiz tutumu ve ihmaller zincirinin de eklenmesiyle büyük tepkiye neden oluyor. Her cehennemin ardından yangına neyin sebep olduğu konuşulup kısa süre sonra unutuluyor... Orman Bakanlığı her yangın sonrası “Soruşturma açtık” diyor ancak gündemin ağır örtüsü altında yangının nedeni uykuya yatırılıyor, zamana yayılıyor ve faili meçhul olarak kayıtlara düşüyor...

AĞAÇLAR KESİLİP SATILDI

Tarım Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş ile Muğla’da Kozağaç köyünde buluşuyoruz. Geçen yıl yanan orman alanlarında dolaşıyoruz. Zemini kaplayan karanlık örtü içinden yeşeren, filizlenen ağaçlar umudumuzu da yeşertiyor. Yazı dizimizde AKP’nin yanan ormanların satışından yandaşları nasıl zengin ettiğini, vahşi tahsisler nedeniyle planlananın dört katı ağaç kesilip düşük fiyattan yine yandaş zengin etme sistemi kurulduğunu anlattım.

Olayın bir başka yönü yangınların çıkış nedeni... Yükseklere tırmandıkça dağları aşan enerji nakil hatlarını görüyoruz. Orman örtüsünün içinden geçirilen hatların sağı solu ve altı traşlanmıştı...

Şükrü Durmuş, hatları işaret ederek anız yangınlarından sonra en çok yangına bu hatlar neden oluyor diyor... Antalya’dan Muğla’ya enerji sektöründeki özelleştirmelerde yine AKP yandaşı şirketler öne çıkıyor.

“2018’de Antalya Kumluca’da 3 bin hektar alanın yanmasına neden olan yangının öncesini ve sonrasını yakından izledik. Sendikamızın teknik heyeti şüphesiz şekilde yangına enerji nakil hatlarının neden olduğunu tespit etti. Adrasan köylüleri nakil hatları ile ilgili çok sayıda şikâyet ve uyarı yaptıkları halde dikkate alınmadı. Yazın sıcaktan yere değen hatların altında ağaç olmaması gerekiyordu. Köylülerin uyarısına bizim tespitimize rağmen hiçbir şey yapılmadı ve yangın çıktı...”

Dönemin bakanı Veysel Eroğlu, yangın halen sürerken alevlerin çıkış nedenini bulmuştu! Yangına sera atıklarının neden olduğunu söylüyordu. Şükrü Durmuş, sendika olarak suç duyurusunda bulunduklarını ancak Cengiz, Limak, Kolin ortaklığına ait şirketin “korunma” duvarına çarptıklarını belirtiyor.

2020’deki büyük Marmaris ve Manavgat yangınlarında da yine enerji nakil hatları öne çıkıyor. Bakımsız hatlar ve altındaki ağaçların temizlenmemiş olması ark yapıyordu yani kıvılcım çıkarıyordu. Sıcaklık 44 dereceyi bulmuştu... O yangınlar da da faili meçhul olarak kayıtlara düştü!