Abone Ol

Newsweek'e Konuşan ABD'li Yetkililer: Kiev 3 Güne Düşer, Zelenski Kaçar

Newsweek'e konuşan üç ABD'li yetkili, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in günler içinde Rusya ordusuna düşmesini ve kısa süre sonra da direnişin bastırılmasını beklediklerini ifade etti.

ABD'li Yetkililer: Kiev 3 Güne Düşer, Zelenski Kaçar

Newsweek'e konuşan üç ABD'li yetkili, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in günler içinde Rusya ordusuna düşmesini ve kısa süre sonra da direnişin bastırılmasını beklediklerini ifade etti.

Yetkililer, "Rusya ordusu, Ukrayna ordusunu çevreleyip teslim olmaya zorlayacak veya onları yok edecek" dedi.

Kiev'in 96 saat içinde düşmesini beklediklerini ifade eden yetkililer, bundan bir hafta sonra da Ukrayna hükümet üyelerinin ülkeden ayrılacağını öngördü.

Newsweek'e konuşan eski bir ABD istihbaratı çalışanı, "Hava saldırıları ve topçu ateşi bitince kara savaşı gerçek anlamda başlar. Bence Kiev birkaç günde düşer" dedi.

Eski istihbarat çalışanı, "Ordu bundan biraz daha uzun süre ayakta kalır. Ancak çok uzun süreceğini sanmıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın Ukrayna operasyonunda son durum

Rusya'nın Ukrayna saldırısında 25 Şubat'ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

09.27: Avrupa Birliği, Belarus yaptırımlarını 1 yıl daha uzattı

09.12: Ukrayna ordusu, Donetsk'teki Gorlovka'yı bombalamaya başladı.

09.11: Ukrayna Merkez Bankası, Rus rublesiyle işlemleri yasakladı.

08.56: Ukrayna'nın Luhansk yakınlarındaki Starobilsk kentinde meydana gelen bombardıman sonucu bazı yerleşim yerleri zarar gördü. Kurtarma ekipleri 1 kişinin hayatını kaybettiğini ve 6 kişinin yaralı kurtarıldığını duyurdu.

8.25: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, Rusya'nın saat 4'te füze saldırılarına yeniden başladığını, ancak birliklerinin çoğunun ilerlemesinin durdurulduğunu söyledi. Öte yandan Zelenski, Rusya'ya uygulanan yaptırımların yeterli olmadığını ifade etti.

08.16: Reuters'ın haberine göre; Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde sirenler çalıyor.

Kiev'de konutlara roket düştü

06.38: Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, başkent Kiev'de Rusya'nın askeri operasyonunda bazı konutlara roket düşmesi sonucu hasar aldığını belirtirken, 3 sivilin yaralandığını açıkladı

06.30: Ukrayna, Kiev'e saldıran bir Rus hava taşıtının vurulduğunu duyurdu. Uçağın düşerken binaya çarptığı belirtildi.

04.20: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyuldu

01.50: Zelenskiy, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun ülkenin neredeyse tamamını korumayı başardığını bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: Yalnız bırakıldık

01.19: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Rus güçlerine karşı Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiklerini duyurdu.

00.57: Rusya Soruşturma Komitesi, Ukrayna'dan Rusya topraklarına en az 14 havan mermisinin geldiğinin tespit edildiğini duyurdu.

Sputnik'in aktardığına göre komitenin açıklamasında, "Şu anda Rostov Bölgesi'ne en az 14 havan mermisi düştüğü tespit edildi. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Rostov Bölgesi Sınır İdaresi tarafından kullanılan bir tesis tahrip edildi. Bu bulgulara ilişkin soruşturma başlatıldı" dendi.

00.55: Rusya’nın Ukrayna’da saldırıları devam ederken, ülkenin batısında Polonya sınırında yer alan Lviv kentinde, Rusya’nın muhtemel saldırılarına karşı tüm kentte ışıkların söndürülmesi emri verildi.

00.31: Lviv Gümrük Başkanı Daniil Menshikov, 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. Menshikov yaptığı açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetim kurallarını hatırlatarak, “Sıkıyönetim nedeniyle 18-60 yaş arası erkeklerin ülkemiz dışına çıkmasına izin verilmeyecektir. Lütfen panik yapmayın ve izinsiz sınırları geçmeyin” dedi.

00.19: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Ukrayna ordusunun Batı'dan alınan modern silahları kullandığını söyledi. Sputnik'in aktardığına göre, açıklama yapan Reznikov, "Partnerlerimizden aldığımız modern silahları aktif şekilde kullanıyoruz, yarın onlar (silahlar) daha fazla olacak" dedi. Ukrayna Savunma Bakanlığı ve Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında eli silah tutan tüm Ukrayna vatandaşlarına silah dağıtılacağını duyurmuştu.

00.10: Hindistan Başbakanı Narenda Modi ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "ABD ve NATO'lu müttefiklerinin Ukrayna topraklarını Rusya için kabul edilemez bir şekilde askeri olarak suistimal etmesi nedeniyle özel askeri harekat başlatma kararı alındı" dedi.

00.08: Gün içinde Rus askerleri tarafından ele geçirilen ve Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bir noktada bulunan Gostomel Antonov Askeri Havaalanı’nın Ukrayna ordusu tarafından Rus askerlerinden geri alındığı açıklandı.

00.03: ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın şu ana kadar Ukrayna’ya 160’tan fazla füze fırlattığını ve kuzeyden ülkeye giren Rus güçlerinin Kiev’e daha da yaklaştığını açıkladı.

00.01: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı devam ediyor. Başkent Kiev'in yanı sıra bir çok kentte art arda patlamalar yaşandı. Rus ayrılıkçılarla Ukrayna güçlerinin Harkov’daki çatışmaları telefon kamerasına yansıdı.