Abone Ol

Nevşin Mengü'nün Reklamını Yaptığı Ürünlere Soruşturma

Evrensel gazetesi yazarı Ceren Sözeri ve BirGün yazarı Bahadır Özgür, Nevşin Mengü'nün sosyal paylaşım sitesinden reklam yapması tartışmasına katıldı...

Nevşin Mengü'nün Reklamını Yaptığı Ürünlere Soruşturma

Gazeteci Nevşin Mengü'nün Instagram hesabından yaptığı reklam tartışmaları alevlendi.

Evrensel gazetesi yazarı Ceren Sözeri, köşesinde bazı gazetecilerin reklam yapmasını gündeme getiren Faruk Bildirici'nin bu eleştiriyi gazeteciliği iyileştirilmek için yaptığını söyledi. BirGün yazarı Bahadır Özgür ise Nevşin Mengü’nün tanıttığı ürünün daha önce Ticaret Bakanlığına şikayet edildiğini açıkladı.

Evrensel yazarı Ceren Sözeri şöyle yazdı:

"Son eleştirisi, muhataplarının sosyal medyada kendi taraftarlarını (fan’ları mı desek) harekete geçiren üsluplarından kaynaklı daha fazla tartışıldı. Bir kere başta şunu belirtmekte fayda var: Her ne kadar kamuya açık bir alanda dile getirmiş olsa da Bildirici’nin muhatabı gazeteciler, amacının da gazeteciliğin bu zor iklimde daha da iyileştirilmesi olduğu açık. Dolayısıyla bırakın gazetecilik eğitimini (illa formal eğitimden bahsetmiyorum), medya okuryazarı dahi olmayanların yarattığı kakafoni bu yazının konusu değil.

Konunun savunucularının en önemli argümanı, yeni mecraların kendine özgü nitelikleri, hatta dünyanın da bu yönde değiştiği. Diyor ki Nevşin Mengü: “Yav kardeşim sene 2022 ve bizim gazetecilik yaptığımız... ya boşver gazetecilik.. yayıncılık yaptığımız mecralar değişti. Ben kendim bir mecrayım. Burası bir mecra… Bize maaş ödeyen yok. Biz iş yapıyoruz, fatura kesiyoruz ve şirketimizi döndürüyoruz.”

ELİNDEKİ BARDAĞIN İÇİNDE NE VAR

BirGün yazarı Bahadır Özgür ise sosyal medya hesabından Nevşin Mengü’nün tanıtımını yaptığı ürünü araştırıp elde ettiği sonuçları yazdı.

Bahadır Özgür paylaşımlarında, “Mengü'nün tanıttığı C vitamini, Bayer'e ait Redoxon markalı ürünün ‘pro’ kelimesi eklenmiş çeşidi. Daha önce bu marka Ticaret Bakanlığı'na şikayet edilmiş. Gerekçe yanıltıcı bilgilerle radyoda reklam yapmak. Pek çok yasa ve yönetmeliğe aykırı bulunup cezası verilmiş” ifadelerini kullandı.

Devamında ise şunları yazdı:

“Konuyu araştırırken Nevşin Mengü'nün bir başka takviye edici gıda/vitamin reklamını daha yaptığına rastladım. Belki adı izinsiz kullanılmıştır, bilemedim. Bu firma Saffoods Gıda Sanayii. İnternet sitesinde ‘Nevşin Mengü'nün seçtiği ürünler’ diye bir kategorisi bulunuyor.

Bu firmanın ürünleri hakkında da Ticaret Bakanlığı 2020'de soruşturma açmış. Nedeni ‘saf’ ve ‘GDO'suz’ ibarelerini kullanması. Bakanlık bunun yanıltıcı ve pek çok yasal düzenlemeye aykırı olduğuna karar verip, reklam durdurma cezası kesmiş.”