Abone Ol

NYT: ABD, El Bab operasyonuna Türkiye'nin yasağı yüzünden destek olamadı

New York Times gazetesi, El Bab’ın bir süreliğine ABD’nin istihbarat toplayan/keşif yapan insansız hava araçlarına (drone) ‘yasaklandığı’ ve koalisyon uçaklarının bu nedenle saldırı düzenleyemediği iddiasını ileri sürdü.

NYT: ABD, El Bab operasyonuna Türkiye'nin yasağı yüzünden destek olamadı

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; haberin ilgili bölümünün tercümesi şöyle:

“Türkiye’nin El Bab operasyonundaki kayıpları artarken, Türk yetkililer de Amerikan hava desteğinin eksikliğinden şikâyet etti. Hatta Türkiye’nin, müttefiklerin Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı İncirlik’ten yaptığı saldırı uçuşlarını askıya alma konusunda üstü kapalı tehditlerde bulundu. Bu, Amerikan liderliğindeki hava saldırılarına ağır bir darbe vuracak bir adım olurdu.

"Keşif yasağı"
Amerikalı yetkililerse, müttefiklerin son haftalarda hava saldırılarının durmasının hava koşullarının yanı sıra Türkiye’nin, Amerikalıların El Bab üzerinde ve çevresinde hedefleri belirleme ve teyit etme amacıyla keşif droneları uçurmasını yasaklama kararıyla ilgili olduğunu söyledi. Türkiye ordusu bu önlemin, askerlerinin üzerinde potansiyel düşman olan hiçbir hava aracının uçmaması için gerekli olduğunu söyledi fakat bu önlem, ABD’nin sivillere zarar vermeden saldırı düzenleme becerisine engel oluşturdu.

Kesin istihbaratın yokluğunda, ABD yakın zamanda yetkililerin ‘güç gösterisi’ dediği bir operasyona girişti. Amerikan uçakları El Bab üzerinde alçak uçuş yapıp aydınlatma cephanesi kullandı. Fakat geçen hafta Türkler ABD’nin istihbarat toplamak için drone ve başka hava araçları kullanmasını kabul etti. Amerikalı yetkililer, bu sayede Amerikan liderliğindeki koalisyonun El Bab’da IŞİD’e karşı hava saldırıları düzenlemesinin önünün açıldığını söyledi."