Abone Ol

Ödünç parayla kuruldu ama..

Playboy'un kuruluş hikayesi...

Ödünç parayla kuruldu ama..

Bir tavşan logosu ve annesinden ödünç aldığı parayla kurduğu dergi bütün hayatını değiştirdi. İşte, bundan 60 yıl önce "nasıl olsa ikinci sayısı yayınlanamaz" düşüncesiyle tarihsiz olarak basılan ama zaman içinde efsane haline gelen derginin ve onun kurucusu olan 87 yaşındaki 'delikanlının' çarpıcı hikayesi. Elbette derginin hafızalara kazınan kapak fotoğrafları eşliğinde...

1926 doğumlu yani bugün tam 87 yaşında... Bir çok yaşıtının köşesine çekilip emekliliğin keyfini sürdürdüğü bir çağda. Ama hala çevresi birbirinden güzel ve gencecik kadınlarla çevrili ve o hayatını böyle kazanıyor... Çünkü o efsane erkek dergisi Playboy'un patronu Hugh Hefner.
Ve işte Hefner'in nişanlısı tarafından aldatılan bir adamdan dünyadaki en güzel kadınların gözdesi bir şöhret fabrikatörüne dönüşmesinin öyküsü...
Hugh Marston Hefner, ya da yakınlarının ona seslendiği adıyla Hef, 1926 yılında dünyaya gözlerini açtı.
Üniversitede psikoloji, yaratıcı yazarlık ve sanat dallarında eğitim gören Hefner, bir dönem de sosyoloji ve ABD'de seks yasaları üzerine lisans yaptı.
İş hayatına Esquire dergisinde metin yazarlığı yaparak başladı. 1952 yılında bu işten ayrıldı.
Bir yıl sonra kısa zamanda efsane haline gelen Playboy dergisini çıkardı. Derginin kapağında Marilyn Monroe'nun 1949 yılında çekilen bu pozu yer alıyordu.
Hefner'in çıkardığı derginin 60 yıldır bir efsane olarak kalmasının en önemli sebeplerinden biri onun yayıncılık anlayışı.
Dergiyi kurduğu ilk yıllarda Playboy tarzındaki yayınlardan farklı olarak o dönemin güncel konularıyla ilgili makaleler, siyasi ve kültürel yazılar yayınladı.
Hefner, Ray Bradbury'nin kaleme aldığı ve 1950'lerde kimsenin yayınlamak istemediği Fahrenheit 451 adlı kitabı da yayınladı. Bu o dönem için büyük bir cesaret örneğiydi. Kitap daha sonra François Truffaut tarafından sinemaya da uyarlandı.
Hefner, ilk evliliğini 23 yaşındayken üniversite öğrencisi Mildred Williams ile yaptı. Çiftin iki çocuğu oldu: Christie ve David.
Fakat Hefner sevdiği kadın ile evlenmek üzereyken tam da düğün arifesinde Mildred'ın itirafı ona kendi deyimiyle "hayatının en yıkıcı dakikalarını" yaşattı. Mildred, Hugh Hefner orduda görevliyken onu bir başka erkekle aldatmıştı.

Büyük bir sarsıntıyla başlayan bu evlilik ancak 10 yıl dayanabildi. Çift, 1959 yılında sona erdi.
Bu arada Hefner, yayıncılık kariyerinde de hızlı adımlarla ilerliyordu. Hugh Hefner, 1989 yılında kendi dergisinin kapak güzellerinden Kimberley Conrad ile evlendi. Bu evlilikten iki erkek çocuk sahibi oldu. Bundan sonra da bu tür evlilikler ve ilişkiler onun hayatında sıradan olaylar haline geldi.
Hefner görkemli malikanesinde kendisi sayesinde şöhrete kavuşan Holly Madison ve Kendra Wilkinson'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda genç kadınla yaşadı.
Kelimenin tam anlamıyla attığı her adım magazin basınında yer bulan Hefner, birkaç yıl önce 19 yaşındaki ikiz kardeşler Karissa ve Kristina Shannon ile flört etmişti. 80 yaşını aşan Hefner'ın aynı anda Crystal Harris adlı Playboy kızıyla ilişkisi olduğu da iddia edildi.
Hefner geçen yılın son günlerinde Crystal Harris ile evlendi. Genç kadın, çift nişanlıyken Hefner'ı terk etmiş ama sonra geri dönüp onunla evlenmişti. Crystal Hefner 26 yaşında.
Hefner'ın ilginçlikleri bu kadarla da sınırlı değil. Efsane yayıncı öldüğünde yıllar önce kendi dergisi için de poz veren Marilyn Monroe ile birlikte uyuyacak sonsuz uykusunu... Hefner, Monroe'nun mezarının yanında bulunan boş mezarı yıllar önce satın aldı..

BİR DERGİ KAPAĞINDA İLK BİKİNİ YIL: 1962

Playboy okurlarının yüzde 81'i erkek. Yüzde 19'u ise kadın.
Bir başka ilgi çekici nokta ise dergi okurlarının yüzde 40'ının evli olması.

Playboy dergisini okuyanların yüzde 8'i öğrenci.

Derginin Twitter'da şu an itibariyla 790 bin takipçisi var.

Facebook'taki takipçi sayısı ise 743 bin.

Derginin internet sitesini her ay 5. 3 milyon kişi ziyaret ediyor.

Hefner annesinden ödünç aldığı bin dolar parayla dergiyi kurdu.

Playboy dergisinin 1953 yılında çıkan ilk sayısının kapağında Marilyn Monroe'nun pozu yer alıyordu. Fotoğraf derginin çıkmasından dört yıl önce bir takvim için çekilmişti. Hefner fotoğrafın telif hakkını satın aldı.

Derginin kapağı için sadece kadınlar poz vermedi. Burt Reynolds, Steve Martin, Donald Trump, Jerry Seinfeld ve Bruno Mars da dergiye kapak pozu veren ünlülerden.
Mart 1980: Bo Derek

Margaret Atwood, Roald Dahl, Ian Flemin ve Norman Mailer, Playboy'da eserleri yayınlanan ünlü yazarlardan.
Ekim 1980: ABD hükümetinin kadını

Derginin smokinli tavşan şeklindeki logosu sanat yönetmeni Art Paul tarafından yaratıldı.
Hefner, İtalyan gazeteci Oriana Fallaci'ye neden bu logoyu seçtiklerini "Tavşanın ABD'de cinsellikle ilgili bir anlamı vardır. Onu seçtik çünkü biraz utangaç, biraz seksi bir hayvan. Bir tavşan önce sizi koklar, sonra kaçar gider, sonra tekrar gelir. Siz de onunla oynadığınızı hissedersiniz" diyerek açıklamıştı.
Derginin Hindistan, Çin, Myanmar gibi ülkelerde basılması ve satışı yasak. Türkiye ve Lübnan dışındaki Müslüman ülkelerde de aynı yasak geçerdi.

Dergi için çalışan fotoğrafçılar arasında Helmut Newton ve Annie Leibovitz de var.
Hefner aslında dergiye Stag Party adını vermek istiyordu. Ama o dönemde Stag adında bir dergi zaten vardı. Stag'in yetkilileri Hefner'ı bu ismi kullanırsa yasal olarak başının belaya gireceğini söyleyerek tehdit etti.

Hürriyet