Abone Ol

Netflix Belgeseli Gazeteci ve Tiyatrocuların Hedefinde: Zorba Nasıl Olunur

Türkiye Kurban Bayramının birinci gününü geride bırakırken birçok kişi tarafından tatilde yapılacaklar listesinin en başına “Zorba Nasıl Olunur” adlı bir Netflix belgeseli eklenmiş durumda...

Netflix Belgeseli Gazeteci ve Tiyatrocuların Hedefinde: Zorba Nasıl Olunur

Dizi-belgesel, Hitler, Saddam Hüseyin, Stalin, İdi Amin, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ve Kaddafi’nin yönetim tarzlarını konu ediniyor. Belgesel bugünlerde sosyal medyanın yanı sıra gazeteci ve tiyatrocuların da gündeminde…

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan söz konusu belgeseli köşesine bile taşıyarak eleştirdi. Hakan yazısında belgeseli tek taraflı olmak ve Batı’ya toz kondurmamakla itham ederek şunları kaleme aldı:

“Ama ben yine de bu belgeselin... Genel yaklaşımından, üslubundan, tek taraflı bakışından, mübalağasından falan... Tek kelimeyle tiksindim. Saddam’ı anlatıyorlar mesela... Savaş çıkarmak zorbalığın kuralıdır” diyorlar, ardından da Saddam’ın durup dururken İran’a saldırmasını buna kanıt olarak gösteriyorlar. Ama ABD’nin Saddam’ı İran’a saldırmaya teşvik etmesinden, ‘Saldır koçum arkandayız’ demesinden tek bir harf bile söz etmekten özenle kaçınıyorlar.”

Sabah yazarı Salih Tuna da diktatörlük eleştirisi getiren diziye tepki gösterenler arasında yer aldı. Twitter’dan paylaşım yapan Tuna, “‘Zorba Nasıl Olunur?’ kadar pespaye bir propaganda” ifadelerini kullandı.

Diziyi köşesine taşıyan bir diğer isim ise Yıldıray Oğur oldu.

Oğur Karar gazetesinde yazdığı yazıda, “Yani zannedildiği gibi zorbalığın merkezinde zorbalık yok, rıza var. Zorbalık o rızayı kazanmanın yollarından biri. Belgeselde zorbaların çok başarılı bir psikolojik analizi yapılıyor: Patolojik narsisler, megaloman bir özgüvene sahipler ama içten içe de özgüvensizler, o yüzden her türlü eleştiriyi saldırı olarak görürler. Evrenin merkezinde kendilerinin olduğunu düşünürler, çok çabuk seçilmişlik duygusuna kapılırlar” analizini yapıyor.

Oğur belgeselle ilgili yazısını “Belgesel biterken bu berbat tarihin yükünü izleyicisinin omuzlarına yıkıyor: ‘Hangi türden insanlar zorba olabilir? İç karartıcı bir cevap vereceğim. Herkes zorba olabilir.’ Yani farkında olmadan zorba olmamak ya da zorbalığı savunmamak için de bu taktikleri öğrenmekte fayda var” ifadeleriyle sonlandırıyor.

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz da belgeseli izleyenler arasında yer aldı.

Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Saymaz, eleştirenlerin dışında belgeseli izlenmesi için önerdi. Saymaz paylaşımında “‘Zorba Nasıl Olunur?’ adlı belgeseli izlemenizi tavsiye ederim. Diktatörlerin ve zorba rejimlerin ayakta kalma kurallarını anlatıyor” diye yazdı.

Öte yandan tiyatrocu Levent Üzümcü, “Nasıl Zorba Olunur? İzlediniz mi? İzlemediyseniz izleyiniz, nasıl zorba olunduğunu daha iyi anlarsınız” diyerek önerirken, ekonomist Mahfi Eğilmez, “Netflix'deki 'Zorba Nasıl Olunur?' adlı belgesel diziyi izlemenizi öneririm” ifadelerini paylaştı.

“Pucca” adıyla bilinen fenomen Pınar Karagöz, “Netflix’de İzlesenize şunu… Özellikle Saddam bölümünü. Bildiğin kaynımın aynısı” diyerek diziyi takipçilerine önerdi.

Odatv.com