Abone Ol

Oğuzhan Asiltürk Kimdir? Nasıl Vefat Etti?

Saadet Partisi Yüksek İstişare Başkanı Oğuzhan Asiltürk bu sabah hayata gözlerini yumdu. Peki Oğuzhan Asiltürk kimdir?

Oğuzhan Asiltürk Kimdir? Nasıl Vefat Etti?

Oğlunun evinde rahatsızlanarak İstanbul'dan Ankara'da bir hastaneye kaldırılan Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk'e zatürreye bağlı gelişen nefes darlığı tanısı konulmuştu. 13 Eylül’den bu yana tedavisi süren 86 yaşındaki Asiltürk bu sabah hayatını kaybetti.

25 Mayıs 1935 Malatya doğumlu Asiltürk, ilk ve ortaokulla liseyi Malatya’da okudu. Üniversite eğitimini ise İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinde tamamladı. İnşaat mühendisliğinin yanı sıra serbest müşavir­lik yaptı ve Ankara’da Asiltürk Proje adlı mühendislik bürosunu işletti.

Siyasi hayatına Milli Nizam Partisi’nde (MNP) başladı ve bu parti kapatılıncaya kadar Ankara il teşkilatı başkanlığını yaptı.

Asiltürk, daha sonra MNP’nin yerine kurulan Milli Selamet Partisi (MSP) kurucuları arasında yer alarak 1973-77 ve 1977-80 yılları arasında iki dönem MSP Ankara milletvekili seçildi. 1973 genel seçimlerinden sonra Bülent Ecevit’in başkanlığında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinde İçişleri Ba­kanlığı'na getirildi. 1975’te ve 1977’de Demirel başkanlığında kurulan Milliyetçi Cephe hükümetlerinde İçişleri ve Sanayi Bakanı olarak görev yaptı.

12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası MSP Davası nedeniyle bir yıl gözaltında tutuldu, sonra yargılanarak beraat etti. Ancak on yıl süreyle siyasetten yasaklandı. Siyaset yasağı 1987 Anayasa Referandumu ile sona erdi. Yasağı kalktıktan sonra yapılan ilk kongrede Refah Partisi'nin genel sekreterliğine seçildi. On bir yıl sonra Malatya'dan tekrar milletvekili seçildi. Fazilet Partisi’ne girdi.

Necmettin Erbakan'ın vefatının ardından Saadet Partisi'nin YİK başkanlığına seçildi.

ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMESİ

2021 yılının ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asiltürk’ü evinde ziyaret etmişti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapılmamış ve bu ziyaret ittifak iddialarının tartışılmasına neden olmuştu. Erdoğan’ın özel basım Kuran’ı Kerim hediye ettiği ziyaret “ittifakı genişletmek” için “yoklama” olarak yorumlandı.

Asiltürk'ün, Erbakan'ın ölüm yıldönümünde yaptığı açıklamada "Milli Görüş Lideri" imzasını kullanması parti içinde tepkilere neden oldu. "Erbakan'ın siyasetinin izlenemediğini" savunarak partiye yeni bir yön verilmesi gerektiği şeklinde açıklamalar yapan Asiltürk'e Genel Başkan Temel Karamollaoğlu'ndan "Oğuzhan Beyin açıklamaları sadece kendisini bağlar" yanıtı gelmişti.


Son olarak, Erdoğan ile Asiltürk'ün aralarında anlaştığı, Saadet Partisi içindeki Asiltürk ekibinde yer alan bazı isimlerin 2023 seçimlerinde AK Parti listelerinden milletvekili olacağı öne sürülmüştü.