Abone Ol

Aziz Sancar tarih yazdı! Nobel ödülünü böyle aldı

Türk bilimadamı Aziz Sancar, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen törenle Nobel Kimya Ödülü'nü aldı. Sancar'a, ödülü İsveç Kralı 16'ncı Gustaf tarafından takdim edildi.

Aziz Sancar tarih yazdı! Nobel ödülünü böyle aldı

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün törenden notları şöyle...

17:32 - Kraliyet ailesi, Stockholm Konser Salonu'na girdi.

17:36 - Aziz Sancar, diğer bilim insanlarıyla birlikte sahneye geldi.

17:39 - Sunuş konuşmasında Sancar'ın DNA tamiri ile ilgili buluşundan, öteki keşiflerin önünde övgüyle bahsedildi. İlk sırada ise bu yılın Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Takaaki Kajita ile Arthur B. McDonald'ın nötrinolarla ilgili çalışması sayıldı.

17:49 - Tören klasik müzik konseriyle devam ediyor.

17:53 - Stockholm Konser Salonu'ndaki törende ayrıca edebiyat, ekonomi, fizik ve tıp alanlarındaki Nobel sahiplerine, ödülleri takdim edilecek.

17:54 - Ödüller verilmeye başlandı.

17:57 - Sunuş konuşmasında DNA'nın tarihi anlatılıyor. Prof. Sancar DNA konusundaki çığır açan çalışmalarıyla Nobel'e layık görüldü.

17:58 - DNA'nın tarihinin ardından, Sancar'ın uzmanlaştığı moleküler tamir mekanizmaları anlatılıyor ve Sancar dahil üç bilimadamının bu nedenle ödüle layık görüldüğü belirtiliyor.

18:02 - Ve beklenen an... Nobel Kimya Ödülü'nü paylaştığı meslektaşlarının ardından Aziz Sancar sahnede, alkışlarla ödülünü aldı. Ödülü Kral 16'ncı Gustaf takdim etti.

18:03 - Törene arya ile ara verilirken Aziz Sancar'ın Mardin Savur'da televizyon başında bu gurur tablosunu izleyen ailesi vakur görünüyordu. Ünlü bilimadamı kendisini alkışlayan kalabalığı selamlarken, bir aile üyesinin televizyona el salladığı CNN Türk ekranlarına yansıdı.