Abone Ol

Netanyahu'nun Kızıl İnekli fotoğrafı gerçek mi? Para Aduma kehaneti nedir?

Son günlerde İsrail medyasında ve uluslararası medyada yer alan "Kızıl Düve" konusu sosyal medyanın da gündemine oturdu... Amerikan Newsweek dergisinde "Kutsal savaş: Kızıl inekler, Gazze ve dünyanın sonu" başlıklı bir yazı yayımlandı.

Netanyahu'nun Kızıl İnekli fotoğrafı gerçek mi? Para Aduma kehaneti nedir?

Son günlerde İsrail medyasında ve uluslararası medyada yer alan "Kızıl Düve" konusu sosyal medyanın da gündemine oturdu...

1987'de kurulan Tapınak Enstitüsü'nün yürüttüğü "Kızıl Düve" kampanyası ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yapay zekâ ile oluşturulan "kızıl inekli" fotoğrafının servis edilmesiyle tartışma alevlendi. Konuyla ilgili Jerusalem Post'ta ve Amerikan Newsweek dergisinde de birer makale yayımlandı.

Amerikan Newsweek dergisi haberine "Kutsal savaş: Kızıl inekler, Gazze ve dünyanın sonu" başlığını atarken, Jerusalem Post'ta yayımlanan yazıda Gazze’de süren savaşın tamamen Harem’üş-Şerif’le (Tapınak Dağı) ilgili olduğu ileri sürüldü...

'KIZIL DÜVE' NEDİR?

2022 yılı Ağustos ayında Teksas’tan kalkarak İsrail'de Ben Gurion Havalimanı’na inen uçakla taşınan "hahamlık onaylı" beş kızıl inek için Tapınak Enstitüsü'nün yarım milyon dolar ödediği açıklanmıştı.

 "Para Aduma" olarak da bilinen bu özel inek çeşidi, "kusursuz, genç, doğum yapmamış, üzerine boyunduruk geçirilmemiş ve herhangi bir işte çalıştırılmamış" olma şartlarını taşıyan "kurbanlık" (Korban) inekler için kullanılan bir tabir.

"Para Aduma", Yahudi inancına göre bir arınma ritüeli... "İnsan cesediyle temas sebebiyle oluşan kirlilikten arınmak için" uygulanıyor. Ritüel, sedir dalı, zufa otu, kırmızı yün iplikle birlikte yakılan kızıl bir ineğin küllerinin saf sularla karıştırılmasıyla gerçekleştiriliyor. Kimi Yahudi yorumcular Para Aduma'nın "Altın Buzağı günahının kefareti" olduğu görüşünde...

Yahudiler, Hz. Musa Sina Dağı'na çıktığında isyan başlatan İsrailoğullarını memnun etmek için Samiri tarafından put yapılması olayına "Buzağı günahı" ismini veriyor.

NEDEN GÜNDEM OLDU?

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların başlamasından iki ay önce ABD Teksas’tan havalanan bir uçak, İsrail’e indiğinde apronda resmî yetkililer tarafından karşılandı. Haberlere göre, ABD’den getirilen bu beş düveden birinin ‘kurban’ edilmeye hazırlanıyor...

"Tapınak Enstitüsü" tarafından satın alınan "tamamen kızıl, kusursuz, özürsüz, iki yaşını doldurmuş" düvelerden bir tanesi, Yahudi inancına göre işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Zeytin Dağı bölgesinde Mescid-i Aksa’ya bakan bir arazide kurban edilecek.

Kızıl düvenin kurban edilmesini savunan radikal Tapınak Enstitüsü grubunun ana hedefi, Mescid-i Aksa’nın avlusunda yer alan Kubbetü’s-Sahra’nın yerine "Üçüncü Tapınak" inşa etmek. Üçüncü Tapınak, Babilliler ve Romalıların yıktığı Birinci ve İkinci Tapınağın bulunduğu yerde inşa edilmek isteniliyor. Yahudi inanışına göre tapınak inşaatı, Mesih çağından hemen önce ya da Mesih çağıyla birlikte gerçekleşecek. Yahudilerin bu girişimi, Newsweek dergisine göre Evanjelik Hristiyanlar tarafından da destekleniyor.