Abone Ol

Netanyahu savaş kabinesi kuruyor: İsrail'de olağanüstü hal hükümeti

Gazze Şeridi'ne yönelik harekatın kısa süre içinde başlaması bekleniyor. İsrail yetkilileri, Hamas'ın askeri kapasitesini yok edeceklerini söylüyor. Karşılıklı saldırılarda İsrail'de 1200, Gazze'de 900'den fazla kişi öldü. Gazze'deki tek elektrik santralinin yakıtının bugün tükeneceği açıklandı. İsrail Başbakanı Netanyahu ve muhalefet lideri Gantz 'olağanüstü hal hükümeti' kurmak üzere anlaşmaya vardı. Gelişmeler canlı anlatım sayfamızda.

Netanyahu savaş kabinesi kuruyor: İsrail'de olağanüstü hal hükümeti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefet lideri Benny Gantz, 'olağan üstü hal hükümeti' kurma konusunda anlaşmaya vardı.

Buna göre Netanyahu, Gantz ve ülkenin savunma bakanından oluşan bir "savaş kabinesi" de kurulacak.

Karar, savaş döneminde "savaşın gidişatını ilgilendirmeyen hiçbir yasa tasarısı veya hükümet kararının desteklenmeyeceği" ve tüm üst düzey atamaların savaş döneminde otomatik olarak uzatılacağı anlamına geliyor.

Netanyahu ile Gantz arasındaki görüşmeler birkaç gündür devam ediyordu.

Netanyahu, Hamas'ın saldırısının ardından ilk olarak Cumartesi günü muhalefet liderleri Yair Lapid ve Benny Gantz'ı davet etmişti.

Netanyahu ve Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Gantz'ın az önce yayımlanan açıklaması şu şekilde:

"İkili, olağanüstü hal hükümeti ve savaş yönetim kabinesi kurulması konusunda mutabakata vardı.

"Başbakan, Savunma Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi Başkanı'nın olduğu üç üyeli bir 'Savaş Yönetim Kabinesi' kurulacak.

"Ayrıca Savaş Yönetim Kabinesinde gözlemci olarak görev yapan iki yetkili daha olacak.

"Ulusal Birlik Partisi adına siyasi güvenlik kabinesine portföyü olmayan toplam beş bakan eklenecek. Biri gözlemci olarak bu kişiler, Benny Gantz, Gideon Sa'ar, Gadi Eisenkot ve diğer iki bakandan oluşacak. Bu karar savaş süresince geçerli olacak."