Abone Ol

New York Times'tan Hafize Gaye Erkan yorumu: Enflasyon savaşının ortasında..

Hafize Gaye Erkan'ın görevde sekiz ay geçirdikten sonra merkez bankası başkanlığından istifa etmesi dünya basınında da geniş yankı uyandırdı. New York Times, TCMB'deki görev değişiminin sürpriz olduğunu yazdı

New York Times'tan Hafize Gaye Erkan yorumu: Enflasyon savaşının ortasında..

New York Times'ın İstanbul Bürosu şefi Ben Hubbard'ın kaleme aldığı analiz, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı'nın büyük bir itibar suikastı kampanyası nedeniyle istifa ettiğini açıklamasından saatler sonra cumartesi günü erken saatlerde yeni bir başkanı atadı." ifadeleriyle başlıyor. Oksijen'in çevirisine göre makale şöyle:

"Görevden ayrılan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, son beş yılda bu göreve getirilen beşinci ve ilk kadın başkandı. Bankanın başkan yardımcısı Fatih Karahan hızlı bir şekilde terfi ederek onun yerini aldı. Sürpriz değişiklik, Türkiye'nin ekonomik programında, yıllardır süren hayat pahalılığı krizini kontrol altına almayı amaçlayan bir değişimin yaklaşık sekizinci ayında gerçekleşti. Geçen ay itibariyle yıllık enflasyon yüzde 65 civarındaydı.

Yatırımcıları rahatlatmak amacıyla üst düzey yetkililer Erkan'ın ayrılışının bir politika değişikliğine işaret etmediğini söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erkan'ın ayrılışını kişisel bir karar olarak nitelendirdi ve yerine olağanüstü bilgi ve uzmanlık derinliğine sahip, saygın bir makroekonomist atanacağını söyledi.

Kendisi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Erdoğan'ın ekonomi ekibini ve politikalarını desteklemeye devam ettiğini söyledi. Erdoğan, 2018'den başlayarak, Türkiye'nin para biriminin değeri düşerken ve enflasyon yükselirken bile faiz oranlarını sürekli düşürme politikasını denetledi. Bu politika, enflasyonu engellemek için faiz oranlarının yükseltilmesini öngören geleneksel ekonomi anlayışına ters düşüyordu.

Mayıs ayında yeniden seçimleri kazanan Erdoğan, Türkiye'yi ortodoks politikalara geri döndüren Erkan ve Şimşek'i atayarak yaklaşım değişikliğinin sinyallerini verdi. Merkez Bankası o zamandan beri faiz oranlarını defalarca artırdı ve geçen ay bu oran yüzde 45'e ulaştı. Erkan'ın atanması başlangıçta olumlu karşılandı çünkü ABD'de Goldman Sachs ve First Republic Bank'taki görevlerini de içeren geçmişi, geleneksel para politikaları izleyeceğini düşündürüyordu.

Ancak bir Türk gazetesinin, bankada resmi bir görevi olmayan babasının bankanın faaliyetlerine müdahale ettiği yönündeki haberinden bu yana söylentiler Erkan'ın peşini bırakmadı, banka da bu suçlamayı reddetti. Cuma günü geç saatlerde internette yayınlanan bir açıklamada Erkan, yaklaşımının meyvelerini vermeye başladığını ancak ailesini ve küçük çocuğunu korumak için istifa ettiğini söyleyerek sicilini savundu."