Abone Ol

Olay film bu akşam ekranda ! Mel Gibson'ın yönettiği İsa'nın Çilesi hangi kanalda yayınlanacak ?

Musevilerle Mel Gibson arasındaki kavgayı başlatan film İsa'nın Çilesi bu gece ekranda... Detaylar için hemen tıklayın !

Olay film bu akşam ekranda ! Mel Gibson'ın yönettiği İsa'nın Çilesi hangi...

Musevilerle Mel Gibson arasındaki kavgayı başlatan film İsa'nın Çilesi bu gece ekranda

Hollywood'un en ünlü isimlerinden Mel Gibson'la Musevi Cemaati arasındaki kavganın şifrelerini çözmeye çalışalım hadi bugün birlikte. Önce, iki taraf arasındaki gerilimin bardağı taşıran son damlası olan olaylı geceye dönelim. Ne olmuştu o gece, önce onu bir hatırlayalım? Miami'de alkollü araç kullandığı için bir trafik polisi tarafından yolda durdurulan ünlü aktör, polise "Sen Yahudi misin? Yahudiler dünyadaki bütün savaşların sorumlusudur" diye bağırmış, ardından da tüm Museviler'in şimşeklerini üzerine çeken çok ağır hakaretler sarf etmişti. Yaşanan bu olay, saniye saniye polis kamerası tarafından görüntülenmişti. Museviler ile Mel Gibson arasındaki "derinden" sürdürülen kavga da, işte bu olayın ardından iyice su yüzüne çıkıverdi.

Yaptığı hatanın farkına varan aktör, bütün Musevi toplumundan defalarca özür dilese de, "Lütfen Yahudi karşıtı olmadığımı biliniz. Hoşgörüsüz değilim. Her nasıl olursa olsun, nefret inancıma terstir" dese de, artık diş macunu tüpten bir kere çıkmıştı ve geri sokmak da kolay kolay mümkün değildi. Gibson'un bütün özürleri, Amerikan ABC televizyonu için çekeceği bir dizinin iptal edilmesine engel olamadı. İki yıllık bir proje olan televizyon dizisinde, Yahudi soykırımı sırasında Hollandalı bir Musevi'nin başına gelen gerçek hikâye anlatılıyordu.

Vatikan'dan onay aldı

Oysa hayat boyunca sadece bir kez evlenen, yedi çocuk babası olan ve koyu bir katolik aileden gelen Gibson'la Museviler arasındaki kavganın tarihi daha eskilere, ünlü aktörün, yönetmen olarak imza attığı "The Passion of the Christ" yani "İsa'nın Çilesi" adlı filmine kadar uzanıyordu. "İsa'nın Çilesi", Gibson'un yıllardır üzerinde çalıştığı ve gerçekleştirmek için yanıp tutuştuğu bir projeydi. Filmde, Museviler'i Hz. İsa'ya inanılmaz işkenceler yapan ve ölümüne neden olan kişiler olarak gösteren Gibson, "İsa'nın Çilesi" ne yapımcı olarak da imza atmıştı. Yani filmin tüm masraflarını kendi şirketinden karşılamıştı. "İsa'nın Çilesi", henüz daha çekim aşamasındayken Musevi Cemaati tarafından yakından izlenmeye başlandı. Her geçen gün filme yönelik tekpiler daha da arttı. Çünkü Gibson filmde, tüm Yahudiler'i barbar insanlar olarak gösteriyor ve kötülük timsali, Hz. İsa'yı katleden caniler olarak yansıtıyordu beyazperdeye.

Gibson, filmini o zamanlar daha vefat etmemiş olan Papa II. Jean Paul'e gösterip, Vatikan'ın da onayını alınca "İsa'nın Çilesi" vizyona sokuldu. Ancak bu kez de dünyada film dağıtımı işini tekellerinde bulunduran Museviler, filmin gösterimini engellemek için kolları sıvadı. Ama Mel Gibson pes etmedi, çünkü bir kere bu işe gönül koymuştu. Bu yüzden filmin dağıtımını da kendisi üstlendi. Bu arada Hz. İsa rolünü canlandıran James Caviezel'in açıklamaları, İtalya'da çekilen filmin setindeki atmosferi de gözler önüne serdi. Başroldeki Caviezel, rüyasında Meryem Ana'yı gördüğünü ve kendisinin bu rol için ilahî güçler tarafından seçildiğini söylüyor, bu açıklamalar dünya medyasında geniş yer buluyordu.

Sırada Papa filmi var

"İsa'nın Çilesi", 2004 yılında dünyada en çok izlenen üçüncü film oldu ve 600 milyon dolan aşan bir hasılat yaptı. Gibson amacına ulaşmış, filmi vizyona sokulmuş ve sanatsal tartışmalardan çok dini tartışmalara konu olmuştu. Böylece de Katolik Hıristiyanlarla, Museviler arasında sinema üzerinden bir kavga kopmuştu. Dünyadaki Musevi toplumu, Gibson'un ismini, işte o zamanlardan not almıştı. Amerikan film endüstrisi, ağırlıklı olarak Museviler'in kontrolündedir. Peki Mel Gibson bu durumda nasıl yeniden başka filmler çekecekti?

Bunun yanıtını, ünlü yıldızın yeni projesine bakarak bulmaya çalışalım. Din savaşlarının film endüstrisi üzerindeki etkilerini, işte tam da bu noktada arayalım. Gibson, bugünlerde her ne kadar Museviler'in gönlünü almaya çalışan sözler söylese de, yine onların şimşeklerini üzerine çekecek bir film için hazırlık yapıyor. Ünlü yıldız, proje aşamasındaki yeni filminde, vefatının ardından "aziz" ilan edilen Papa II. Jean Paul'un hayatı konu alıyor. Ve uslanmaz aktör, bu filmi de yine tamamen kendi imkanlarıyla çekiyor. Anlayacığınız bu kavga yeni başlamadı, hâlâ da devam ediyor. Sonunda kimin kazanacağını görmek için ise, Papa'nın filminin gösterileceği günleri beklemek gerekiyor.

"İsa'nın Çilesi" ülkemizde de iyi bir hasılat yapmıştı. Gösterimde olduğu günlerde, filmin mesajı burada da çok tartışıldı. Kaçıranlar ve tekrar izlemek isteyenler için "İsa'nın Çilesi", televizyonda ilk kez bu akşam saat 20.30'da Moviemax'te olacak. İki taraf arasındaki kavga da, belli ki daha çok uzayacak.