Abone Ol

Odatv'ye sansür kaldırıldı: 4 yıllık hukuk mücadelesini kazandılar

Odatv, 4 yıllık aranın ardından okuyucularıyla buluştu. Erişimin engellenmesi kararı nedeniyle ulaşılamayan "odatv.com" alan adlı ilk adresi yeniden okuyucularıyla buluştu. Odatv'den yapılan açıklamada, "Bu süreçte, Odatv okuyucularına Türkiye’nin en kritik haberlerini okumalarını sağlayan alan adı 'Odatv4.com' ise basın tarihinde, erişimin engellenmelerine örnek gösterilecek bir mücadelenin simgesi olarak yerini alacak" ifadeleri kullanıldı.

Odatv'ye sansür kaldırıldı: 4 yıllık hukuk mücadelesini kazandılar

Anayasa Mahkemesi (AYM), Odatv’nin yaklaşık 4 yıl önce gerçekleşen erişimin engellenmesi kararına karşı bireysel başvurusunu geçen ay karara bağlamıştı. AYM'nin hak ihlali kararı Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilmiş sonrasında hakimlik, 6 Mart 2020'de verdiği erişim engeli kararını kaldırma kararı almıştı.

Mahkeme, erişimin engellenmesi kararının Anayasa'nın 26. maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar vererek, Odatv’nin erişime kapatılan tüm adreslerinin açılmasının önünde herhangi bir engel kalmadığını açıklamıştı.

Mahkeme kararının ardından da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bu hükmü uygulayarak Odatv'ye yönelik tüm erişim engelleme işlemlerini kaldırmıştı.

Bugün ise tüm teknik işlemler tamamlandı.

Odatv okuyucuları artık Odatv.com üzerinden siteye giriş sağlayabilecek.

Kanuna rağmen açılmadı

Odatv kapatıldıktan sonra çıkan kanuna rağmen yıllarca kapalı tutuldu. Meclis’te “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olarak görüşülen yasa, 13 Ekim 2022’de kanunlaştı.

Yasanın maddelerinden biri şu şekildeydi:

“MİT’in görev ve faaliyetleriyle ilişkili yayınların internet ortamında yapılması halinde içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verilecek.”

Yasanın çıkmasına rağmen Odatv neredeyse 4 yıldır kapalı tutuldu.

Ne olmuştu?

Odatv’ye yönelik erişim engellemesi kararları 2020 yılının mart ayında başladı. Konu, MİT mensubunun cenaze törenine dair yapılan haberdi.

Odatv, şehit olan MİT mensubunun adını sansürleyerek yayımladı. Cenazeye bölge halkı ve milletvekilleri de katılmışken cenazeyi haberleştiren Odatv suçlu bulundu. Bu haber üzerine “Odatv.com” alan adı kapatıldı ve yöneticileri cezaevine atıldı.

Söz konusu haber ise erişime engellenmedi veya içerik kaldırılmadı, bunun yerine “Odatv.com” tamamen kapatıldı. Odatv avukatları nisan 2020 yılında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmıştı.

Yapılan başvurunun üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmesinin ardından Anayasa Mahkemesi, Anayasa ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Odatv’nin açılması gerektiğine hükmetti.

Süreç boyunca Odatv yayınlarına "Odatv4.com" adresinden devam etmişti.